Mellemøsten er et område i Vestasien og Nordafrika, som blandt andet omfatter landene Israel, Irak, Egypten og Syrien.

I Mellemøsten bor der både kristne, jøder og muslimer. Men antallet af kristne falder, fordi de kristne emigrerer fra Mellemøsten.

Faktisk er antallet af kristne faldet fra 14 procent i 1910 til fire procent i 2010. Og tallet fortsætter med at falde frem mod 2025. Det viser forskning.

Nedenfor kan du se, hvor mange kristne der er emigreret fra Mellemøsten siden 1970.

Du kan også læse, hvorfor de kristne emigrerer. Forklaringen kommer fra Andreas Bandak, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Vestbredden

(Foto: ALAA © Scanpix)

Vestbredden er et område med palæstinensisk selvstyre. Det grænser op til Israel og Jordan.

På Vestbredden har de kristne i mange år fået færre børn. De har samtidig satset på at uddanne deres børn, så de kunne få arbejde udenfor Vestbredden.

Mange kristne føler sig presset, efter terrororganisationen Hamas har fået større indflydelse på Vestbredden. Derfor emigrerer flere kristne.

Irak

(Foto: KHALID AL-MOUSILY © Scanpix)

Irans tidligere diktator, Sadam Hussein, sørgede for en vis form for beskyttelse af minoriteter, herunder kristne.

Men i 2003 blev han væltet af en international koalition, og statsapparatet faldt fra hinanden. Det betød, at yderligtgående islamistiske grupper kunne lægge pres på minoriteter.

Siden invasionen i 2003 er andelen af kristne faldet fra cirka 8-10 procent af befolkningen til omkring 2 procent.

Egypten

(Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)

I 2011 trådte Egyptens præsident, Hosni Mubarak, tilbage, efter store demonstrationer i landet. Herefter kom det Muslimske Broderskab til magten.

Det betød, at islam bredte sig til flere dele af samfundet. Det skabte bekymring blandt kristne, og flere forlod Egypten i denne periode.

I 2014 blev Abdel Fattah al-Sisi præsident, og mange kristne føler sig nu bedre beskyttet. Men de er dog samtidig usikre på, hvilken retning landet bevæger sig i.

Syrien

(Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

I Syrien har de kristne tidligere været beskyttet af den nuværende præsident, Bashar Hafez al-Assad, og af hans far, som han overtog præsidentposten fra.

Men efter borgerkrigen brød ud i 2011, har store dele af Syrien været kontrolleret af forskellige oprørsgrupper og terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det har ført til, at mange kristne og muslimer er flygtet. Men siden Rusland i 2014 begyndte at støtte Assad, er flygtninge begyndt at vende tilbage i mindre omfang.

Læs også

  1. Der bliver færre kristne i Betlehem

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve