Tinna Jensen er 45 år og bor i det udsatte boligområde Aalborg Øst. Hun har ikke nogen uddannelse og har været på kontanthjælp det meste af sit liv, men nu får hun førtidspension.
Hun tilhører dermed den del af danskere, der bruger sundhedsvæsenet mest.
Mindst hver sjette uge har Tinna Jensen en tid hos lægen, og cirka en gang om måneden er hun på sygehuset. Hun ringer også ofte til lægevagten og har været indlagt "masser af gange".
- Jeg synes, at jeg bruger sygehuset rimeligt meget, siger Tinna Jensen til DR.
"Jeg render ikke til lægen uden at fejle noget"
Tinna Jensen har flere kroniske sygdomme, blandt andet KOL, sukkersyge, knogleskørhed og en sjælden hudsygdom.
- Jeg ville gerne have, at det var meget bedre. Jeg har tit sagt, at jeg ønsker mig en ny krop. Men det ved jeg godt, at man ikke kan få, siger hun.
Mange af borgerne i Aalborg Øst ligner Tinna Jensen. Den gennemsnitlige indkomst for en husstand er 310.000 kroner om året, folk har korte uddannelser, og de har mange sygdomme.
- Jeg er ikke sådan en, der render til lægen, hvis jeg ikke fejler noget, siger Tinna Jensen.
Læge: Fattige har ikke så let ved at skifte livsstil
Tinna Jensen kan hurtigt få en alvorlig lungebetændelse af en forkølelse, fordi hun har lungesygdommen KOL. Derfor ringer hun til vagtlægen, hvis hun bliver forkølet uden for lægens åbningstid.
På trods af lungesygdommen ryger hun, og ifølge speciallæge Mads Toft Kristensen er det meget svært at ændre livsstil, når man tilhører den dårligst stillede del af befolkningen.
- Det er både i forhold til det økonomiske, men også i forhold til, at man har færre mentale ressourcer. Så det er ikke bare så let at skifte livsstil, hvis man er fattig, siger han.
Borgerne i en anden bydel bliver ældre
Den usunde livsstil og de mange sygdomme betyder, at folk dør tidligere i Aalborg Øst end i bydelen Hasseris, hvor folk har flere penge og længere uddannelser.
I Hasseris bliver en mand i gennemsnit 79 år og en kvinde 81 år. I Aalborg Øst bliver en mand i gennemsnit 63 år, mens en kvinde bliver 71 år.
Mads Toft Kristensen mener, at man skal fortælle folk i udsatte områder af Danmark mere om konsekvenserne ved en usund livsstil.