Trump til Danmark: Brug flere penge på forsvar

USA’s præsident, Donald Trump, har skrevet til den danske statsminister, at Danmark skal bruge flere penge på forsvar.

Den amerikanske præsident Donald Trump ønsker, at Danmark skal bruge flere penge på forsvar. (Foto: © Evan Vucci, Scanpix)

Danmark og USA er med i Nato, som er et militært samarbejde mellem 29 lande.

Nato har en målsætning om, at hvert land skal bruge to procent af sit BNPforsvar senest i 2024.

Men flere lande lever ikke op til målsætningen. De har nu modtaget et brev fra USA’s præsident, Donald Trump, som kræver, at de opfylder målsætningen.

USA er frustreret over andre Nato-lande

Danmark opfylder ikke målsætningen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) er blandt de regeringsledere, der har modtaget et brev fra Trump.

DR Nyheder har endnu ikke set brevet, men officielle kilder fortæller, at det er skrevet efter samme skabelon som brevene til de øvrige lande.

I både det norske og tyske brev kan man blandt andet læse, at "der er voksende frustration i USA over, at nogle allierede ikke lever op til deres løfter."

Forsker: Danmark kan ikke gemme sig

Nato-landene skal samles til topmøde i Bruxelles den 11. og 12. juli.

Kristian Søby Kristensen er seniorforsker ved Center for Militære Studier på KU. Han siger, at Trumps brev er et tegn på, at USA vil lægge pres på Danmark op til topmødet.

- Det her betyder, at Danmark ikke længere kan gemme sig i mængden af NATO-landene, som ikke helt bruger det, de havde lovet, på deres forsvar, siger han.

Danmark når ikke op på to procent

  • I 2017 var Danmark nummer 19 af Nato’s 29 lande i forhold til, hvor mange penge landene bruger på forsvar ud af deres BNP.

  • Danmark forventes i år at bruge 1,21 procent af BNP på forsvar.

  • Folketinget har vedtaget, at Danmark de næste seks år skal bruge 12,8 milliarder kroner mere på forsvar. Det svarer til 1,3 procent af BNP.