Tema

Fællesskaber

Dette tema tager udgangspunkt i den nationale frivillighedsdag, Frivillig Fredag, som bliver holdt den 25. september. I år handler Frivillig Fredag om fællesskaber, og i dette tema kan du derfor læse om nogle af de fællesskaber, der findes i Danmark. Temaet henvender sig til sprogskolerne, primært danskuddannelse 3, modul 4 og 5.

Frivillig Fredag: Flere skal være med i fællesskabet

Den nationale frivillighedsdag, ’Frivillig Fredag,’ sætter i år fokus på, at endnu flere skal være en del af fællesskabet i det frivillige arbejde.

Lærervejledning til opgaverne
Opgaver til artiklerne

Tidslinje

 1. Frivillig Fredag: Flere skal være med i fællesskabet

  Den nationale frivillighedsdag, ’Frivillig Fredag,’ sætter i år fokus på, at endnu flere skal være en del af fællesskabet i det frivillige arbejde.

 2. Lærervejledning til opgaverne

  Her kan du hente en pdf med lærervejledningen til fællesskabs-temaet.

 3. Opgaver til artiklerne

  Her kan du hente en samlet pdf med alle opgaverne til fællesskabs-temaets artikler og videoer.

 4. Psykolog: Danskerne udskifter fællesskaber hele livet

  Danskerne er kun med i et fællesskab, så længe de selv kan bruge det til noget, mener psykolog.

 5. Unge bor sammen med andre unge

  Danske unge bor ofte sammen med andre unge, når de flytter hjemmefra. På den måde får de et nyt fællesskab uden for familien, og de lærer at blive selvstændige.

 6. Hver sjette dansker ønsker et fællesskab med naboen

  Det giver tryghed at være med i et fællesskab i det område, hvor man bor, siger sociolog.

 7. Hver fjerde enlige bor sammen med andre

  Flere danskere end nogensinde før er enlige. Derfor vælger nogle at flytte sammen med andre i et kollektiv eller bofællesskab.

 8. Folk kan kommunikere mere ærligt på nettet

  På internettet kan man møde folk med samme interesser som en selv. Og man kan ofte kommunikere mere ærligt sammen, siger forsker i net-fællesskaber.

 9. Danskerne mødes i fodboldklubben

  Hver tiende dansker er medlem af en fodboldklub, og for mange af dem betyder fællesskabet efter træning lige så meget som selve spillet.

 10. Et højskole-ophold giver nye venner

  På en højskole bliver man en del af et tæt fællesskab med mange andre forskellige mennesker. Det giver selvtillid og masser af nye venner, fortæller tidligere højskole-elev.

 11. Professor: Vi lærer mere sammen med andre

  I Danmark arbejder elever og studerende ofte i grupper i undervisningen. Grunden er, at vi i mange situationer lærer mere, når vi er sammen med andre, mener professor.

 12. DHL-løb giver fællesskab på arbejdet

  Sociale arrangementer som DHL-Stafetten kan skabe et fællesskab mellem kolleger, som gør dem bedre til at samarbejde og gladere for deres arbejde.

 13. Hele familien får et fællesskab i børnehaven

  Både forældre og børn møder nye mennesker og kan blive en del af et fællesskab, når børnene går i vuggestue eller børnehave.

Andre medier skriver