Stor undersøgelse viser, at der ikke er sammenhæng mellem vaccine og autisme

I flere år har nogen tænkt, om MFR-vaccine kunne øge risikoen for autisme. Men der er ikke sammenhæng, viser undersøgelse.

Undersøgelsen omfatter data fra 657.461 danske børn. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at børn bliver vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde to gange, inden barnet skal starte i skole. Den vaccine kaldes MFR.

I flere år har nogen tænkt, om MFR-vaccinen kunne øge risikoen for autisme. Men en ny stor undersøgelse viser, at der ikke er nogen sammenhæng.

Anders Hviid er seniorforsker ved Statens Serum Institut, SSI, og har lavet undersøgelsen med data fra 657.461 danske børn. Undersøgelsen viser, at autisme er lige så hyppigt blandt vaccinerede børn og børn, der ikke er vaccinerede.

Børn med større risiko for autisme er også undersøgt

I 2002 lavede SSI en lignende undersøgelse med omkring en halv million børn. Dengang konkluderede man også, at MFR-vaccinen ikke øgede risikoen for autisme.

Men dengang undersøgte forskerne ikke specifikt, om der kunne være en sammenhæng mellem vaccinen og autisme i de grupper af børn, som har større risiko for autisme. Men det har man undersøgt nu.

- Men heller ikke hos de grupper finder vi en sammenhæng mellem vaccination og autisme, siger Anders Hviid.

MFR-vaccine beskytter hele livet

MFR-vaccinen kan beskytte mod røde hunde, fåresyge og mæslinger hele livet, når man har fået vaccinen to gange.

Mæslinger har på det seneste fyldt meget, fordi der er et udbrud af mæslinger i Danmark. 90 procent af danske børn bliver vaccineret, men i andre lande er tallet lavere.

- WHO har udråbt vaccinemodstand som en af de ti største trusler mod folkesundheden på verdensplan. Og modstanden mod vacciner har sandsynligvis spillet en rolle i udviklingen af mæslingetilfælde, siger Anders Hviid.

Facebook
Twitter