VM-værtsland skal levere stadioner, transport og hoteller

Hvordan bliver man værtsland for VM i fodbold? Det kræver blandt andet gode stadioner, gode transportforbindelser og hoteller til turister.

Rusland skal i år være værtsland for VM i fodbold, som bliver spillet fra 14. juni til 15. juli i 11 russiske byer.

Lande, der gerne vil være værter for VM, skal give et bud til det internationale fodboldforbund, Fifa, som er ansvarlig for VM. Fifa vælger derefter, hvor VM skal foregå.

Værtslandet bliver valgt i god tid, så det kan nå at forberede sig. Rusland blev allerede valgt som værtsland allerede i 2010, og i år skal Fifa vælge VM-værten for 2026.

VM i fodbold

Den 14. juni samles hele verden om fodbold, når VM skal afholdes i Rusland, og 32 hold kæmper om guldet. I det her tema får du viden om sporten, sproget og fodboldens historie.

Se Tema

Fifa tjener primært sine penge på VM

Henrik Liniger er journalist på DR Sporten og har i mange år kommenteret fodbold. Han siger, at det er meget vigtigt for Fifa, hvor VM skal foregå.

- Fifa tjener primært sine penge på VM i fodbold. Det er især på salg af tv-rettigheder og sponsorater, og de fleste tv-penge er i Europa, som har flest lande med til VM, siger han.

Derfor har det stor betydning for Fifas indtjening, om VM foregår i et land, hvor VM-kampene kan spilles i europæisk primetime, hvor der er mange tv-seere.

Værtslandet skal kunne holde et stort arrangement

Når Fifa vælger værtsland, ser de også på, om landet har nok stadioner, om det er nemt at transportere sig med bus, fly og tog, og om der er hoteller nok til fodboldhold og turister.

- Det var på en måde forudsigeligt, at Rusland blev valgt som værtsland. Det er et stort land, det er en stor fodboldnation, og de havde aldrig holdt VM før, siger Henrik Liniger.

Han er sikker på, at Rusland kan organisere et vellykket VM, for landet har erfaring som vært for store sportsarrangementer som Vinter-OL i 2014 og Confederations Cup i 2017, som er en lille prøve på VM.

Fifa har fået nye regler for valg af værtsland

Et værtsland kan tjene mange penge på VM, fordi der kommer mange turister for at se fodboldkampene, og fordi VM giver landet omtale i hele verden og dermed mulighed for større eksport.

Derfor er der som regel debat om, hvorfor Fifa har valgt et land frem for et andet, og Henrik Liniger fortæller, at Fifa er blevet beskyldt for korruption. Valget af værtsland er nemlig hidtil foregået ved hemmelig afstemning i Fifas bestyrelse.

Men fra i år er afstemningen ikke længere hemmelig. Alle Fifas 210 fodboldforbund skal nu stemme om, hvem der skal være værtsland i 2026. Det sker, når de samles til kongres i Moskva, dagen før VM begynder.

Russerne glæder sig til at vise Rusland frem

Matilde Kimer er DR’s korrespondent i Rusland. Hun fortæller, at russerne glæder sig til at vise deres land frem til de turister, der besøger landet i forbindelse med VM.

- Ligesom Vesten har den opfattelse, at russerne fordrejer al vestlig information, så har russerne den samme opfattelse med modsat fortegn. Derfor glæder russerne sig til, at almindelige mennesker møder det rigtige Rusland, siger hun.

Hun siger også, at mange russiske fodboldfans indtil for nylig har frygtet, at Rusland ikke ville få lov til at holde VM, fordi det politiske forhold mellem Rusland og Vesten er blevet dårligere siden Rusland blev valgt som værtsland.

I videoen nedenfor kan du høre Matilde Kimer fortælle om de tre VM-byer, hvor Danmark skal spille sine tre første kampe.

I billedserien øverst kan du læse om de 11 værtsbyer for VM og se de 12 stadioner, hvor kampene skal spilles.

Fifa og VM i fodbold

  • Fifa blev grundlagt i 1904 af fodboldforbund fra ni lande, blandt andet Danmark.
  • Fifas formål var at arrangere et verdensmesterskab [konkurrence, hvor de bedste indenfor et område deltager] for fodboldhold.
  • Fifa har siden 1930 arrangeret VM i fodbold for mænd og siden 1991 også for kvinder.
  • Fifa har i dag 210 fodboldforbund som medlemmer.
  • VM holdes hvert fjerde år, og Fifa beslutter, hvilket land der skal være vært for VM.
  • I mange år blev VM skiftevis holdt i Europa og Latinamerika, men siden 1994 er VM også blevet holdt i USA, i Japan og Sydkorea. I 2022 skal VM foregå i Qatar i Mellemøsten.
  • I 2006 besluttede Fifa, at verdensdelene skal skiftes til at holde VM. Når en verdensdel har været vært for VM, kan den først blive vært igen, når der har været afholdt VM to gange i andre verdensdele.
  • Fifa skal ved sin kongres i juni i år vælge, om VM i 2026 skal foregå i Marokko eller i de tre lande USA, Canada og Mexico, som sammen vil være værter.
  • Ved VM i 2026 er antallet af fodboldhold udvidet fra de nuværende 32 til 48.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve