Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie5 episoder

Dræb for Danmark

I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste. Men kan vi tillade os det? Jagten på svaret bringer DR's reporter Tobias Sydradal HELT tæt på fem dyr, som står øverst på Naturstyrelsens most wanted-liste lige nu. De såkaldte invasive arter. Hvad har de gjort for at fortjene samfundets dødsdom? Produceret af DR Viden med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden i samarbejde med Naturmødet i Hirtshals.

RSS

Alle episoder

Episodetorsdag 2. jul 202031 min.

Fire til seks dage med indre blødninger og smerter, før livet endelig ebber ud. Sådan er udsigten for en rotte, der indtager den gift, som vi mennesker lægger ud for at bekæmpe Danmarks mest invasive art. Den brune rotte er nemlig så skadelig, at vi er klar til at bryde vores egne love for at komme den til livs. Ikke overraskende kan det argument være lidt svært at sluge, hvis man er rotte.

Medvirkende: Lea Wermelin, Bengt Holst, Peter Weile, Lars Andresen og Peter Lund Madsen.

Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer.

Klip og lyddesign: David Lynge.

Redaktør: Carsten Nymann.

Episodetorsdag 2. jul 202038 min.

Egentlig ser den jo ret sød ud, mårhunden, lidt som en blanding af en vaskebjørn og en lavbenet ræv. Men det forhindrer ikke vi mennesker i at ty til bibelske metoder i bestræbelserne på at udrydde kræet. Mårhunden guffer nemlig løs på vores hjemlige padder og jordrugende fugle. Og da mårhundens bedste forsvar består i at spille død, kan kampen godt opleves lidt unfair.

Medvirkende: Lea Wermelin, Peter Bülow Hansen, Bengt Holst, Jes Kristensen, Claus Okholm, Jens-Christian Svenning og Vicky Knudsen.

Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer.

Klip og lyddesign: David Lynge.

Redaktør: Carsten Nymann.

Episodetorsdag 2. jul 202023 min.

Husker du bøllen i skolegården, som stjal dine mælkepenge og rendte med alle pigerne? Sådan er den Sortmundede Kutling. En aggressiv fisk, som er større og stærkere end de indfødte fisk, som den konkurrerer om mad og ynglepladser med. Problemet: Vi kan ikke slå den ihjel uden også at dræbe alt andet liv på havbunden. Ikke så underligt, at 'kutlingen' er stor i slaget.

Medvirkende: Henrik Carl, Tommy Andersen, Jens-Christian Svenning og Johan Olsen.

Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer.

Klip og lyddesign: David Lynge.

Redaktør: Carsten Nymann.

Episodetorsdag 2. jul 202027 min.

En snigende snylter, som i al ubemærkethed spreder sig fra sø til sø, hvor den maser sig foran i madkøen og rager til sig af godterne. Og så er den ikke til at slippe af med igen. Sådan lyder den lidet flatterende karakteristik af den ellers så undseelige vandremusling. Egentlig skal den bare væk. Problemet er, at den for det første sidder temmelig godt fast, og for det andet er ret populær i Randers og omegn.

Medvirkende: Kirsten S. Christoffersen, Peter Lyhne Højbjerg, Bengt Holst og Svend Brinkmann.

Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer.

Klip og lyddesign: David Lynge.

Redaktør: Carsten Nymann.

Episodetorsdag 2. jul 202031 min.

Egentlig begyndte det så godt. Minken skulle jo bare sidde i sit bur og æde sig til en flot blank pels, så vi kunne slå den ihjel, flå den og lave den til en pæn håndtaske. Det skulle vel ikke være så svært ... minken havde én sølle opgave. Der er bare lige det problem, at hvis minken slipper ud i naturen, forvandles den omgående til en effektiv, bestialsk dræbermaskine, som kaster sig i flæsket på stort set alt den møder.

Medvirkende: Jørgen Jacobsen, Jens-Christian Svenning, Bengt Holst, Lea Wermelin og Maja Thiele.

Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer.

Klip og lyddesign: David Lynge.

Redaktør: Carsten Nymann.

Du synes måske også godt om

  1. Serie4 episoder

    Den 6. februar 2020 dør den 25 årige klima-aktivist Raph Coleman på Sydafrikas savanne. Raph var forfatteren Carsten Jensens stedsøn. Sammen med sin kone, forfatteren Liz Jensen, kastes han ud i en nærmest uoverkommelig krise. Flyv med på Ikaros´ vinger, oplev Grønlands gletsjere smelte, og hør Australien brænde. Før du ved det af det, har du sagt farvel til den verden, du kender.

    Tilrettelæggelse og indtaling: Iben Maria Zeuthen.

    Idé, tilrettelæggelse og redaktør: Mikkel Clausen.

    Klip og mix: Jacob Heldt.

  2. Serie5 episoder

    I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  3. Serie4 episoder

    Poetisk portræt af Dronningen set gennem en 23-årig royalists øjne

  4. Vi hylder montagemesteren Christian Stentoft med en række (gen)udsendelser fra hans karriere.

  5. Serie3 episoder

    En video af 36 nyfødte børn, der grædende ligger side om side i små plastikkuvøser i den Ukrainske by Kiev, går verden rundt.

    De kvinder der har født dem, rugemødrene, er for længst rejst væk, og deres nye forældre kan ikke hente dem, fordi coronapandemien har lukket de europæiske grænser. En af de små piger, der ligger her, er bestilt af et dansk par.

    Sammen med barnets kommende forældrene rejser DRs udenrigskorrespondent Matilde Kimer afsted mod Ukraine og den rugemorindustri, der er eksploderet de seneste år.

    Hvordan foregår det, når et par bestiller et barn af en rugemor i Ukraine? Hvilke rettigheder giver rugemødrene afkald på, når de skriver under på, at de mod betaling vil bære et andet pars barn? Og hvordan rådgiver danske par hinanden for at omgå den danske lovgivning, i håbet om at både faren og moren officielt bliver barnets forældre?

    Produceret for P1 Dokumentar af Matilde Kimer, Cecilie Frederiksen og Signe Mansdotter.

    Klip og lyddesign Signe Mansdotter.

    Redaktør: Jens Vithner.

  6. Serie12 episoder

    I Det vi går rundt med tager digteren Caspar Eric ud i det danske land. Han har selv Cerebral Parese, en spastisk lammelse der gør at han bl.a. halter, og så har han et noget ambivalent forhold til det at gå tur. Men også til sin krop. Og derfor har han nu bestemt sig for at gå en række ture med nogle mennesker der har et særligt forhold til deres krop, for både at blive klogere på deres og sin egen. Kan gåturene hjælpe ham til at få et andet forhold til den, og kan gæsterne hjælpe ham til at forstå gåturen og de danske egne på en ny måde. Det er den rejse vi skal følge i Det vi går rundt med. Fra Lolland til Skagen og fra den handicappede krop som et besværligt transportmiddel til hvadend det nu ender med at være.

    Produceret for DR af Munck Studios København.

  7. Serie5 episoder

    Der er noget fascinerende ved mennesker, der vækker anstød og bringer andre folks pis i kog. Det er nemlig de omstridte debattører, kunstnere, forskere osv. der bringer ild og ilt til debatten. Igennem 35 har Klaus Rothstein ofte deltaget i den offentlige debat, og mens han selv har opført sig pænt (det meste af tiden, i hvert fald), har han med interesse fulgt de kompromisløst kontroversielle. Nu møder han fem mennesker, der på hver deres måde har hældt benzin på bålet og fået offentligheden op i det røde felt: Marianne Stidsen, Ditlev Tamm, Madame Nielsen, Kåre Bluitgen og Jim Lyngvild. Hvad bidrager den kontroversielle person med i den store samfundssamtale? Hvordan oplever den kontroversielle selv sin position og funktion? Er det et mål i sig selv at træde over stregen? Hvad er den personlige omkostning? Og hvad kan den pæne Klaus Rothstein lære af de kontroversielle gæster?

    Vært: Klaus Rothstein

  8. På det nystartede reklame- og kommunikationsbureau arbejder Anna Juul og Mathias Helt benhårdt på at yde strategisk og agil kommunikationsmæssig førstehjælp til hele Danmark.

    HOFFMEYER, ANETT & PARTNERS - Skal vi stave det for dig? #reklame #branding #content #vegan #some

  9. Mit navn er Anna Emma Haudal, og jeg er filmmanuskriptforfatter. Her i serien Blod, sved og skabertrang taler jeg med en række kunstnere fra min egen generation. Til fælles har de en erfaring med at finde rodfæste og skabe sig en identitet som kunstnere. Og så har de hver især noget, jeg ikke har.

  10. For nylig fandt Anders Gantriis en kasse med breve, der havde været væk i årevis. Kassen var fyldt med breve fra en årelang korrespondance med forfatteren og filosoffen Villy Sørensen.

  11. Serie8 episoder

    Verdens bedste lov stiller skarpt på udlændingelovgivningens brogede historie. Fra 1983 da et næsten enigt folketing, inklusive Venstre, Konservative og socialdemokraterne, vedtog dét, nogen kaldte "verdens mest menneskevenlige lov" - til i dag hvor næsten alle på Borgen er enige om at føre en af europas mest restriktive udlændingepolitikker og hvor ikke engang kvoteflygtninge lukkes ind længere.

  12. Serie7 episoder

    Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

    Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

    I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

    DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.