USA beskylder Iran for angreb på olie-tankskibe

To olie-tankskibe blev i går angrebet i Oman-bugten mellem Iran og Oman. USA mener, at Iran står bag angrebene.

Ifølge USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, stod Iran bag angreb på to olie-tankskibe torsdag. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Torsdag blev to olie-tankskibe beskadiget, da de blev ramt af eksplosioner i Oman-bugten, der ligger mellem Iran og Oman i Mellemøsten.

Besætningerne på de to tankskibe blev evakueret, fordi tankskibene stod i flammer.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde i aftes, at det var Iran, der stod bag angrebene. Iran havde tidligere på dagen afvist at stå bag angrebene.

Pompeo: Kun Iran har ekspertise til at lave disse angreb

USA mener, at Iran står bag angrebene på grund af de våben, der er brugt, og den ekspertise, som er nødvendig til denne type angreb.

Ifølge Mike Pompeo er der ikke andre grupper i området, der har evner eller ekspertise til at lave disse angreb. Han sagde også, at Iran for nylig har angrebet andre skibe i området.

For en måned siden blev fire tankskibe angrebet med miner i havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater.

Shipping-branche er bekymret for sikkerheden

Jakob Paaske Larsen er chef for maritim sikkerhed hos branche-organisationen Bimco, som er verdens største branche-organisation inden for shipping.

Han siger, at man frygter, at skibsfarten kan blive mål for angreb i regionen lige som i slutningen af 1980'erne, hvor Irak og Iran var i krig.

Ifølge Jakob Paaske Larsen er man både bekymret for søfolkenes sikkerhed og for, at en væbnet konflikt i området kan føre til en nedgang i verdenshandlen.

Nedenfor kan du se, hvor de to olie-tankskibe blev angrebet. Du kan også se en video med de brændende tankskibe.

Facebook
Twitter