Test af gener giver patienter mere effektiv medicin

Hospitaler tester i stigende grad patienters gener, så patienterne kan undgå at få medicin, der ikke er effektiv.

Ved at analysere en blodprøve kan man få vigtig viden om patienters gener. I et nyt projekt af Danske Regioner skal 100.000 danskere gentestes for at samle mere viden. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Det bliver stadig mere almindeligt, at patienter får undersøgt deres gener, når de kommer på hospitalet.

Sidste år blev der lavet flere end 30.000 gentests på hospitalerne i Aalborg, Aarhus, Odense og på Rigshospitalet i København - og tallet er stigende.

Gentests er blevet mere almindelige de seneste år, fordi de er blevet meget billigere. Samtidig bliver forskerne klogere på, hvordan viden om gener kan bruges til behandling.

Man finder hurtigere den rigtige medicin

Fordelen ved at undersøge patienters gener er, at det kan give et mere præcist billede af, hvorfor patienten er blevet syg.

Dermed kan man bedre finde ud af, hvilken medicinsk behandling der vil virke.

Jens Stenbæk er næstformand i Danske Regioner. Han siger, at alt for mange patienter starter med at få en forkert medicin.

- På flere sygdomsområder er det faktisk kun en fjerdedel af medicinen, som virker på den patient, som modtager den, siger han.

Forkert medicin kan skade patienter

Det er dyrt for samfundet, når patienter får medicin, der ikke virker. Men endnu mere alvorligt er det, at forkert medicin kan risikere at skade patienterne.

- Det kan give store bivirkninger, og det er det, som vi gerne vil undgå ved at tage udgangspunkt i patienternes gener og arvemasse, siger Jens Stenbæk.

- Og så finde ud af, hvad er den rigtige medicin til patienten første gang, siger han.

Se mere om vores gener i programmet 'Sundhedsmagasinet' på DR1 tirsdag aften klokken 21.55.