Tre måneder med krig i Ukraine

Det er nu tre måneder siden, at Rusland invaderede Ukraine. Hvad er status efter flere måneders krig?

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, holder tale til den danske befolkning den 4. maj 2022, som er aftenen før Danmarks befrielse. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Millioner af ukrainere har fået ændret deres liv i løbet af de sidste tre måneder. Den 24. februar chokerede Rusland nemlig det meste af verden og invaderede nabolandet Ukraine.

Imens er det blevet forår, og dermed har der nu været krig i Ukraine i tre måneder. I mellemtiden er over 6,4 millioner ukrainere flygtet fra landet.

Samtidig har de to nordiske lande Sverige og Finland søgt om at blive medlem af Nato, og den 1. juni stemmer danskerne om, hvorvidt vi vil beholde eller afskaffe det såkaldte forsvarsforbehold.

I DR Ligetils nyhedspakke kan du få et overblik over krigen i Ukraine og en status på situationen nu og her.

1

Hvad sker der i og omkring krigen i Ukraine?

I denne uge er den første sag om krigsforbrydelser blevet afgjort. (Foto: © © DR Grafik/Søren Winter Nørbæk)

I artiklen her kan du løbende få et overblik over de vigtigste begivenheder i og omkring Ukraine. Herunder hvordan flygtningesituationen er, og hvad de seneste sanktioner går ud på.

I denne uge har emnet omkring krigsforbrydelser desuden fyldt i medierne, efter en 21-årig russisk soldat er blevet kendt skyldig i at dræbe en 62-årig ubevæbnet ukrainsk mand.

Det er den første dom for krigsforbrydelser i Ukraine, siden krigen startede. Du kan læse mere om, hvilken betydning domme for krigsforbrydelser har i artiklen her.

2

Hvad står Ukraine overfor?

Mange ukrainske soldater og civile har været fanget på det enorme stålværk Azovstal i byen Mariupol. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Du kan også få et overblik over de seneste måneders krig i indslaget her fra TV Avisen.

Selvom hverdagen i flere ukrainske byer er ved at vende tilbage, venter der stadig et stort genopbygningsarbejde.

Du kan også høre, hvad Ukraines præsident sagde i sin tale til det ukrainske folk på tre måneders dagen for Ruslands invasion i landet.

3

Hvordan går det med nødhjælpsarbejdet?

En udenlandsk Røde Kors-medarbejder står foran en ødelagt bygning i den ukrainske by Irpin, hvor organisationen leverer mad og førstehjælp til indbyggerne. (Foto: © ICRC, Ritzau Scanpix)

Tre måneder med krig markerer også tre måneder med humanitær krise i Ukraine. Ifølge Røde Kors vil nødhjælpsarbejdet minimum vare et par år endnu.

De største udfordringer for Røde Kors har været en blanding af det enorme antal flygtninge, og at det flere steder var umuligt at få civile ud og nødhjælp ind i de hårdest ramte byer.

I artiklen her kan du få et overblik over Røde Kors’ kommende indsatser i Ukraine og høre, hvordan det er at være i Ukraine. Du kan også læse, hvordan to ukrainere ser på situationen.

4

Hvordan har krigen påvirket danskerne?

Lars bor i Danmark, men beslutter sig for at køre over for at hente ukrainske flygtninge. (Foto: © DR Dokumentar)

I denne dokumentarserie kan du få et indblik i to danske mænd og deres familier.

Mændene og deres familier tager hver især et skæbnesvangert valg, da Rusland invaderer Ukraine.

Nikolaj bor i Ukraines hovedstad, Kyiv, og tager flugten mod Danmark med sin ukrainske familie. Lars bor i Danmark og drager til grænsen for at hente og huse en familie på flugt.

5

Hvad sker der, hvis Putin lukker for al gassen til Europa i morgen?

Vladimir Putin har lukket for gassen til flere lande som et modsvar på de sanktioner, EU laver mod Rusland. (Foto: © Grafik: Mads Ogstrup DR)

Rusland har meget naturgas, og store dele af Europa er afhængige af Ruslands naturgas til strøm og varme.

Gennem tiden har Ruslands præsident, Vladimir Putin, flere gange valgt at slukke for gassen i andre lande, når Rusland har været i konflikt med Ukraine.

I Danmark er vi godt stillet, men hvad sker der, hvis Putin lukker for gashanerne, før vi kan nå at sætte vindmøller og varmepumper op? Bliv klogere i denne explainer.