Om aftenen den 9. november faldt Berlinmuren

Flere ting førte til Berlinmurens fald den 9. november 1989. Bliv klogere på den dramatiske aften, som førte til faldet.

  • Borgerne klatrer op på Berlinmuren efter grænserne er blevet åbnet. Billedet er fra 9. november 1989. (Foto: REUTERS © Scanpix)
  • Borgere i både Østberlin og Vestberlin fejrer Berlinmurens fald den 9. november 1989. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Borgerne begyndte selv at rive dele af Berlinmuren ned den 9. november 1989. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  • Borgerne fejrer Berlinmurens fald den 9. november 1989. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  • Borgere står på Berlinmuren. Billedet er fra 10. november 1989. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  • Østtyske soldater ser ind på menneskemængden i Vestberlin. Billedet er fra 11. November 1989. (Foto: GERARD MALIE © Scanpix)
  • Østtyske soldater står på Berlinmuren med Branderburg Tor i baggrunden. Billedet er fra 11. november 1989. (Foto: GUNTHER KERN © Scanpix)
  • Østberlinere møder vestberlinere ved Potsdamer Platz den 12. november 1989. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)
  • Øst- og Vesttysk politi forsøger at styre den store menneskemængde den 12. november 1989. (Foto: Patrick Hertzog © Scanpix)
  • En borger fra Vestberlin giver en borger fra Østberlin et kram, mens en grænsevagt ser på. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
1 / 10

Berlinmuren var en lang mur, som delte Tysklands hovedstad, Berlin, i to dele - et Østberlin og Vestberlin. Berlinmuren omkransende også hele Vestberlin.

Efter 28 år, hvor Berlin var delt i to af Berlinmuren, blev grænsen åbnet. Østberlinerne fik lov til at rejse ind i Vestberlin den 9. november 1989 om aftenen.

Samtidig begyndte borgerne selv at rive noget af Berlinmuren ned. Det kalder man samlet set for Berlinmurens fald.

Borgerne i Østtyskland var utilfredse

Borgerne i Østtyskland havde gennem længere tid været utilfredse med regeringen. Blandt andet fordi der var dårlig økonomi i landet.

Derfor demonstrerede borgerne i Østtyskland mod regeringen flere gange i løbet af 1989.

Erich Honecker var leder af Østtyskland. Han blev tvunget til at gå af den 18. oktober 1989. Herefter kom der endnu flere demonstrationer mod regeringen.

Ledelsen besluttede at lempe reglerne

Den 9. november 1989 om aftenen besluttede den østtyske regering at lave nogle andre regler, så østtyskere kunne rejse til Vesttyskland.

Günter Schabowski var den østtyske partifunktionær. Han læste beslutningen op for pressen, som efterfølgende spurgte, hvornår de nye regler ville gælde.

- Så vidt jeg ved, med det samme, omgående, sagde han.

Tusindvis af borgere gik mod Berlinmuren

Det var dog ikke den østtyske ledelses plan, at reglerne skulle gælde med det samme og være for alle østtyskere. Men da var det for sent.

Nyheden om de åbne grænser spredte sig hurtigt i Østberlin, og mange tusinde borgere gik hen til Berlinmuren for komme over til Vestberlin.

Vagterne ved Berlinmuren havde ikke fået besked om, hvad de skulle gøre, så de lod folk gå forbi og ind i Vestberlin. Dermed var Berlinmurens fald en realitet.

Ovenfor kan du se billeder fra dagene omkring Berlinmurens fald.

Nedenfor kan du høre et klip fra Radioavisen den 9. november 1989 klokken 20.00.

Nederst kan du se en video fra TV Avisen den 10. november 1989 om Berlinmurens fald.

0:00
FacebookTwitter