OVERBLIK Forstå, hvad hjemmesiden 8chan er

Hjemmesiden 8chan bliver sat i forbindes med masseskyderiet i Texas. Her kan du få svar på, hvad vi ved om 8chan.

Lørdag skød og dræbte en 21-årig gerningsmand 22 mennesker ved et masseskyderi i byen El Paso i delstaten Texas i USA.

Den 21-årige gerningsmand menes at have lagt et dokument ud på hjemmesiden 8chan, kort inden skyderiet fandt sted.

Det er ikke første gang, at ekstreme dokumenter er lagt ud på 8chan. Men hvad går siden ud på? Få svar på fem centrale spørgsmål om siden her.

Hvad er 8chan?

Hjemmesiden 8chan blev oprettet i 2013. Det er et diskussionsforum, hvor der stort set kun er én regel: Det er ulovligt at poste noget, der er ulovligt i USA.

Ideen med 8chan var at skabe et sted, hvor ytringsfriheden var helt fri. Det har dog udviklet sig til et sted, hvor tonen ofte er hård, hadsk og meget højreorienteret.

Man behøver ikke oprette sig som bruger på siden. Derfor kan man være helt anonym, når man for eksempel slår noget op på siden.

Her ses, hvordan 8chan-forsiden ser ud. Herfra er det muligt at klikke ind i forskellige kategorier og finde forskellige tråde med diskussioner. (© (c) DR)

Hvem har skabt 8chan?

8chan blev startet af en gruppe brugere fra en anden hjemmeside, 4chan. De forlod 4chan, da siden lukkede for en diskussion i forbindelse med en sag, som kaldes ’Gamergate’.

’Gamergate’ var en diskussion på 4chan, hvor brugerne chikanerede kvindelige journalister, som skrev om computerspil.

Frederick Brennan var hovedmanden bag 8chan. Han er dog ikke en del af hjemmesiden længere og mener nu, at 8chan bør lukkes. Siden ejers i dag af Jim Watkins.

Fredrick Brennan er skaberen bag 8chan, men er ikke en del af siden længere. Han har efter flere terrorangreb opfordret sidens ejer til at lukke den ned. (Foto: Ted Aljibe © AFP or licensors)

Hvorfor kan 8chan kobles til skyderiet i El Paso?

Gerningsmanden bag skyderiet i El Paso lagde angiveligt et både racistisk og hadefuldt dokument op på 8chan, kort tid inden han skød og dræbte 22 personer.

I det dokument, som gerningsmanden lagde op, nævner han også et skyderi i Christchurch i New Zealand, hvor 51 personer blev dræbt.

Skyderiet i El Paso er det tredje masseskyderi inden for et halvt år, hvor gerningsmanden har skrevet sine tanker og idéer på 8chan, inden angrebene har fundet sted.

Her ses et billede fra mindehøjtideligheden i El Paso efter weekendens masseskyderi. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)

Hvad bliver der gjort ved 8chan nu?

Flere personer og organisationer vil have hjemmesiden lukket. I øjeblikket er siden ikke lukket, men den kører heller ikke stabilt.

Det skyldes, at tjenesten Cloudfare har valgt at smide 8chan ud. Cloudfare leverede ellers et sikkerhedssystem til 8chan, så de var bedre beskyttet mod hackerangreb.

Andre sikkerhedsudbydere har allerede tilbudt lignende sikkerheds-systemer til 8chan.

Hvad siger 8chan selv?

Den nuværende ejer af 8chan, Jim Watkins, forsvarer sit firma i en video på Youtube. Han siger, at 8chan er som et tomt stykke papir, hvor man kan skrive, hvad man vil.

- Vores er en af de sidste uafhængige virksomheder, der tilbyder et sted, hvor du kan nedskrive dine tanker uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt de er stødende for en eller anden gruppe, siger Jim Watkins.

Han siger, at 8chan er udsat for en hetz fra firmaer, som ikke vil stå for 8chans sikkerhed eller have hjemmesiden liggende på sine servere.

Kilder: New York Times, Time Magazine, The Verge, Vox, 8chan.