Unge mødes og laver mad sammen

I Aarhus og Randers mødes unge og laver mad sammen. Det skal lære dem at lave god og sund mad.

De unge lavede tærter til aftensmad i går. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Vidensråd for Forebyggelse har undersøgt, hvordan børn får sunde madvaner.

En af rapportens konklusioner er, at der bliver gjort meget lidt, for at unge får sunde kostvaner efter folkeskolen.

I Aarhus og Randers forsøger projektet Food Maker dog at få unge til at lave sund mad sammen. Her kan alle mellem 16 og 24 år melde sig til og lave mad i fællesskab.

Unge laver tærte, japansk mad og steg flæsk

I aftes mødtes 15 unge i Ceresbyens skolekøkken i Aarhus for at lave tærte. Elise Jølstad havde valgt denne ret.

- Det er, fordi jeg selv elsker at spise tærte, og det er en genial ting at lave, når man har køleskabet fyldt med lidt forskelligt. Så kan man bruge rester på en appetitlig og god måde, siger hun.

Sidste gang lavede de unge japansk miso, og forrige gang var det stegt flæsk.

Deltager: Lav mad sammen med venner

Mange af de unge kan godt huske, at det var lidt udfordrende at lave mad, da de flyttede hjemmefra. Blandt andet Kristian Dath, der læser på Aarhus Universitet.

- Det var bestemt en udfordring. Der var nogle få retter, jeg holdt mig til, og det var dem, der blev lavet gang på gang, indtil jeg kørte død i det. Jeg har meget mere lyst til at prøve noget nyt, nu hvor jeg har lidt mere erfaring, siger han.

Han bliver inspireret af de retter, som de unge laver sammen. Hans råd til andre unge er at invitere nogle venner hjem og lave mad sammen. Så får man nemlig lavet god mad.

I videoen nedenfor kan du høre, hvad de unge gerne ville have vidst, da de flyttede hjemmefra.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve