Socialdemokraterna vinder valget i Sverige

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfvan, bliver med stor sandsynlighed Sveriges nye statsminister.

Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna vandt valget i Sverige i går. Han bliver nu Sveriges statsminister. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Socialdemokraternas leder, Stefan Löfvan, bliver med stor sandsynlighed Sveriges nye statsminister.

Søndag fik Socialdemokaterna 31,3 procent af stemmerne ved valget i Sverige.

Det betyder, at Socialdemokraterna nu er det største parti i Sverige, og at partiets leder, Stefan Löfvan, formentlig bliver statsminister:

- Tak til alle jer som har gjort dette for Socialdemokraterna og frem for alt for vores land. Det er fantastisk, sagde Stefan Löfvan søndag aften.

Socialdemokraterna kan ikke få et rødt flertal

Men selvom Socialdemokraterna har vundet valget, kan partiet ikke få et socialistisk flertal.

For selvom partiet vil arbejde sammen med de socialistiske partier Vänsterpartiet og Miljöpartiet, kan de ikke få 50 procent af pladserne i Riksdagen, siger DR Nyheders korrespondent, Ole Ryborg.

Riksdagen er Sveriges Folketing.

Sverigedemokraterna fik et godt valg

Stefan Löfven bliver derfor nødt til at have nogle af de borgerlige partier med for at få flertal til sin regering. Og det kan blive meget svært, siger Ole Ryborg:

- Spørgsmålet er, om de to små borgerlige partier, Folkpartiet og Centerpartiet, vil begynde at samarbejde med socialdemokraterna. Men det har de gjort før, siger Ole Ryborg.

Stefan Löfven vil ikke arbejde sammen med det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som ellers fik et rigtig godt valg. Partiet fik næsten 13 procent af stemmerne.

 

FacebookTwitter