Bjarne Riis beskyldes for systematisk doping

I dag udkommer en bog, hvor den danske cykehold-ejer Bjarne Riis bliver beskyldt for at anbefale sine ryttere at mødes med en berygtet doping-læge.

I dag udkommer en bog, hvor den danske cykehold-ejer Bjarne Riis bliver beskyldt for at anbefale sine ryttere at mødes med en berygtet doping-læge. På billedet: Tyler Hamilton og Bjarne Riis i 2001. Det er Hamilton, der retter beskyldningerne mod Riis. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

I dag udkommer en bog, som den amerikanske cykelrytter Tyler Hamilton har været med til at skrive. Bogen hedder 'The Secret Race'. Det betyder 'Det hemmelige løb'.

Tyler Hamilton kørte for Bjarne Riis' tidligere hold Team CSC fra 2002 til 2004.

I bogen beskylder amerikaneren Bjarne Riis for at have anbefalet ham at bruge blod-doping.

Bjarne Riis henviste derefter Hamilton til den kendte doping-doktor Eufemiano Fuentes fra Spanien.

Kender ikke Fuentes

Doping er stoffer, som kan få kroppen til at yde mere, end den normalt kan. Derfor må sportsfolk ikke bruge doping i nogen form.

Bjarne Riis er i dag holdejer af Team Saxo Bank Tinkoff Bank. Han siger, at han ikke kender den spanske læge.

Det er det eneste, danskeren vil sige om Tyler Hamiltons beskyldninger.

Men flere tidligere ryttere hos Bjarne Riis gennem årene siger, at anklagen mod Riis er alvorlig. Og at han burde forklare sig bedre.

Ville ikke være med

Bjarne Riis blev spurgt, om han ville være med i bogen. Han fik derfor mulighed for at svare på anklagerne mod ham.

Det er forfatteren Daniel Coyle, der har skrevet bogen med Tyler Hamilton. Coyle gengiver ifølge BT nogle mail mellem Riis og Coyle. I mailene afviser Riis at medvirke i bogen.

Bjarne Riis skriver som svar:

- Jeg bliver virkelig trist af disse anklager, der fremføres mod mig. Men da dette ikke er første gang, at nogen forsøger at miskreditere mit arbejde og - uheldigvis - nok heller ikke er sidste gang, vil jeg afstå fuldstændig fra at kommentere beskyldningerne.

Mange bliver beskyldt for doping

I bogen beskyldes flere andre cykelryttere og sports-direktører for at anvende doping eller for at hjælpe rytterne med at få fat på doping.

Hamilton siger også, at Bjarne Riis, da han selv var rytter, fortalte ham, hvordan han brugte blod-doping. Det var da Bjarne Riis vandt Tour de France i 1996.

Også den syv-dobbelte vinder af Tour de France, landsmanden Lance Armstrong, bliver beskyldt for at have dopet sig systematisk.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve