(Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Smykker fra Frankrigs sidste dronning bliver solgt på auktion

Marie Antoinette var Frankrigs sidste dronning og ejede nogle meget værdifulde smykker, der har været gemt væk i 200 år. Nu bliver de solgt på auktion.

Marie Antoinette var Frankrigs sidste dronning før den franske revolution i 1789. Den franske revolution var et oprør mod kongen og adelen.

Marie Antoinette fik hugget hovedet af i oktober 1793 under revolutionen. Hun ejede dog nogle meget værdifulde smykker, som hun inden da sendte i sikkerhed i Østrig.

Nogle af smykkerne bliver nu solgt på auktion. Smykkerne er en halskæde med tre rækker perler, et spænde af diamanter og en ring med diamanter og en lok af Marie Antoinettes hår.

Institutleder: Auktion er glimt ind i fortiden

Jørn Boisen er institutleder ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet og siger, at smykkerne er noget helt specielt.

- Det er nogle meget sjældne ting, og nogle af de mest personlige ejendele for Marie Antoinette. På den måde er det noget helt specielt, siger Jørn Boisen.

- Hun er den sidste repræsentant for de rigtige konger og dronninger, der boede på slottet Versailles og var forfærdeligt rige. På den måde er auktionen et glimt ind i fortiden, siger han.

Smykker har været gemt væk i 200 år

Det dyreste smykke er vurderet til at koste op mod 13 millioner kroner. Smykkerne har været gemt væk for offentligheden i 200 år og har tilhørt den adelige familie nemlig Bourbon-Parma-slægten i Italien.

- Mange franskmænd har ønsket, at den franske stat kunne forbyde salget eller gøre sin ophavsret gældende, men salget foregår i Schweiz, så det er ikke muligt, siger Jørn Boisen.

- Franske museer har ikke lige et par millioner til at købe smykkerne. Det mest sandsynlige er formentlig, at en rigmand køber smykkerne, siger han.

 • Vedhænget til halskæden har en ægte perle og diamant. Man forventer, at vedhænget kan sælges for mellem 6,5 og 13 millioner kroner. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)
  1 / 8
 • Vedhænget til halskæden bliver solgt på auktion gennem auktionshuset Sothesby's. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)
  2 / 8
 • Marie Antoinette blev født i 1755 og døde i 1793. (Foto: Christopher Pike © Scanpix)
  3 / 8
 • Halskæden her med ægte perler og diamanter vurderes at kunne sælges for mellem 6,5 og 13 millioner kroner. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)
  4 / 8
 • Man forventer, at ringen skal koste mellem 130.000 kroner og 325.000 kroner. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)
  5 / 8
 • På billedet ses nogle af smykkerne, som oprindeligt tilhørte Marie-Antoinette. (Foto: Mike Segar © Scanpix)
  6 / 8
 • Auktionshuset Sotheby's siger, at det er den vigtigste auktion i det 21. århundrede. (Foto: Mike Segar © Scanpix)
  7 / 8
 • En model har smykkerne på. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)
  8 / 8
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk