Episode
Episode10. dec 202127 min.P1

Ønskefeen Sanne

Julen er smerternes fest

fredag 10. dec 202127 min.P1

Om denne episode

Julen er børnenes fest, men for nogle børn er det en svær tid, hvor der ikke er råd til gaver og fest. Dem hjælper Sanne, som driver Ønskefeen i Lystrup, hvis hjerte banker for udsatte børn og deres familier. Som en anden julemand sørger hun for, at børn får en god jul.

Gæst: Sanne Klepner.

Indhold

Om serien

Julen er smerternes fest

24 episoderP1

I julen bliver alt det, der er svært i løbet af året sat på spidsen, lige fra ensomhed, skilsmisse, dødsfald og hjertesorg til økonomiske problemer. Alt det og meget mere taler Knud Romer og Lise Benthin Præstgaard om, mens de får besøg af gæster, som forhåbentligt kan hjælpe dem med deres anstrengte forhold til julen. Lykkes det at få julelys i øjnene inden d. 24. eller river de julehjertet i stykker?

Værter: Knud Romer og Lise Benthin Præstgaard.

Redaktør: Line Fabricius.

Optagelse og klip: Jacob Heldt.

RSS

Alle episoder i serien

Episode1. dec 202127 min.
Episodeonsdag 1. dec 202127 min.

Lise Benthin Præstgaards og Knud Romers julehumør er røget i hullet. 1. december er Lise allerede skuffet, for Knud har fået corona, så julestuen er udskiftet med et trøstesløst DR studie - men heldigvis kommer Poul Nesgaard og hjælper dem med at komme op ad hullet, for det handler om at fokusere på det positive i livet.

Episode2. dec 202127 min.
Episodetorsdag 2. dec 202127 min.

Knud har stadig corona og kan kun være med på telefon, så Lise sidder alene med sit knuste julehjerte i et goldt DR studie. Heldigvis får hun besøg af tv-vært Anna Lin, og hun hjælper dem med at mindes barndommens julemagi. Hun fortæller også om en usædvanlig jul som skilsmissebarn, så hvis du skal skilles, så gør som Anna Lins forældre, så kommer der noget godt ud af det. Ellers har vi andre måder at gøre det på, som ender helt galt.

Episode3. dec 202127 min.
Episodefredag 3. dec 202127 min.

Knud er endelig sluppet fri af corona, så Lise og videnskabsjournalist Lone Frank besøger ham og får et glas tiltrængt gløgg i hans julestue. Lone Frank fortæller, at det er normalt at blive deprimeret - også i julen, og at hun finder på sine egne juletraditioner. Knud er slet ikke overbevist, han vil have jul præcis som i barndommen. Lone kan konstatere, at Knuds navle er dyb, og han skal se at få fingeren ud af den!

Medvirkende: Videnskabsjournalist Lone Frank.

Episode4. dec 202128 min.
Episodelørdag 4. dec 202128 min.

Julen er bogstavelig talt smerternes fest for balletdanser Viktoria Falck-Schmidt fra Det Kongelige Teater, som danser juleklassikeren Nøddeknækkeren 31 gange gange i julen. Hun giver teaterglade Knud og Lise et blik bag kulissen på Gamle Scene med teatermagi, barneglæde og en sang, der giver plads til mørket. Og så kommer hun med et tip til at komme gennem julen, hun er nemlig ikke træt, men meget, meget afslappet. Gæst: Korpsdanser Viktoria Falck-Schmidt.

Episode5. dec 202128 min.
Episodesøndag 5. dec 202128 min.

Forfatter Thomas Korsgaard elsker de første 23 dage af december, men skal lige som Knud holde jul alene. Det betyder, at han kan finde på sine egne ritualer, og et af dem får Lise og Knud at føle, når han spreder gavmildhed og julemagi, så de føler sig lidt mindre ensomme i julen.

Gæst: Forfatter Thomas Korsgaard

Episode6. dec 202127 min.
Episodemandag 6. dec 202127 min.

Julen hænger miljømanden Jacob Hartmann ud af halsen, bogstavelig talt, så han siger farvel til familien og tager alene i skoven juleaften. Knud skal også holde jul alene, men det er ikke frivilligt, og han bliver ikke inspireret af Jacobs jul i en shelter, for han vil have sin gamle jul tilbage, og den skal der ikke røres ved!

Gæst: Miljømand Jacob Hartmann.

Episode7. dec 202127 min.
Episodetirsdag 7. dec 202127 min.

Julen er for mange forbundet med familie og hygge i hjemmet, men ikke for de hjemløse, så Lise og Knud taler med forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen, om hvordan de holder hjemløses jul. De har brug for hjælp hele året, men i julen er det nemt at købe et juletræ på de hjemløses juletræsmarked, så det gør Knud og Lise af juletræssælgeren Thomas, der fortæller om sin jul og kommer med et helt særligt julemusikønske.

Gæster: Forstander for Mændenes Hjem, Ivan Christensen, og juletræssælgeren Thomas.

Episode8. dec 202127 min.
Episodeonsdag 8. dec 202127 min.

Knud og Lise er taget til Aarhus, hvor de mødes med Marc Malmdorf Andersen, der er forsker i leg og kognition på Aarhus Universitet. Julen er nemlig fuld af leg og forventning og er både forudsigelig med alle dens traditioner og uforudsigelig - hvad er der f.eks. inde i gaverne, og hvem får mandlen? De taler om vigtigheden af, at børn bliver konfronteret med deres angst, f.eks. for julemanden, og den risikofyldte leg. Knud er som forventet begejstret for Marc og Aarhus, og så kommer han med et uventet og dog meget forudsigeligt julemusikønske.

Gæst: Forsker i leg og kognition på Aarhus Universitet, Marc Malmdorf Andersen .

Episode9. dec 202127 min.
Episodetorsdag 9. dec 202127 min.

I deres iver efter at komme i julestemning er Lise og Knud taget i Den Gamle By, som er sneklædt og juler til den store, nostalgiske guldmedalje. Juleinspektøren Anna Wowk Vestergaard ved alt om julen og viser alt fra hundrede år gamle julelege til hammer og segl i toppen af juletræet. Måske er julen ikke så fasttømret, som Lise og Knud tror.

Gæst: Anna Wowk Vestergaard, juleinspektør i Den Gamle By.

Episode10. dec 202127 min.
Episodefredag 10. dec 202127 min.

Julen er børnenes fest, men for nogle børn er det en svær tid, hvor der ikke er råd til gaver og fest. Dem hjælper Sanne, som driver Ønskefeen i Lystrup, hvis hjerte banker for udsatte børn og deres familier. Som en anden julemand sørger hun for, at børn får en god jul.

Gæst: Sanne Klepner.

Episode11. dec 202127 min.
Episodelørdag 11. dec 202127 min.

"Moder er i køkkenet, nu skal hun traktere" og far er ham med penge i 'Højt fra træets grønne top'. Lise og Knud er taget til museet KØN i Aarhus, hvor de bliver vist rundt af museumsdirektør Julie Rokkjær Birch. For der er køn i alt, også i julen.

Gæst: museumsdirektør Julie Rokkjær Birch.

Episode12. dec 202128 min.
Episodesøndag 12. dec 202128 min.

Søren Ryge fejrer 3. søndag i advent sammen med Lise og Knud i Den Gamle By, og det vælder frem med nostalgiske juleminder fra de to piberygende herrer. Var julen bare bedre i gamle dage? Eller putter vi barndommens jul på en piedestal?

Gæst: Søren Ryge Petersen.

Episode13. dec 202128 min.
Episodemandag 13. dec 202128 min.

Jo tættere Lise og Knud kommer på jul, jo sværere får de det, derfor inviterer de to humørbomber på besøg, nemlig Line Knutzon og Peter Frödin. Line savner nisselitteratur, mens Peters jul ikke er stressende, for den er, hvad han gør den til.

Gæster: Dramatiker og forfatter Line Knutzon og skuespiller Peter Frödin.

Episode14. dec 202127 min.
Episodetirsdag 14. dec 202127 min.

Ingen jul uden Jesus, så Lise og Knud er taget i Jesuskirken, hvor de taler med sognepræst Sørine Gotfredsen om julens kristne budskab. Hun minder dem om, hvor vigtig tilgivelsen er og giver Lise håb for kærligheden.

Gæst: Sognepræst Sørine Gotfredsen.

Episode15. dec 202127 min.
Episodeonsdag 15. dec 202127 min.

Julen har englelyd, men den lyder også af så meget andet, alt fra poppede børnesange til melankolske croonere. Knud og Lise taler med forsker i populærmusik på Det Kongelige Bibliotek, Henrik Smith-Sivertsen, som guider dem gennem julemusikkens historie. Der er noget for enhver smag og stemning, for julemusikken kan ikke sættes i bås!

Gæst: Populærmusikforsker Henrik Smith-Sivertsen.

Episode16. dec 202128 min.
Episodetorsdag 16. dec 202128 min.

Lise og Knud er begyndt at lyde som et gammelt ægtepar, så heldigvis kan de tale med et rigtigt ægtepar, som nyder hinandens selskab - også i julen - nemlig Lisbeth Wulff og Rasmus Botoft. Hvad er deres hemmelighed til at komme gennem julen? Rasmus har en særlig gave med til Knud, men er den passende?

Gæster: Skuespiller og manuskriptforfatter Lisbeth Wulff og skuespiller Rasmus Botoft.

Episode17. dec 202128 min.
Episodefredag 17. dec 202128 min.

Efter jul er der rekordmange familier, der går fra hinanden, så hvad gør man for at undgå det, og hvordan holder man en god jul for skilsmissebørn og i sammenbragte familier? Det spørger Lise og Knud familievejleder Lola Jensen om, for hende handler det særligt om at fokusere på mulighederne og at få forventningerne ned.

Gæst: Familievejleder Lola Jensen.

Episode18. dec 202128 min.
Episodelørdag 18. dec 202128 min.

Julen er forbundet med særlige dufte og smage, men der kan ofte være trængsel og alarm i køkkenet. Derfor besøger Lise og Knud Claus Meyer, som fortæller dem om julemad og koden til ikke at stresse over den. Velbekomme!

Gæst: Kok og kogebogsforfatter Claus Meyer.

Episode19. dec 202128 min.
Episodesøndag 19. dec 202128 min.

Lise og Knud besøger Annika Aakjærs og hunden Toves hyggelige og julede hjem, hvor de taler om vigtigheden af gode afslutninger, lige fra dating til døden. Den smukkeste afslutning kommer Annika med, da hun synger den sang, hun har skrevet, om den første jul efter hendes farmor døde. En sang som mange, inklusiv Lise, kan relatere til, når man har mistet og savner i julen.

Gæst: Sanger og sangskriver Annika Aakjær og hunden Tove.

Episode20. dec 202128 min.
Episodemandag 20. dec 202128 min.

For mange er det ikke "Glade jul, dejlige jul", men en tid hvor depressioner og psykisk sygdom bliver ekstra kontrastfyldte og tabuiserede, hvad enten det er hos en selv eller pårørende. Det kender forfatter Peter Øvig alt til, han fortæller Lise og Knud om sine erfaringer, og hvordan han bedst kommer gennem julen.

Gæst: Forfatter Peter Øvig.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste