Valgkampen er i gang

En uge inde i valgkampen er partierne i fuld gang med at kapre vælgere. DR Ligetil samler op og hjælper dig med at forstå valget.

Det er det her, hele valget handler om - at komme ind i Folketinget. (Foto: © Jeppe BjøRn Vejlø, Scanpix Denmark)

Vi er en uge inde i valgkampen, inden vælgerne skal sætte deres kryds tirsdag den 1. november.

I denne uge har blå blok holdt deres første fælles pressemøde, hvor de har fortalt, hvad de vil gøre, hvis de vinder valget. Samtidig er politikerne fra alle partier i fuld gang med at føre valgkamp.

I DR Ligetils nyhedspakke samler vi op på valgkampen og guider dig til indhold, som kan gøre dig klar til at træffe dit valg om, hvor du sætter dit kryds.

1

Få en opsummering på hver dag i valgkampen

Valget er særlig på flere niveauer. Blandt andet fordi, der er tre statsministerkandidater. (Foto: © Dr)

Der sker mange ting under en valgkamp. Partiledere mødes til debat, statsministerkandidater mødes til debat, og så er politikerne ude til mange begivenheder for at føre valgkamp.

Det kan være svært at følge med i alt, hvad der sker. I programmet ’Valgets døgn’ samler DR hver dag op på dagens vigtigste begivenheder og debatter i valgkampen.

Du finder programmet her.

2

Mød partierne

Mød de 14 partiledere én efter én op til valget. (Foto: © Dr)

Ved dette valg er der hele 14 partier, som stiller op til Folketinget. I programmet ’Mød partierne’ kan du møde partilederne én efter én og høre deres holdning til en række emner.

Programmerne bliver løbende sendt frem mod valget.

Se med her.

3

Få styr på de mange valgbegreber

Hvem, hvad, hvor under folketingsvalget? (Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson)

Hvis du oplever mange svære ord for tiden, så fortvivl ikke! Valget er nemlig fyldt med lidt skøre og svære ord, som kan være svære at tyde.

I artiklen her kan du slå svære valgord op. For eksempel ’spærregrænse’, ’mindretalsregering’ og ’parlamentarisk grundlag’.

Du kan også få svar på en række spørgsmål. For eksempel hvordan du brevstemmer, og hvordan en stemmeseddel ser ud.

4

Forstå, hvorfor de fire mindste partier er vigtige for valget

Et parti skal have mindst to procent af stemmerne for at kunne komme i Folketinget. (Foto: © Grafik: Lise Grønvald Nielsen)

Fire partier ligger lige nu og roder rundt ved spærregrænsen. Spærregrænsen er betegnelsen for den procentdel af stemmerne, som et parti mindst skal have for at komme i Folketinget.

Et parti skal have mindst to procent af stemmerne for at komme ind. Men de mindste partier kan faktisk få betydning for valgets resultat.

De kan nemlig være med til at afgøre, om det er rød blok eller blå blok, der får muligheden for at danne regering. Hvordan det? Få forklaringen i denne korte story.

5

Følg demokratiet indefra med podcasten ’Slotsholmen’

Slotsholmen er den lille ø, der ligger i indre København. På øen ligger Christiansborg, hvor Folketinget holder til. (Foto: © Jeppe BjøRn Vejlø, Scanpix Denmark)

Hvorfor blusser debatten om tørklæde op igen under valgkampen? Hvad betyder Mette Frederiksens ønske om en bred regering?

Og hvilken betydning har klimaet i denne valgkamp?

P1-podcasten ’Slotsholmen’ zoomer ind på en række emner, der opstår under valgkampen. Lyt med her.