Superligaen i fodbold får videodommere fra 2020

DBU's bestyrelse har godkendt, at videodommer-systemet VAR indføres i Superligaen fra sæsonen 2020-2021.

  • Videodommere skal fra 2020 hjælpe fodbolddommere med at sørge for, at dommene i Superligaen er korrekte. Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Sådan kan et videodommer-rum se ud. Her er det VAR-lokalet under VM i fodbold i Rusland i 2018, (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)
1 / 2

Superligaen er en fodbold-turnering for de bedste fodboldklubber i Danmark. Den klub, der vinder Superligaen, bliver danmarksmester.

Fra efteråret 2020 skal der bruges video-dommere i Superligaen. Det er besluttet i dag af DBU, som er foreningen for fodboldklubber i Danmark.

Videodommer-systemet hedder VAR, og det skal bruges, hvis der er tvivl om en dom i en kamp. Det næste år skal fodbold-dommere uddannes i at bruge VAR.

VAR blev brugt ved VM i 2018

Den bedste engelske fodboldrække, Premier League, indfører VAR i den kommende sæson.

Men i Superligaen bliver VAR altså først indført i sæsonen 2020-2021. Superligaen bliver den første liga i Skandinavien, der indfører VAR.

VAR kom for alvor ind i international fodbold, da det blev brugt ved VM i fodbold i Rusland sidste år.

/ritzau/

Nedenfor kan du læse mere om VAR. Du kan også se en video, hvor der bliver brugt VAR. Det er fra en kamp mellem Skotland og Argentina ved VM i kvindefodbold, som spilles i Frankrig i øjeblikket.

Videodommer-systemet VAR

  • VAR er en engelsk forkortelse for Video Assistant Referee. Det kan oversættes som video-hjælpedommer.

  • Når man bruger VAR, er der kameraer, som optager kampen. En række videodommere ser optagelser igennem, hvis der er tvivl om en dom.

  • VAR kan bruges ved fire type domme:

  • Scoringer: Når et hold har lavet mål, tjekker videodommerne, at spillets regler er overholdt.

  • Straffepark: Video-dommerne tjekker, at der skal være straffespark efter spillets regler.

  • Rødt kort: Videodommerne tjekker, at en spiller har overtrådt reglerne, så spilleren skal have et rødt kort og dermed udvises fra resten kampen.

  • Tvivl om straf: En spiller kan få en advarsel (gult kort), hvis spilleren har overtrådt reglerne. Hvis det er særlig groft, kan spilleren blive udvist (rødt kort). Hvis en dommer er kommet til at straffe den forkerte spiller, kan videodommerne sørge for, at den rigtige spiller får gult eller rødt kort.

Facebook
Twitter