Berlinmuren delte Berlin i 28 år

Hvornår blev Berlinmuren bygget? Hvorfor? Og hvad førte til Berlinmurens fald den 9. november 1989? Bliv klogere på historien her.

Et blik ind over Berlinmuren fra vest mod øst. Billedet er fra 29. april 1984. (Foto: Joel Robine © Scanpix)

Berlinmuren var en 155 kilometer lang mur. Muren delte Tysklands hovedstad, Berlin, i to dele - et Østberlin og Vestberlin. Muren omkransede også hele Vestberlin.

Grænsen mellem Østberlin og Vestberlin var stærkt bevogtet af blandt andet soldater. Det var livsfarligt for borgerne at flygte fra Østberlin til Vestberlin.

Berlinmuren blev bygget i 1961 og var der i 28 år indtil 9. november 1989, hvor man begyndte at rive muren ned.

Nedenfor kan du læse historien bag Berlinmuren.

Afslutningen på 2. Verdenskrig

Engelske soldater i København efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Arkivfoto. (Foto: ukendt © Scanpix)

I Europa foregik 2. Verdenskrig fra 1939 til 1945. De Allierede, som bestod af Storbritannien, Frankrig, USA, Kina og Sovjetunionen, havde vundet over Tyskland.

Efter 1945 kunne man tydeligt se forskel på USA og Sovjetunionen. USA havde en god økonomi efter 2. Verdenskrig.

Sovjetunionen havde til gengæld en dårlig økonomi. Landet var ramt af krigs-skader, og samtidig var mange mænd døde i 2. Verdenskrig.

Den Kolde Krig

Her ses Sovjetunionens flag til en parade i 2008. Arkivfoto. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Den Kolde Krig er perioden fra 1945 til 1991. I den periode var der en konflikt mellem USA og Sovjetunionen.

Det blev kaldt en kold krig, fordi de to lande aldrig kom i rigtig krig med hinanden. Men de to lande havde blandt andet et såkaldt våbenkapløb mod hinanden.

Den Kolde Krig skabte frygt for en ny verdenskrig. Især i Europa hvor både USA og Sovjetunionen stadig var til stede med militær i Tyskland.

Tyskland bliver delt i to

Berlin blev delt i to - Østberlin og Vestberlin. Vestberlin var en del af Vesttyskland, selvom det lå inde i Østtyskland. Berlinmuren delte byen og omkransede hele Vestberlin. Grafik: Ingeborg Munk Toft.

Efter 2. Verdenskrig blev Tyskland inddelt i fire områder, som blev styret af henholdsvis USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen.

Men USA, Storbritannien, Frankrig var ikke enige med Sovjetunionen om, hvordan Tyskland skulle være som land efter 2. Verdenskrig.

Blandt andet derfor blev Tyskland i 1949 i to lande. Et Østtyskland, som blev kaldt DDR (Deutsche Demokratische Republik) og et Vesttyskland, som blev kaldt BRD (Bundesrepublik Deutschland).

Østtyskland og Vesttyskland

Tilskuere under fodboldkampen mellem Østtyskland og Vesttyskland på Volkspark Stadion i Hamborg til VM i Vesttyskland i 1974. (Foto: NF © Scanpix)

Der var store forskelle på Østtyskland (DDR) og Vesttyskland (BRD) økonomisk. Vesttyskland var støttet af blandt andet USA og deres allierede, mens Østtyskland blev støttet af Sovjetunionen.

Østtyskland og Vesttyskland havde hver sin regering. Vesttyskland udviklede sig til en økonomisk supermagt, men Østtyskland havde en dårlig økonomi.

I 1955 kom Vesttyskland med i det vestlige forsvars-samarbejde Nato, og Østtyskland kom med i det østeuropæiske forsvars-samarbejde, Warszawapagten.

Berlinmuren bliver bygget

Berlinmuren er ved at blive bygget i august 1961. (Foto: ukendt © Scanpix)

Frem til 1961 var op mod tre millioner mennesker flygtet fra Østtyskland på grund af leveforholdene. Det svarer til, at hver sjette østtysker var flygtet.

Derfor valgte Østtyskland i 1961 at afspærre hele Vestberlin og grænserne til Vesttyskland. Det var også i dette år, at man begyndte at bygge Berlinmuren.

Berlinmuren blev bygget gennem gaderne i Berlin og skabte en grænse mellem Østberlin og Vestberlin.

Berlinmuren bliver udbygget

Her ses østtyske vagter ved Berlinmuren i 1981. (Foto: NF © Scanpix)

Berlinmuren var faktisk ikke kun én mur men flere mure. Imellem murene var et større åbent område med forskellige forhindringer, så borgerne ikke kunne flygte.

Udover forhindringerne blev grænsen også bevogtet af soldater. Soldaterne havde tilladelse til at skyde borgere, som forsøgte at flygte.

Der blev bygget videre på Berlinmuren fra 1961, og til Berlinmuren faldt i 1989. Muren blev gjort sværere og sværere at flygte over.

Berlinmurens fald

Borgerne i Øst- og Vestberlin fejrer at grænsen mellem øst og vest er åbnet. Billedet er fra Berlinmurens fald den 9. november 1989. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Efter 28 år, hvor Berlin var delt i to af Berlinmuren, blev grænsen åbnet. Østberlinerne fik lov til at rejse ind i Vestberlin den 9. november 1989.

Samtidig begyndte borgerne selv at rive noget af Berlinmuren ned. Det kalder man samlet set for Berlinmurens fald.

Berlinmuren faldt blandt andet fordi, borgerne i Østtyskland var meget utilfredse med regeringen og demonstrerede. Desuden var der en dårlig økonomi i landet.

Facebook
Twitter