Der skal igen afholdes valg i Israel

På grund af uenighed har Israels parlament onsdag aften besluttet at opløse sig selv. Derfor skal der være nyvalg.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har opgivet at danne en ny regering. Dermed skal israelerne til valg for anden gang i år. (Foto: © MENAHEM KAHANA, Scanpix)

Den 9. april var der valg til Knesset, som er parlamentet i Israel. Her vandt den nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans parti, Likud, 35 ud af 120 pladser.

Det betød, at Benjamin Netanyahu skulle have støtte fra andre partier for at få flertal til at danne en regering i parlamentet.

Men det lykkedes ikke Benjamin Netanyahu at få en aftale med flere af de mindre partier. Derfor skal der nu være nyvalg i Israel den 17. september.

Der er stor uenighed om værnepligt til ultra-ortodokse jøde

Partiet Yisrael Beitenu er et af de partier, som ikke kunne blive enige med Benjamin Netanyahu. De er uenige om værnepligt for ultra-ortodokse jøder.

I Israel er der værnepligt for både mænd og kvinder, men ultra-ortodokse jøder er fritaget for værnepligt, hvis de til gengæld studerer i religiøse skoler.

Det vil partiet Yisrael Beitenu have lavet om på. Det vil tvinge et årligt antal af ultra-ortodokse jøder til at aftjene værnepligt. Men det er Benjamin Netanyahu ikke enig i.

Det kan ende med den sammen situation efter nyvalget

Benjamin Netanyahu og de øvrige politikere skal altså igennem endnu en valgkamp i Israel.

- Vi vil føre en skarp og tydelig valgkamp, som vil give os sejr. Vi vil vinde. Og folket vil vinde, sagde Benjamin Netanyahu til flere medier.

DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund siger, at efter nyvalget kan Benjamin Netanyahu risikere at stå i nøjagtigt sammen situation.

Sådan lever de ultra-ortodokse jøder i Israel

  • 12 procent af Israels befolkning er i dag ultra-ortodokse.

  • Ultra-ortodokse mænd er ofte iklædt sorte jakkesæt, hvide skjorter og sorte hatte.

  • Ofte barberer de ikke deres tindinger på grund af et skriftsted fra 3. Mosebog, hvilket leder til de karakteristiske slangekrøller.

  • Gifte kvinder dækker deres hår offentligt.

  • Nogle ultra-ortodokse jøder anerkender ikke staten Israel, fordi de mener, at Messias skal ankomme, før Israel må oprettes.

  • Ultra-ortodokse er fritaget for værnepligt i Israel.