Tyskland går til valg

I denne nyhedspakke hjælper DR Ligetil dig med at få et let og overskueligt overblik over det kommende valg i Tyskland.

(Foto: ANNEGRET HILSE © Ritzau Scanpix)

Den 26. september 2021 er der forbundsdagsvalg i Tyskland, og her skal tyskerne vælge en ny kansler. Kansleren er Tysklands øverste leder.

Forbundsdagsvalget i år er bemærkelsesværdigt, fordi Tysklands kansler, Angela Merkel, ikke genopstiller. Og det betyder, at Tyskland med sikkerhed får ny kansler efter valget.

Nedenfor har DR Ligetil samlet en række artikler og en podcast, der kan hjælpe dig med at give et overskueligt overblik over det kommende tyske valg.

Husk, at du kan bruge hjælpefunktionerne ovenfor til at få læst teksten op, få forklaret svære ord eller gøre teksten større eller mindre.

1

Hvad handler det kommende valg om?

Det tyske flag ses foran Reichstag, som er det sted, hvor det tyske folketing holder til. Reichstag svarer til Christiansborg i Danmark. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

Hvem skal afløse Angela Merkel, der siger farvel og tak efter 16 år som Tysklands kansler og Europas mægtigste leder?

Hvordan er spidskandidaternes chance? Og hvordan vil en ny kansler ændre Europa?

I podcasten ’Stjerner og striber tar’ til Tyskland’ hjælper DR’s to korrespondenter Michael Reiter og Stephanie Surrugue dig med at forstå valget på en enkel og underholdende måde. Lyt med her.

2

Hvordan klarer de tre kandidater sig?

På billedet ses de tre kandidater til at blive Tyskland nye kansler. De har mødtes til flere tv-debatter. (Foto: MICHAEL KAPPELER © Ritzau Scanpix)

Armin Laschet, Annalena Baerbock og Olaf Scholz. Det er navnet på de spidskandidater, der kan blive Tysklands næste kansler.

Men hvordan klarer de sig lige nu?

I søndags mødtes de til en stor debat, og i analysen her kan du blive klogere på, hvordan det gik for dem alle. Læs med her.

3

Hvad har formet Merkels tid som kansler?

Angela Merkel har været Tysklands kansler i 16 år. Hun ønsker ikke at genopstille, og derfor får Tyskland med sikkerhed ny kansler. (Foto: LUDOVIC MARIN © Ritzau Scanpix)

I de sidste 16 år har Tyskland haft den samme kansler, nemlig kansler Angela Merkel. Hun har siddet stabilt på posten.

Faktisk har der været fire forskellige amerikanske præsidenter og fem statsminister-skift i Danmark, mens Merkel har været kansler.

Men hvad har formet hendes tid som Tysklands kansler og en af Europas mest magtfulde personer? Få et overblik over hendes op- og nedture her. Her kan du læse om hende.

4

Hvor meget ved du om Vest- og Østtyskland?

Tyskland har været delt i Øst og Vest.

Efter 2. Verdenskrig blev Tyskland delt i Vest- og Østtyskland. Hovedstaden Berlin var også delt af en lang mur, som kaldes Berlinmuren.

De to tysklande blev genforenet i 1989, da Berlinmuren faldt. Men der er stadig forskelle mellem det gamle Vest- og Østtyskland.

Nogle af forskellene er sjove og pudsige. Mange er tankevækkende. Og de fleste har en betydning for, hvordan og hvorfor tyskerne sætter deres kryds til valget den 26. september.

Test selv din viden om Vest- og Østtyskland i quizzen her.

FacebookTwitter