Ung kvinde får verdens største fredspris

Som den yngste nogensinde får Malala Yousafzai i dag Nobels Fredspris. Malala kæmper for børns retttigheder blandt andet i sit hjemland Pakstian.

Kailash Satyarthi fra Indien og Malala Yousafzai fra Pakistan ankommer til Oslo, hvor de får Nobels Fredspris i dag. (Foto: © Hakon Mosvold Larsen, Scanpix)

 

Som den yngste nogensinde får Malala Yousafzai i dag Nobels Fredspris. Malala kæmper for børns retttigheder blandt andet i sit hjemland Pakstian.Malala Yousafzai er kun 17 år, men hun er allerede kendt i hele verden.

Som barn kæmpede hun for, at piger skulle have lov at gå i skole. Malalas kamp blev kendt i hendes hjemland Pakistan, og oprørere fra Taleban kom efter hende, fordi Taleban er imod, at piger får en uddannelse.

For to år siden skød oprørere fra Taleban hende i hovedet.

Hårdt såret blev Malala fløjet til England, hvor læger reddede hendes liv.

Nu blev Malala kendt i hele verden, og hun fortsatte sin kamp for børns rettigheder.

En hindu og en muslim deler prisen

I dag får Malala, som den yngste nogensinde, verdens største pris for sin kamp, Nobels Fredspris. Malala deler prisen med Kailash Satyarthi fra Indien, som også kæmper for bedre forhold for børn.

Folkene bag Nobels Fredspris siger, at det er vigtigt at give fredsprisen til både en muslim og en hindu og en pakistaner og en inder, fordi de grupper tit har været i krig med hinanden.

Vil lede Pakistans regering

Malala siger til britisk tv BBC, at hun vil fortsætte sin kamp og muligvis blive politiker for at hjælpe børn og kvinder i Pakistan.

- Jeg vil tjene mit land, og det gør jeg muligvis bedst ved at blive regeringsleder, sagde Malala Yousafzai.

Sidste år gik Nobels Fredspris til Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben.

Organisationen hjælper blandt andet med at ødelægge Syriens kemiske våben.

/BBC/