Talepædagog: Letlæste nyheder hjælper hjerneskadede

Giria Maan underviser voksne, der har fået en hjerneskade. Hun bruger DR Ligetil, fordi materialet er velegnet til voksne.

Giria Maan arbejder som talepædagog i Sprog- og Talehuset i Hjernecenter Randers.

Hun bruger DR Ligetil til at genoptræne voksne, som har fået en hjerneskade, fordi de eksempelvis har været ude for en ulykke eller har fået en blodprop.

- De tager imod materialet med kyshånd, for det er tit svært for dem at følge med i nyheder, fordi de ikke kan nå at læse undertekster, eller fordi folk snakker for hurtigt, siger Giria Maan.

Selvhjælpsgrupper bruger også DR Ligetil

Kursisterne er henvist af Randers Kommune, og de får normalt 6-7 undervisningsgange på et hold. Giria Maan bruger hver gang en artikel og en enkelt opgave fra DR Ligetil.

Hun bruger også DR Ligetil i Hjernecentrets selvtræningsgrupper, som er et frivilligt tilbud for de personer, der ikke længere modtager specialundervisning.

Gruppen samles et par timer en gang om ugen, og Giria Maan har på forhånd givet dem cirka halvdelen af den seneste uges artikler og opgaver, som de så selv arbejder med.

Materialet er velegnet til voksne

Ifølge Giria Maan er det tit en succesoplevelse i selvtræningsgrupperne, fordi de kan genkende noget, de har hørt eller læst i nyhederne, men måske ikke helt har forstået.

Hun synes også, at oplæsningsfunktionen på artiklerne er virkelig god at øve sig på. Det samme er videoer med undertekster, fordi man kan stoppe dem undervejs.

- DR Ligetils materiale er velegnet til voksne. Det er supergodt, nuanceret og up-to-date. Og så er det jo relevant viden. Og borgerne får sig en god diskussion efterfølgende, siger Giria Maan.

Hjernecenter Randers hjælper voksne, der har fået en hjerneskade.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve