40.000 år gammel hest er fundet i Sibirien

I Sibirien er der blevet fundet en 40.000 år gammel hest. Hesten er så velbevaret, at den stadig har pels.

Hesten døde måske, fordi den faldt i et hul eller druknede. (Foto: Michil Yakovlev © Scanpix)

I Rusland er der et stort område, der hedder Sibirien. En del af Sibirien er dækket af permafrost, der langsomt smelter væk.

Når permafrosten forsvinder, dukker der gamle ting op af jorden. Det gælder blandt andet en 40.000 år gammel hest, der blev fundet i august i år.

Hesten var kun omkring to måneder gammel, da den døde. Den er meget velbevaret, fordi den har ligget under isen i så mange år.

Både pels og organer er bevaret

Semyon Grigoryev er chef for laboratoriet på Mammoth Museum i Yakutsk, hvor hesten bliver undersøgt.

- Det er første gang, at der findes en forhistorisk hest i sådan en ung alder og med sådan et højt niveau af bevarelse, siger han.

Hesten er så velbevaret, at dens pels og indre organer også er bevaret. Forskerne fra museet er nu i gang med at undersøge, hvad der er i hestens mave.

Hestefund er et vindue til fortiden

Pernille Mølgaard Andersen er biolog hos Naturhistorisk Museum. Hun siger, at man finder flere og flere gamle dyr, fordi global opvarmning får permafrosten til at smelte.

Hun siger også, at mange af dyrene, er blevet frosset hurtigt efter, de døde. Det kolde klima i Sibirien har holdt dyrene nedfrosset indtil i dag, og derfor er de så godt bevarede.

- Det er vildt, hver gang vi gør sådan et fund, for kadaverne giver os et vindue til fortiden. Vi kan undersøge maveindhold, organismer på dyret og den natur, dyret har levet i. Man får meget at vide om dyrenes tilpasninger, økologi, sundhedstilstand og føde, siger hun.

Facebook
Twitter