VM-værtsland skal levere stadioner, transport og hoteller

Hvordan bliver man værtsland for VM i fodbold? Det kræver blandt andet gode stadioner, gode transportforbindelser og hoteller til turister.

 • VM skal spilles på 12 stadioner i 11 byer i den europæiske del af Rusland. Det er både badebyer, gamle kulturbyer og byer, hvor der bygges raketter og satellitter. I denne billedserie får du en kort introduktion til de 11 byer. (© (c) DR)
 • OTKRITIE STADION i Ruslands hovedstad, Moskva. Moskva blev grundlagt i 1147 og har 12,3 millioner indbyggere. Byen er blandt andet kendt for den store og farverige fæstning, Kreml, som ligger på den centrale plads Den Røde Plads. Moskva er også berømt for sit balletkompagni, Bolsjoj-balletten, og for sin metro. Flere gamle metrostationer minder nemlig om festsale, fordi de er udsmykket med lysekroner, marmorsøjler og statuer. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)
 • LUSJNIKI STADION i Moskva. VM's første kamp og finalen skal spilles på Lusjniki Stadion. Der er spillet 3000 fodboldkampe på Lusjniki Stadion, som er fra 1956. Stadionet er blevet renoveret til VM og har plads til 80.000 tilskuere. Ved siden af stadionet er der et stort område, hvor 150.000 tilskuere kan følge VM-kampene på store skærme. Området ligger lige ved statsuniversitetet MGU. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
 • ROSTOV ARENA i Rostov-on-Don syd for Moskva. Byen blev grundlagt i 1749. Den ligger ved floden Don og har 1,1 millioner indbyggere. De såkaldte kosakkerne kommer herfra. De er kendt for deres militære evner og en særlig dans, hvor de går ned i knæ. Kosakkerne har specialenheder i den russiske hær, og da Rusland var vært for de olympiske vinterlege i 2014, hjalp 400 kosakker det russiske politi med at sørge for ro og orden. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
 • SAMARA ARENA. Samara blev grundlagt i 1586 og har 1,1 million indbyggere. Byen ligger øst for Moskva ved Europas længste flod, Volga, der er 3530 km lang. Under 2. verdenskrig blev landets regering evakueret fra Moskva til Samara. Byen er kendt som Ruslands rumcenter, for her bygger de blandt andet landets rumraketter og satellitter. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
 • SANKT PETERSBORG STADION. Sankt Petersborg ligget helt mod vest og blev grundlagt i 1703 og har 5,2 millioner indbyggere. Over 5 millioner turister besøger hvert år byen, som blandt andet er kendt for Vinterpaladset, der er et internationalt kunstmuseum. Ruslands præsident, Vladimir Putin, er fra Sankt Petersborg. Byen har tidligere været Ruslands hovedstad, og den russiske revolution startede her i 1917. (Foto: ANTON VAGANOV © Scanpix)
 • JEKATERINBURG ARENA. Byen blev grundlagt i 1723 og har 1,4 millioner indbyggere. Jekaterinburg ligger i øst nedenfor Uralbjergene på grænsen mellem den europæiske og asiatiske del af Rusland. Byen har siden 1700-tallet været kendt for at producere jern, og Eiffeltårnet i Paris er bygget af jern fra Jekaterinburg. For præcis 100 år siden blev den russiske leder, zaren, og hans familie myrdet her i forbindelse med den russiske revolution. (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • VOLGOGRAD ARENA. Volgograd blev grundlagt i 1589 og har 1 million indbyggere. Byen ligger øst for Moskva og blev fuldstændig ødelagt under 2. verdenskrig af kampe mellem russerne og tyskerne. Russerne har rejst et 85 meter højt monument, ’Moderlandet kalder’, til minde om kampene, som blev Tysklands første nederlag i krigen. Byen bliver tre dage om året kaldt Stalingrad til ære for Stalin, der var Ruslands leder under 2. verdenskrig. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Scanpix)
 • NIZHNY NOVGOROD STADIUM. Byen ligger nordøst for Moskva. Den blev grundlagt i 1221 og har 1,2 millioner indbyggere. Nizhny Novgorod har en fæstning fra 1500-tallet med en to kilometer lang mur og 13 vagttårne. Byen er med på FN's liste over særlige byer i verden, der er værd at bevare. Byen har en stor bilfabrik, GAZ, som producerer militærkøretøjer og flere millioner biler om året. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Scanpix)
 • KAZAN ARENA. Kazan er grundlagt i 1005 og har 1,2 millioner indbyggere. Byen ligger nordøst for Moskva ved floden Volga og har en stor produktion af olie og naturgas. Kazan er centrum for muslimsk kultur, og i den gamle bydel fra 1500-tallet er der både moskeer og kirker. Byen har 30 universiteter og 180.000 studerende. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
 • KALININGRAD STADION i Kaliningrad. Byen blev grundlagt i 1255 og har 459.000 indbyggere. Kaliningrad er en vigtig havneby ved Østersøen. Byen var før 2. verdenskrig tysk, men den ligger nu mellem Polen og Litauen, og den har ingen fysisk grænse til Rusland. Ved Kaliningrad er der store miner med rav, der blandt andet bliver brugt til smykker. En stor del af verdens rav kommer herfra. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)
 • FISHT STADION i Sotjii. Byen blev grundlagt i 1838 og har 401.000 indbyggere. Sotji ligger i det sydlige Rusland ved Sortehavet, og mange russere holder badeferie her. Men i Sotji kan man også stå på ski, for byen ligger for foden af bjergkæden Kaukasus. I 2014 var byen således vært for de olympiske vinterlege. (Foto: KAZBEK BASAYEV © Scanpix)
 • MORDOVIA ARENA i Saransk. Byen blev grundlagt i 1641 og har 307.000 indbyggere. Det er den mindste værtsby og en af Ruslands reneste byer, som ligger øst for Moskva. I regionen tilhører omkring 40 procent af indbyggerne de etniske grupper Moksha og Erzya, som har deres egne sprog og kulturer. Danmark skal spille sin første VM-kamp i Saransk mod Peru den 16. juni. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)
1 / 13

Rusland skal i år være værtsland for VM i fodbold, som bliver spillet fra 14. juni til 15. juli i 11 russiske byer.

Lande, der gerne vil være værter for VM, skal give et bud til det internationale fodboldforbund, Fifa, som er ansvarlig for VM. Fifa vælger derefter, hvor VM skal foregå.

Værtslandet bliver valgt i god tid, så det kan nå at forberede sig. Rusland blev allerede valgt som værtsland allerede i 2010, og i år skal Fifa vælge VM-værten for 2026.

Fifa tjener primært sine penge på VM

Henrik Liniger er journalist på DR Sporten og har i mange år kommenteret fodbold. Han siger, at det er meget vigtigt for Fifa, hvor VM skal foregå.

- Fifa tjener primært sine penge på VM i fodbold. Det er især på salg af tv-rettigheder og sponsorater, og de fleste tv-penge er i Europa, som har flest lande med til VM, siger han.

Derfor har det stor betydning for Fifas indtjening, om VM foregår i et land, hvor VM-kampene kan spilles i europæisk primetime, hvor der er mange tv-seere.

Værtslandet skal kunne holde et stort arrangement

Når Fifa vælger værtsland, ser de også på, om landet har nok stadioner, om det er nemt at transportere sig med bus, fly og tog, og om der er hoteller nok til fodboldhold og turister.

- Det var på en måde forudsigeligt, at Rusland blev valgt som værtsland. Det er et stort land, det er en stor fodboldnation, og de havde aldrig holdt VM før, siger Henrik Liniger.

Han er sikker på, at Rusland kan organisere et vellykket VM, for landet har erfaring som vært for store sportsarrangementer som Vinter-OL i 2014 og Confederations Cup i 2017, som er en lille prøve på VM.

Fifa har fået nye regler for valg af værtsland

Et værtsland kan tjene mange penge på VM, fordi der kommer mange turister for at se fodboldkampene, og fordi VM giver landet omtale i hele verden og dermed mulighed for større eksport.

Derfor er der som regel debat om, hvorfor Fifa har valgt et land frem for et andet, og Henrik Liniger fortæller, at Fifa er blevet beskyldt for korruption. Valget af værtsland er nemlig hidtil foregået ved hemmelig afstemning i Fifas bestyrelse.

Men fra i år er afstemningen ikke længere hemmelig. Alle Fifas 210 fodboldforbund skal nu stemme om, hvem der skal være værtsland i 2026. Det sker, når de samles til kongres i Moskva, dagen før VM begynder.

Russerne glæder sig til at vise Rusland frem

Matilde Kimer er DR’s korrespondent i Rusland. Hun fortæller, at russerne glæder sig til at vise deres land frem til de turister, der besøger landet i forbindelse med VM.

- Ligesom Vesten har den opfattelse, at russerne fordrejer al vestlig information, så har russerne den samme opfattelse med modsat fortegn. Derfor glæder russerne sig til, at almindelige mennesker møder det rigtige Rusland, siger hun.

Hun siger også, at mange russiske fodboldfans indtil for nylig har frygtet, at Rusland ikke ville få lov til at holde VM, fordi det politiske forhold mellem Rusland og Vesten er blevet dårligere siden Rusland blev valgt som værtsland.

I videoen nedenfor kan du høre Matilde Kimer fortælle om de tre VM-byer, hvor Danmark skal spille sine tre første kampe.

I billedserien øverst kan du læse om de 11 værtsbyer for VM og se de 12 stadioner, hvor kampene skal spilles.

Fifa og VM i fodbold

 • Fifa blev grundlagt i 1904 af fodboldforbund fra ni lande, blandt andet Danmark.

 • Fifas formål var at arrangere et verdensmesterskab [konkurrence, hvor de bedste indenfor et område deltager] for fodboldhold.

 • Fifa har siden 1930 arrangeret VM i fodbold for mænd og siden 1991 også for kvinder.

 • Fifa har i dag 210 fodboldforbund som medlemmer.

 • VM holdes hvert fjerde år, og Fifa beslutter, hvilket land der skal være vært for VM.

 • I mange år blev VM skiftevis holdt i Europa og Latinamerika, men siden 1994 er VM også blevet holdt i USA, i Japan og Sydkorea. I 2022 skal VM foregå i Qatar i Mellemøsten.

 • I 2006 besluttede Fifa, at verdensdelene skal skiftes til at holde VM. Når en verdensdel har været vært for VM, kan den først blive vært igen, når der har været afholdt VM to gange i andre verdensdele.

 • Fifa skal ved sin kongres i juni i år vælge, om VM i 2026 skal foregå i Marokko eller i de tre lande USA, Canada og Mexico, som sammen vil være værter.

 • Ved VM i 2026 er antallet af fodboldhold udvidet fra de nuværende 32 til 48.

Facebook
Twitter