Serie5 episoder

De kontroversielle

Der er noget fascinerende ved mennesker, der vækker anstød og bringer andre folks pis i kog. Det er nemlig de omstridte debattører, kunstnere, forskere osv. der bringer ild og ilt til debatten. Igennem 35 har Klaus Rothstein ofte deltaget i den offentlige debat, og mens han selv har opført sig pænt (det meste af tiden, i hvert fald), har han med interesse fulgt de kompromisløst kontroversielle. Nu møder han fem mennesker, der på hver deres måde har hældt benzin på bålet og fået offentligheden op i det røde felt: Marianne Stidsen, Ditlev Tamm, Madame Nielsen, Kåre Bluitgen og Jim Lyngvild. Hvad bidrager den kontroversielle person med i den store samfundssamtale? Hvordan oplever den kontroversielle selv sin position og funktion? Er det et mål i sig selv at træde over stregen? Hvad er den personlige omkostning? Og hvad kan den pæne Klaus Rothstein lære af de kontroversielle gæster?

Vært: Klaus Rothstein

RSS

Alle episoder

Episodetirsdag 23. jun 202055 min.

Hun har sammenlignet MeToo-aktivister med terrorister og kaldt den identitetspolitiske bølge i Sverige for et terrorvælde i stil med det, der fik hovederne til at rulle i kølvandet på den Franske Revolution. Litteraten Marianne Stidsens kritik af MeToo-bevægelsen har splittet kulturinstitutionen Det Danske Akademi, ligesom hun har kritiseret sin arbejdsplads, Københavns Universitet, da det ville indføre et nyt kodeks for at bekæmpe krænkende adfærd. Klaus Rothstein inviterer hende i studiet til en samtale om, hvad den kontroversielle stemme bidrager med i den store samfundssamtale. Hvordan oplever den kontroversielle selv sin position og funktion? Er det et mål i sig selv at træde over stregen? Hvad er den personlige omkostning? Og hvad kan den pæne Klaus Rothstein lære af den kontroversielle Marianne Stidsen?

Vært: Klaus Rothstein.

Episodetirsdag 23. jun 202055 min.

Jim Lyngvild er hér, dér og alle vegne. Men det er alle ikke lige begejstret for. Der var dem, der helst havde set ham forment adgang til Nationalmuseet, da museet bad ham give sit bud på, hvordan vikingerne så ud. Han var heller ikke velkommen som vært til Priden, efter han om sine tatoveringer udtalte:" Altså, dem der piver er små bøssekarle." Lige meget hjalp det, at han i samme interview forklarede, at han var ved at kaste op af smerte, da han var under nålen. Den pæne Klaus Rothstein har den ustyrlige designer Jim Lyngvild i studiet til en personlig samtale, hvor to verdener støder sammen. Hvordan gør man en god figur som kontroversiel, hvad driver den kontroversielle, og hvad kan man egentlig tillade sig at sige om andre mennesker?

Vært: Klaus Rothstein.

Episodetirsdag 23. jun 202054 min.

Ditlev Tamm har gentagne gange lagt sig ud med De Konservative, og nåede kun kortvarigt at have partibog, selvom han anser sig selv for at være konservativ. Han har også udvist forståelse for brugen af tortur, ja ikke engang noget så tørt som en doktordisputats kunne han skrive, uden det gav ballade. Professoren i retshistorie konfronterede os nemlig med skyggesiderne af både vores stolte modstandsbevægelse, og det efterfølgende retsopgør. Klaus Rothstein taler med Ditlev Tamm om, hvad den kontroversielle stemme bidrager med i den store samfundssamtale. Hvordan oplever den kontroversielle selv sin position og funktion? Er det et mål i sig selv at træde over stregen? Ja, har den konventionelle Klaus Rothstein ligefrem en pligt til at træde frem som en mere kontroversiel stemme?

Vært: Klaus Rothstein.

Episodetirsdag 23. jun 202055 min.

Claus Jensen, Claus Beck-Jensen, Das Beckwerk. Kontroversiel kunstner har mange navne, og for tiden er det Madame Nielsen. Kunstneren har begravet sig selv, levet som hjemløs, og i 2018 satte forestillingen Black Madonna ild til debatten. Stykket hed i første omgang White Nigger/Black Madonna, og der indgår både såkaldt 'blackfacing' og folkemord med sorte som gerningsmænd i forestillingen. Var det en overlagt provokation? Vidste Madame Nielsen, hvad hun udløste, da hun malede sig sort i hovedet? Det, og meget andet, spørger Klaus Rothstein om i denne episode af De Kontroversielle, som også handler om, hvad den kontroversielle kunstner bidrager med i den store samfundssamtale, og om det er et mål i sig selv at træde over stregen som kunstner? Ja, skal den pæne Klaus Rothstein måske selv blive bedre til at træde over stregen?

