Sociale medier er populære blandt børn og unge. Nye tal fra DR Medieforskning viser for eksempel, at blandt de 7-12-årige er Youtube det foretrukne medie.
Ifølge undersøgelsen ser op mod to tredjedele af de 7-12-årige videoer på Youtube hver dag.
Lene Heiselberg er medieforsker. Hun siger, at børnene især bruger tid på at følge Youtube-stjerner, som derfor bliver rollemodeller for børnene.
Virksomheder bruger rollemodeller til omtale af produkter
En person med mange følgere på Youtube eller andre sociale medier bliver også kaldt en influencer, fordi personen kan påvirke mange mennesker.
Nogle virksomheder vil derfor gerne have influencers til at omtale deres produkter, så de sender gratis produkter til influencers eller laver særlige aftaler med dem.
Hvis en influencer omtaler et gratis produkt, skal det være tydeligt, at videoen er en reklame. Men det er ikke altid klart, viser en stikprøve fra DR’s Undersøgende Databaseredaktion.
Advokat: Unge bliver ført bag lyset
DR har set på videoer fra 98 unge influencers på de sociale medier, og stikprøven viser, at stjernerne i flere tilfælde har lavet skjult reklame.
Heidi Højmark Helveg er advokat, og hun siger, at skjult reklame er et stort problem, fordi unge og andre bliver ført bag lyset af videoerne.
- Markedsføringsloven skal beskytte os mod skjult reklame. Det er ikke godt nok at skrive "reklame" nede i teksten. Det skal være helt klart markeret i starten af videoen. Man skal vide, at det er en reklame, man går ind til, siger hun.
Nedenfor kan du se en video, hvor video-stjernen Rasmus Kolbe, fortæller om sit syn på reklamer. Rasmus Kolbe har 700.000 følgere på video-appen Musical.ly.
Regler om skjult reklame
- •
Skjult reklame er forbudt ifølge markedsføringslovens paragraf 6, stk. 4.
- •
Det skal derfor være tydeligt for modtageren, hvis der er kommercielle interesser bag en omtale.
- •
Reglen gælder, uanset om reklamen bliver vist i trykte medier som aviser og blade eller på internettet, og uanset hvem reklamen henvender sig til.
- •
Børn og unge er mere godtroende end voksne og har ikke de samme erfaringer som voksne med at gennemskue, om der er kommercielle interesser bag et budskab.
- •
Derfor skal virksomheder, der markedsfører sig over for børn og unge, være ekstra opmærksomme på, om reklamen er tydeligt markeret, så målgruppen kan forstå, at det er reklame.Kilde: Forbrugerombudsmanden.