Episode
Episode14. nov 201855 min.P1

Født som dreng, men føler sig som en pige!

Kejser

onsdag 14. nov 201855 min.P1

Om denne episode

Sådan har Helge Sune Nymands 6-årige datter det. Og sådan er det nu. Han og hans kone havde en søn, men nu har de en datter. Det handler om transkønnethed i Kejser, hvor du også kan møde en kvinde, som var en mand de første 46 år af sit liv. I disse år er der er et stigende antal danskere, der gerne vil skifte køn, og der er ventetid på operation. Der er tilsyneladende en udvikling i gang, hvor transkønnede bliver mere accepteret. Men hvordan føles det at være transkønnet, og hvordan kan man som transkønnet få hjælp til at være den, man føler, man er? Medvirkende: Helge Sune Nymand, far til transkønnet pige og næstforperson i Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn. Rikke Pristed, psykolog og sexolog. Linda Thor, transkønnet og talsperon for LGBT Danmark. Astrid Højgaard, overlæge på Center for Kønsidentitet og Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital. Vært: Anne Kejser.

Om serien

Kejser

26 episoderP1

Kejser sætter fokus på det moderne liv. Med alt hvad det indebærer af karriere og arbejdsliv, venskaber, børneopdragelse, kæresteforhold og skilsmisse og, nå ja, den tid vi bruger på at dyrke os selv og vores krop. Vært er Anne Kejser. Du kan sende din kommentar til Kejser på en sms. Skriv p1 - lav et mellemrum - og send din besked til 1212. Det koster en krone og almindelig sms-takst.

Alle episoder i serien

Episode9. okt 201856 min.
Episodetirsdag 9. okt 201856 min.

Du kender det nok - du hører en sang, som sætter dig tilbage til et særligt følelsesladet øjeblik. Eller du hører en sang, hvor ordene præcist udtrykker, hvordan du har det. Musik kan bringe os helt ud af fatning - og det kan berolige og trøste os. Hør med i dag, når Anne Kejser har musik- og menneskekyndige gæster i studiet. Medvirkende: Peter Vuust, jazzmusiker, hjerneforsker, professor og leder på Center for Music In The Brain på Aarhus Universitet. Kim Sagild, producer og musiker. Vært: Anne Kejser. (Sendt første gang 9. oktober).

Episode19. dec 201856 min.
Episodeonsdag 19. dec 201856 min.

Julen er over os, og lige om lidt kan de fleste nok holde fridage med familien. Men inden vi ser os om, så vender hverdagen tilbage - med alt hvad den indebærer af vækkeur og vagtplaner, møder, madpakker osv. Og mange kender sikkert følelsen af, at man nemt kommer til at løbe sur i den daglige trummerum og mest af alt ser frem til næste weekend og ferie. Men det er jo som bekendt hverdagene, der er flest af, og derfor giver det rigtig god mening at forsøge at holde af dem. Og derfor er Kejser i dag en hyldest til hverdagene. Medvirkende: Julia Lahme, etnolog, forfatter til erindringsbogen "Hverdage er der flest af". Steen Kruse, afdelingsleder og familieterapeut, Center for Familieudvikling. Christian Bjørnskov, lykkeforsker, Aarhus Universitet. Vært: Anne Kejser.

Episode18. dec 201856 min.
Episodetirsdag 18. dec 201856 min.

"Kun én hovedregel for alt menneskeligt samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine medmennesker ud fra et godt hjerte." Citat Emma Gad. Og måske har vi brug for at minde os selv og hinanden om den regel. Det mener i hvert fald dagens gæster i Kejser, som peger på, at vi mangler gode manerer og omtanke for hinanden. Derfor bruger vi 100-året for Gads Takt og Tone til at se på, hvordan vi med råd fra borgerskabsfruen anno 1918 kan blive bedre til at vise omtanke for hinanden i dag. Medvirkende: Pia Fris Laneth, forfatter og foredragsholder. Mikkel Styrbjørn Hartvig Andersen, far til tre teenagere og forfatter til bogen "Bliv voksen med manér". Michael Böss, historiker, lektor emeritus, Aarhus Universitet. Vært: Anne Kejser.

Episode17. dec 201856 min.
Episodemandag 17. dec 201856 min.

Skam er en forholdsvis overset følelse, men den kan have en enorm effekt på vores liv og livskvalitet. Det kan være svært at se, hvad skammen gør godt for, men som alle andre følelser, tjener den et højere formål. I Kejser i dag kan du møde en kvinde hvis mor har skammet sig hele livet over faderens nazistiske tilknytning under anden verdenskrig. Og så gennemgår vi de 12 typer af skam, som der findes ifølge en psykolog, der har skrevet speciale om skam og udgivet en bog af samme navn. Medvirkende: Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet Anne-Marie Christensen, antropolog og forfatter Krista Korsholm Bojesen, Psykolog, forfatter til bogen "Skam". Vært: Anne Kejser.

Episode12. dec 201856 min.
Episodeonsdag 12. dec 201856 min.

Chef og medarbejderes indbyrdes relation har været debatteret ivrigt den seneste tid. Men hvad er det i grunden, der gør, at man både som leder og som medarbejder vil sige, at man har en god relation - og hvad betyder det for arbejdsglæden og for arbejdspladsen? Sammen med dagens gæster ser Anne Kejser nærmere på, hvad vi egentlig ved om det, der hjælper det gode og sunde forhold til chefen på vej - til alles fordel. Medvirkende: Hanne Hørup, chef og medejer i Jydsk Emblem Fabrik. Mary-Ann Frost; produktionsmedarbejder, Jydsk Emblem Fabrik. Malene Friis Andersen, psykolog og forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Vært: Anne Kejser.

Episode11. dec 201856 min.
Episodetirsdag 11. dec 201856 min.

Julen er traditionernes tid. Men når vores familiesituation ændrer sig på grund af eksempelvis skilsmisse eller dødsfald, skal vi måske pludselig tage vores juletraditioner op til overvejelse. For hvor og hvem skal holde juleaften? Og hvad med frokosten 2. juledag? Hvordan starter man nye traditioner i nye konstellationer - uden at skabe splid i familien? Og hvorfor betyder traditioner egentlig så meget for os, at vi ligefrem skal passe på for ikke at komme galt af sted, når vi ændrer på dem? Medvirkende: Else Marie Kofod, tidligere overarkivar på Dansk Folkemindesamling og ekspert i traditioner og skikke. Hanne Kirkegaard, psykoterapeut, arbejder blandt andet med familieterapi. Paprika Steen, skuespiller og instruktør. Signe Wenneberg, journalist og foredragsholder. Vært: Anne Kejser.

Episode10. dec 201856 min.
Episodemandag 10. dec 201856 min.

Hvad siger andre, når du fortæller dem, hvad du arbejder med? Bliver de imponerede, eller rynker de lidt på næsen? Mange af os har nok oplevet, at vores job blev målt og vejet på prestigefronten, og at andre har en holdning til, om vi har et spændende eller kedeligt job. Men hvad er det, der giver nogle jobs mere prestige end andre? Og hvad betyder det for vores selvopfattelse, om andre synes, at der er prestige i vores job? Medvirkende: Bent Greve, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet. Louise Brandstrup, tidl. elev i Mærsk, nu uddannet sosu-assistent og sektorformand ved FOA Sydfyn. Reinholdt Schultz, administrerende direktør og partner i kommunikationsbureauet Mannov. Vært: Anne Kejser.

Episode5. dec 201856 min.
Episodeonsdag 5. dec 201856 min.

Børn med søskende, der har handicaps, står ofte lidt på sidelinjen, og de er vant til at give plads til den søster eller bror, der naturligvis kræver mere opmærksomhed. Der er brug for, at der kommer mere opmærksomhed på de søskende, der vokser op med det livsvilkår; det mener nogle af gæsterne i dagens udgave af Kejser. Medvirkende: Barbara Fenger-Grøndahl, 12 år, har en lillesøster med flere handicaps. Lisbeth Andreassen Ryelund, voksen med udviklingshæmmet storesøster. Malene Gerd Petersen, familieterapeut, kursusholder, forfatter til bog om børn med søskende, der har handicaps. Vært: Anne Kejser.

Episode4. dec 201856 min.
Episodetirsdag 4. dec 201856 min.

Der findes lige så mange holdninger om kys, som der findes kyssende mennesker. Nogle vil have det vådt og med tunge. Andre ville kysse blidt og med pauser til at trække vejret. I dagens udgave af Kejser kommer vi omkring kyssene i alle dets afskygninger. Også de venskabelige, de historiske, de familiære og dem, der potentielt kan være til fare for vores helbred. For selv om det kan være dejligt at kysse, så kan det altså både være godt og skidt for vores helbred. Medvirkende: Karina Lins, sexolog. Astrid Højgaard, overlæge på Center for Kønsidentitet og Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital. Nina Søndergaard, historiker. Vært: Anne Kejser.

Episode3. dec 201856 min.
Episodemandag 3. dec 201856 min.

