Klimaet er ved at løbe løbsk

Fra 2017 kan vi ikke gøre noget for at holde den globale opvarmning på to grader. Så er det nemlig for sent.

Om ganske få år er det for sent. Så kan vi ikke længere begrænse klodens hedetur til to grader. Da snakker vi om temperatur-stigninger på mellem 3,5 og 6 grader.

Det mener dr. Fatih Birol, der er chef-økonom i Det Internationale Energiagentur (IEA).

Tirsdag lagde IEA sin årsrapport frem i København. Den hedder World Energy Outlook 2011, og den er dyster.

- I 2017 bliver døren lukket. Og den bliver altså lukket for evigt, understreger Fatih Birol.

Større forbrug af kul og olie

Baggrunden er, at udslippet af CO2 stiger. Det gør vores afbrænding af kul og olie også.

- Vores bekymring over økonomi har fjernet opmærksomheden fra energi-politik. CO2-udslippet nåede rekord-højde i 2010, og udgifterne til import af olie er også tæt på at nå rekorden, siger Birol.

Frem mod 2035 vil behovet for energi vokse med en tredjedel. Det mener IEA. Kina og Indien bruger masser af kul. Og samtidig er der usikkerhed om olie-forsyningen fra olie-staterne i Mellemøsten og Nordafrika.

Flere og flere biler

Det er især transport-sektoren og de store ulands-økonomier, der bruger mere energi. I dag er der 500 biler pr. 1000 indbyggere i Europa. I Kina er der kun 30 biler pr. 1000 indbyggere. Men det tal vil vokse dramatisk, mener Fatih Birol.

- Og vi kan ikke bebrejde kineserne. De gør blot, hvad vi har gjort i mange år. Verdens bil-park bliver fordoblet frem mod 2035. Og i 2020 sælges de fleste køretøjer i lande, der har lavere energi-standarder end i OECD, siger Birol. 

Gyldne tider for naturgas

Det højere energi-forbrug vil i høj grad blive dækket med natur-gas. Det er ikke helt så skadeligt for klimaet som olie og kul.

Fatih Birol mener, at naturgas står over for en gylden tid. For der er stadig store reserver, især i Rusland.

Vedvarende energi kommer også til at dække mere af vores forbrug. Men producenterne af olie og kulfyrede kraftværker modtager mere end 2100 milliarder om året i statsstøtte. Og det må vi gøre op med, mener Birol.

Et nyt, kulfyret kraftværk skal stå de næste 50-60 år. Derfor må verden træffe de rigtige beslutninger nu - af hensyn til klimaet, siger dr. Birol.

  • Print