Sverige står stadig uden regering tre måneder efter valg

I september var der valg til Sveriges Rigsdag. I dag har Rigsdagen stemt nej til, at socialdemokraternes leder bliver statsminister.

Formanden for Rigsdagen i Sverige, Andreas Norlén, skal sørge for, at Sverige får en ny statsminister. (Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT © Scanpix)

Den 9. september skulle svenskerne vælge nye medlemmer af Rigsdagen, som er det svenske parlament.

Valget gav ikke et flertal til nogen af de to blokke, Alliancen og de rød-grønne. Og det er stadig ikke lykkedes at danne en ny regering.

I dag skulle Rigsdagen så afgøre, om Stefan Löfven (Socialdemokratiet) skulle være statsminister. Men det afviste et flertal. Derfor har Sverige stadig ingen regering.

Rigsdagens formand vil forberede nyvalg

Andreas Norlén er formand for Rigsdagen. Han skal sørge for, at Sverige får en ny statsminister. Ellers skal han udskrive valg.

- Jeg beklager det, og jeg kommer til at gøre alt, hvad jeg kan, for at forhindre det. Men hvis partierne vælger et nyvalg fremfor at handle på en måde, der giver Sverige en ny regering, vil jeg ikke stå i vejen for dem, siger han.

Andreas Norlén vil i den kommende uge tale med de svenske partiledere. Samtidig vil han gå i gang med forberede et eventuelt nyvalg.

Partier vil ikke samarbejde med Sverigedemokraterna

Ved valget blev det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne det tredjestørste parti i Rigsdagen.

Men de øvrige partier i Rigsdagen ønsker ikke at samarbejde med Sverigedemokraterne.

Tidligere har Moderaternes leder, Ulf Kristersson, forsøgt at danne regering, men han blev stemt ned i Rigsdagen. Centerpartiets leder, Annie Lööf, har også forsøgt, men hun opgav, før hun kom til afstemning.

FacebookTwitter