Vælgerne har talt, og nu skal der dannes regering

Folketingsvalget tog en dramatisk drejning i sidste øjeblik. DR Ligetil samler op på alt, du skal vide fra valgaftenen.

Forløsning, overraskelser, selvransagelse og politiske drømme - alle følelser var til stede på valgaftenen. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

Tirsdag den 1. november gik Danmark til valg. 84,1 procent af vælgerne valgte at bruge deres stemmeret. Det er dog den laveste stemmeprocent siden 1990.

Efter flere timers usikkerhed på valgaftenen stod det klart, at rød blok får 87 mandater. Og med de nordatlantiske mandater står rød blok til et flertal. Blå blok får 72 mandater, mens Moderaterne får 16 mandater.

Så hvad står partierne over for nu? Hvad skal vi særligt lægge mærke til fra valgaftenen? Hvem skal prøve at danne en regering nu? Og hvilke ønsker har de forskellige partier til en regering?

DR Ligetil samler op på valget i nyhedspakken her. Bemærk, at nyhedspakken afspejler situationen ved det aktuelle udgivelsestidspunkt. For seneste nyt følg med på dr.dk.

1

Hvordan ser valgresultaterne og det nye folketing ud?

Når alle stemmer er fintalt, bliver vi klogere på, hvordan det nye folketing ser ud. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Lad os starte med at se på, hvordan valgresultatet blev, og hvordan det nye folketing kommer til at se ud.

Stemmerne er blevet fintalt, og dermed kan vi nu se, hvem der er valgt til Danmarks nye folketing. Det kan du se i overblikket her.

Du kan også få et overblik over, hvordan stemmerne blev fordelt mellem de 14 partier, som danskerne kunne stemme på. Se med her.

2

Hvad er vigtigt at vide lige nu?

Folketingets partiledere skal nu på besøg hos dronning Margrethe på Amalienborg. Her skal de sige, hvordan de mener, at en fremtidig regering kan se ud. Dette kaldes også en dronningerunde. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Valgaftenen blev lang, og der skete mange begivenheder. Klokken var næsten 01.00, før de sidste stemmer var talt op - og der var spænding helt til det sidste.

I artiklen her svarer DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, på fire centrale spørgsmål, der er værd at bide mærke i.

Blandt andet hvem valgets vinder og taber er, og hvad der blev valgets store overraskelse. Du kan også blive klogere på, hvilket arbejde der nu venter for partierne.

3

Hvad gør partierne nu, og hvor kan du følge med?

Det er en tradition, at partilederne mødes til partidebat, lige efter stemmerne er talt op. Valgaftenen blev lang, og de mødtes først til debat klokken 01 på valgnatten. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Mette Frederiksen har onsdag været på besøg hos dronning Margrethe for at fortælle, at regeringen går af.

Mette Frederiksen vil nemlig se, om det er muligt at danne en bred regering. Et flertal har peget på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Det vil sige, at hun er forhandlingsleder og kan afsøge muligheden for at forsøge at danne en ny regering.

Du kan følge med i udviklingen i dr.dk’s liveblog her, som løbende dækker og samler dagens begivenheder.

4

Hvad var valgaftenens højdepunkter?

Valgaftenen var både spændende og lang! (Foto: © Dr)

Der blev både festet og fulgt intenst med i resultaterne hos de enkelte partiers valgfest. I denne korte story kan du i video og billeder se 10 store højdepunkter fra valgaftenen.

Lige fra da rød blok i sidste sekund fik flertal, til Dansk Folkeparti fik sit dårligste valg nogensinde.

Du kan også se en række stemningsfulde billeder fra valgaftenen i billedserien her.