Vært: Klaus Rothstein.

Episodetirsdag 23. jun 202055 min.

Da Kåre Bluitgen ikke kunne finde nogen tegner, der turde tegne profeten Muhammed, fik Jyllands-Posten en kontroversiel idé. Resten er som bekendt historie. Men faktisk rækker Kåre Bluitgens kontroversielle virke langt længere tilbage i tiden. I 1998 udgav han for eksempel bogen 'De Nye Danskere'. Den skulle tage fat i alle tabuerne knyttet til indvandring, og indeholdt også eksempler på racistiske vittigheder. Kåre Bluitgen er sidste gæst hos Klaus Rothstein i serien. De to taler om nødvendigheden af det kontroversielle, om prisen for at være det, og så tager Klaus Rothstein stilling til, om samtalerne med de kontroversielle har inspireret ham til at træde ud af konformitetens skygge. Bør han slutte sig til de kontroversielles rækker?

Vært: Klaus Rothstein.

Du synes måske også godt om

  1. De fleste kender Mother Teresa som symbolet på selve godheden og modtager af Nobels Fredspris. For nyligt har Paven besluttet at helgenkåre Mother Teresa, der viede hele sit liv til de fattige i Calcuttas slum. Hendes verdensomspændende organisation Kærlighedens Missionærer har modtaget hundrede millioner af dollars fra donatorer verden over. Men kritiske røster betegner hende som religiøs fundamentalist og glødende abortmodstander, og ikke alt var som de fleste tror.

  2. Serie5 episoder

    Hvad betyder ideologi for politikerne i dag? En klods om benet? En flammekaster? En historisk forpligtelse? Mød fem stærke ideologer - fra socialisme til nationalkonservatisme - i samtaler om den værdipolitiske ild, og om den kunst, der står deres hjerte og hjerne nærmest.

    Vært: Klaus Rothstein.

  3. Serie12 episoder

    I serien 'Nye skrivende' kan du møde en række danske forfattertalenter. De fortæller, hvordan tidens strømninger og deres generations samfundsudfordringer har fundet vej ind i deres romaner. Serien præsenterer nogle af de nye stemmer i litteraturen og er et supplement til mødet med de etablerede danske forfattere i serien DR Romanprisen.

  4. For enden af en blind vej i nordgrønlands hovedstad Ilulissat bor Villy på 75. Han har boet i Grønland siden 1962. Alt så anderledes ud dengang han som 19-årig kom, for at arbejde som tømrer. Dengang blev danskerne set som hjælpende hænder med gode intentioner, dengang var isbjergene uendeligt høje og havene dækket af en metertyk is hver vinter. Venligheden overfor hjælpen fra syd er nu afløst af en heftig selvstændighedsdebat om at komme fri af Danmark, de store hvide frosne bjerge er svundet ind og de grønlandske fjorde befærdes ikke længere af hundeslæder der stryger over isen, men af krydstogtsskibe med rige turister ombord. Og tiden har også sat sine spor hos Villy. Hvor livet engang syntes uendelig langt, er dets realiteter krøbet ind på den gamle tømrersvend, i form af en konkret forberedelse til når tiden ikke er mere. Villy har bygget sin egen kiste med dertilhørende gravkors. Nu sidder han hver dag i sit værksted alene, får tiden til at gå og venter på at dø.

  5. Serie5 episoder

    Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.

  6. Serie14 episoder

    Audiens på P1 er et program om tro og eksistens., der går i dybden med de store emner som livet, døden, og at finde vej gennem kriser og prøvelser.

  7. Serie2 episoder

    Vand gemmer på et uendeligt antal muligheder!

  8. Serie27 episoder

    Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

    Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

    I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

    DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

  9. En radiobogklub om livets store spørgsmål, især dem der har med mænd og kvinder at gøre.

    Selvhjælpsbogen '12 regler for livet' af den canadiske psykolog Jordan B. Peterson er blevet en bibel for unge mænd verden over. I fem afsnit læser journalist Anders Haahr Rasmussen og feministisk aktivist Emma Holten den både voldsomt populære og heftigt kritiserede bog sammen med skiftende gæster. Hvad kan de lære af bogen, og hvorfor er den så populær?

    Produceret af Filt CPH.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  10. Serie1 episode

    Eliten fra minefeltet

  11. På det nystartede reklame- og kommunikationsbureau arbejder Anna Juul og Mathias Helt benhårdt på at yde strategisk og agil kommunikationsmæssig førstehjælp til hele Danmark.

    HOFFMEYER, ANETT & PARTNERS - Skal vi stave det for dig? #reklame #branding #content #vegan #some

  12. Serie4 episoder

    Poetisk portræt af Dronningen set gennem en 23-årig royalists øjne

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste