VM i Qatar

Landsholdet er rejst mod VM i Qatar, som er stærkt kritiseret. Forstå, hvad kritikken af Qatar handler om.

(Foto: © Grafik: Nathalie Nystad)

I 2010 besluttede Fifa, at Qatar skulle være vært for VM i år. Siden 2012 har millioner af migrantarbejdere i Qatar derfor arbejdet i døgndrift på at gøre landet klar til den store sportsbegivenhed.

Der er nemlig blevet bygget en række nye stadions, hvor kampene skal foregå. Men der har været stærk kritik af beslutningen om at lade VM blive afholdt i Qatar.

Det skyldes blandt andet elendige forhold for migrantarbejdere, brud på menneskerettigheder og dårlige vilkår for journalister.

DR Ligetils nyhedspakke klæder dig på til at forstå det kommende VM, som er en af verdens største sportsbegivenheder.

1

Hvorfor er VM i Qatar kontroversielt?

Hvordan forholder fans, politikere og fodboldverdenen sig til et kontroversielt VM? (Foto: © Morten Stig DR)

Ifølge Amnesty har flere tusinde migrantarbejdere mistet livet undervejs, mens de har bygget nye stadions og gjort klar til VM i landet.

Det har gjort VM til en af de mest omdiskuterede sportsbegivenheder herhjemme nogensinde.

I denne dokumentar ’Verdens bedste VM’ kan du se, hvorfor VM i Qatar er så kontroversielt, og du kan også se, hvordan fans, politikere og fodboldverdenen prøver at finde ud af, hvordan de skal forholde sig til VM.

2

Hvordan forholder landsholdet sig?

Landstræner Kasper Hjulmand under et pressemøde i september. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Det danske landshold er netop rejst afsted mod Qatar, hvor de skal spille deres første kamp mod Tunesien den 22. november.

I forbindelse med VM i Qatar har landsholdets landstræner Kasper Hjulmand udtalt, at sporten er blevet ”taget som gidsel i en politisk spil”.

I artiklen her kan du høre, hvordan landsholdet forholder sig til, at de skal spille i Qatar, og du kan også læse, hvilke tanker sportens verden har omkring begivenheden.

3

Hvad skal fans være opmærksomme på?

I Qatar er der flere regler og love, som danske fodboldfans skal være opmærksomme på, hvis de tager afsted. Arkivfoto. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Udenrigsministeriet har sagt, at det er vigtigt, at danske fodboldfans læser rejsevejledningen til Qatar godt igennem, hvis de vælger at tage afsted.

Ministeriet har givet Qatar karakteren gul, hvilket betyder, at man som besøgende skal være ekstra forsigtig. Der er nemlig en række love og regler i Qatar, som er meget anderledes end i Danmark.

For eksempel er det forbudt at være fuld på offentlige steder, og der er flere ting, du slet ikke må tage med ind i landet. Læs her, hvad man skal være opmærksom på i Qatar ifølge Udenrigsministeriet.

4

Hvordan skal Danmark spille?

Du kan følge med i kampene under VM. Arkivfoto. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Danmarks landshold skal spille sin første VM-kamp tirsdag den 22. november. Her spiller de mod Tunesien.

I oversigten her kan du få et overblik over alle VM’s kampe og se, hvordan DR sender fra kampene.

I DR’s fodboldpodcast 'Fodboldlisten' kan du også følge med i, hvordan det går med forskellige landshold til VM.

5

Hvordan undgår landshold fremover et lignende dilemma?

Stil spørgsmål om VM i Qatar. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad)

Hvordan undgår vi fremover at sætte sporten og andre danske landshold i et lignende dilemma, som vi har set med VM i Qatar?

Hvad kan vi lære af forløbet frem mod dette års VM? Og hvad bør idrætsorganisationer være opmærksomme på, når der vælges placeringer til store sportsbegivenheder?

Du kan stille spørgsmål til et panel fra både sportens og forskningens verden i dr.dk’s livebrugerchat 'TÆT PÅ' her.