EU-dom kan sikre VM-fodbold til alle

Alle borgere har ret til at se VM- og EM-kampe gratis, lyder det i en EU-dom.

Landsholdet før kampen mod England i Parken den 9. februar. (Foto: Paul Ellis © Scanpix)

Så er der godt nyt til alle fodbold-elskere. En dom fra EU siger, at alle har ret til at se EM- og VM-kampe gratis i tv. Derfor kan det snart være slut med kun at vise VM- og EM-kampe på små betalings-kanaler.

EU-landene har nogle fælles regler for radio og tv. De giver EU-landene mulighed for at sikre, at alle lyttere og seere kan følge med i vigtige begivenheder i samfundet.

Reglerne kan også bruges, når det gælder vigtige fodbold-kampe, siger dommen.

Fodbold er en folkesport

Dommen i EU kan betyde, at Kanal 9 mister retten til Danmarks to kvalifikations-kampe til EM. Betalings-kanalen kan blive tvunget til at give rettighederne videre til DR eller TV2.

Dommen kan også betyde, at kanaler som TV3 fremover ikke kan købe rettighederne til de store lands-kampe.

- Fodbold er en folkesport. Danskere uden digitale tv-pakker skal også kunne følge landsholdet, siger Ole Christensen. Han er medlem af EU-parlamentet for Socialdemokraterne.

Kræver politisk vilje

Danmark har ikke en national liste over store, vigtige kampe. Derfor er staten heller ikke klar med en liste over kampe, som den vil have flyttet fra betalings-kanaler over til DR eller TV 2.

Der skal en række forhandlinger til, før dommen får betydning for danske tv-seere. Politikerne i Folketinget skal finde ud af, hvilke kampe de vil have flyttet. Og så skal de forhandle med sportens organisationer og med DR og TV2.

Men dommen åbner i hvert fald vejen for fodbold til hele folket.

Facebook
Twitter