Tørke i Europa

I Europa har flere steder været ramt af tørke i løbet af sommeren. Forstå, hvordan det har påvirket natur og samfund.

Her ses Rhinen, som har været ramt af tørke. (Foto: © BENJAMIN WESTHOFF, Ritzau Scanpix)

Hen over sommeren har Europa været ramt af den værste tørke i mange år. Flere floder har mistet meget vand, og blandt andet Spanien har været ramt af voldsomme skovbrande.

Tørken i Europa har allerede skabt problemer med høsten i blandt andet Italien.

I Frankrig har 100 landsbyer ikke haft drikkevand i hanerne, og ved byen Bordeuax har en skovbrand i mere end en måned raseret et område dobbelt så stort som Fyn.

I DR Ligetils nyhedspakke kan du få et overblik over den tørke, der har præget Europa i løbet af sommeren, og blive klogere på, hvorfor klimaet har været på denne måde.

1

Hvordan har tørken påvirket naturen og samfundet?

Der har været så voldsomme skovbrande i Spanien, at der er nedbrændt et areal af skove, som er større end Luxembourg. Det anslår Det Europæiske Skovbrands Informationssystem. (Foto: © Sxenick, Ritzau Scanpix)

Tørken har været synlig mange steder. I Italien har en flod været så udtørret, at en bombe fra Anden Verdenskrig er dukket op.

I Holland er en cykel også dukket op fra havbunden i floden Rhinen. Samtidig har Spanien ikke haft så mange skovbrande i 30 år.

Europa-Kommisionens Samlede Forskningscenter (JRC) advarer om, at den 'alvorlige' tørke har konsekvenser for landene i Europa. Se billeder er tørken her.

2

Hvor i Europa har klimaet været påvirket?

Den ældgamle romerske lejr Aquis Querquennis ligger normalt gemt under vandet i floden Limia. Men den er blevet synlig. (Foto: © BRAIS LORENZO, Ritzau Scanpix)

Rhinen er en lang flod, der blandt andet løber gennem Tyskland.

Thøger Kirk er DR’s klimakorrespondent, og han har besøgt Rhinen ved byen Bad Neuenahr-Ahrweiler. Her er Rhinen udtørret flere steder, så han kan stå midt i flodbredden uden at få våde sko.

I denne korte story kan du se en minireportage fra Rhinen og få et overskueligt overblik over de steder i Europa, der har været påvirket af klimaet.

3

Hvad skyldes tørken?

Vandniveauet i Rhinen har været så lavt, at skibe mange steder ikke kan sejle eller må sejle med mindre fragt end normalt. (Foto: © BENJAMIN WESTHOFF, Ritzau Scanpix)

Eigil Kaas er professor på Niels Bohr Instituttet og videnskabelig leder af Center for Klimaforskning under DMI.

Han fortæller, at tørken blandt andet skyldes, at der i vinter faldt meget lidt sne i alperne, og at gletsjerne samme sted bliver mindre og mindre. Derfor har de ikke leveret samme mængder vand til de europæiske floder.

Men tørken i år er også et klart eksempel på, hvordan klimaet ændrer sig både nu og i fremtiden. En stor del af det, vi ser nu, har relation til global opvarmning, fortæller Eigil Kaas. Læs mere her.

4

Er klimaforandringerne i gang?

Folk afkøler deres fødder ved et springvand i København den 20. juli 2022, som blev varmeste julidag siden Anden Verdenskrig. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det har været meget varmt i flere europæiske lande denne sommer. I Danmark blev det også så varmt en dag i juli, at vi nåede varmerekorden for juli måned.

I dette afsnit af radioprogrammet ’Genstart’ kan du blive klogere på, hvad den varme sommer handler om, og hvordan klimaforandringerne mærkes.

Du finder afsnittet her.

5

Hvordan laver vi gode løsninger for klimaet?

DR's klimakorrespondent Thøger Kirk og vært Anna Lin undersøger gode klimaløsninger. (Foto: © Janus Veile og Martin Rieck)

Interesserer du dig også for klima, og hvordan vi kan være med til at leve på en måde, der passer godt på kloden?

I DR’s nye serie ’Den grønne optur’ jagter værterne Anna Lin og Thøger Kirk klimaløsninger i Europa.

De undersøger blandt andet tøj, kød og telefoner. Find serien her.