Julen er traditionen tro højsæson for mad i rigelige mængder. Meget af det spiser vi, men der vil også være en hel del af det, vi har købt og tilberedt, der ryger i skraldespanden. For julen er også højtid for madspild. Ifølge et estimat fra Landbrug og Fødevarer smider danske husholdninger mad ud i december for 1,4 milliarder kroner! Er den svær at synke! Så lyt med her i dag i Kejser, hvor missionen er at få spist op og bekæmpe madspild i julen - i selskab med blandt andre kok Adam Aamann, som har gode råd om f.eks. nudler og sandwich a la jul. Medvirkende: Johanne Birn, madspildskonsulent. Adam Aamann, kok, tv-vært og ambassadør for organisationen Stop Spild af Mad. Karin Østergaard, bromatolog og lektor på VIA University College, Aarhus. Vært: Anne Kejser.

Episode28. nov 201856 min.
Episodeonsdag 28. nov 201856 min.

Engang handlede det mest om, hvordan man undgik at blive gravid. Så var der 80'ernes frygt for hiv og aids. Og i dag er identitet og personlige grænser nogle af de overskrifter, der er kommet til, når det handler om seksualundervisning. Og selv om de unge i dag har rig adgang til information om seksualitet, køn og krop, så er behovet for undervisning og rådgivning større end nogensinde, mener eksperter. Men hvordan hjælper man som voksen bedst de unge, og hvordan får man hul på snakken om det der med sex? Medvirkende: Chili Bedia Lysgaard og Anton Moritz, 15 år, går i 9. klasse. Anne Wind, projektleder, Sex & Samfund. Julie Rokkjær Birch, museumsinspektør, Kvindemuseet i Aarhus. Lone Bjerre Olsen, mor til tre sønner på 20, 22 og 24 år. Vært: Anne Kejser.

Episode27. nov 201856 min.
Episodetirsdag 27. nov 201856 min.

Ofte går det smertefrit, når vi arver efter et familiemedlem, der er gået bort. Men det sker altså også, at dødsfaldet bare er starten på en lang og opslidende konflikt, hvor familiemedlemmer mister kontakten og nogle gange for evigt. I dagens program taler Anne Kejser med gæsterne i studiet om, hvordan man kan behandle konflikterne bedst muligt, hvad der ligger til grund for dem, og også, hvordan vi bedst muligt kommer dem i forkøbet, så vi undgår den smertefulde situation, det er at være uvenner med familiemedlemmer. Medvirkende: Anne-Marie Christensen, konfliktmægler. Anne Mortensen, arveretsadvokat. Vært: Anne Kejser.

Episode26. nov 201856 min.
Episodemandag 26. nov 201856 min.

Der er dem, der går amok over det mindste, fordi de ikke kan styre deres vrede. Og så er der rigtig mange, der hellere vil grave sig ned end at give udtryk for vrede. Men det er skidt - for en vrede, der ikke kommer ud, kan sætte sig som foragt og dermed blive langt mere destruktiv for den relation, det går ud over. Anne Kejser har blandt andre Line Knutzon på besøg, og hun elsker vrede mennesker, selv om hun egentlig er lidt konfliktsky. Medvirkende: Line Knutzon, dramatiker og forfatter. Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet. Maria Lykke Thomsen, programmedarbejder hos Kriminalforsorgen. Vært: Anne Kejser.

Episode21. nov 201856 min.
Episodeonsdag 21. nov 201856 min.

Julemåneden står snart for døren og dermed også gaveræset, når vi skal ud og finde gaven til kæresten, mormor og lillesøster. Og det er altså ikke hvilken som helst gave men den RIGTIGE gave, vi skal finde. Men det er lettere sagt end gjort, især når man skal tage hensyn til relationen og måske et fast aftalt beløb at købe den helt rigtige gave for. I Kejser i dag guider en professor og en økonom os igennem rigtigt og forkert, når vi skal give en rigtig gave. Medvirkende: Anders Klostergaard Petersen, professor MSO ved religionsvidenskab på Aarhus Universitet og forfatter til bogen Gaven i Tænkepauseserien. Karsten Engmann Jensen, økonomisk rådgiver og stifter af pengeministeriet.dk. Vært: Anne Kejser.

Episode20. nov 201856 min.
Episodetirsdag 20. nov 201856 min.

Psykiske sygdomme er folkesygdomme. Ifølge tal fra Psykiatrifonden har ca. 20 % af befolkningen i løbet af et år haft symptomer på mindst én psykisk sygdom. Og antallet af patienter i psykiatrien er fordoblet i løbet af de seneste ti år. Alligevel er de taburiserede, usynlige og hemmeligholdte. Det er pointerne i en ny debatbog skrevet af en speciallæge i psykiatri, som mener, at der er brug for åbenhed og ligestilling af psykiske sygdomme. I Kejser får vi besøg af en kvinde, der har levet med en borderline diagnose. Og af en mand, som tidligere var indlagt på psykiatrisk afdeling og fik diagnosen bipolar lidelse, men som i dag er ansat i psykiatrien. Medvirkende: Merete Nordentoft, speciallæge i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København. Karen Fastrup, forfatter, fik diagnosen borderline. Jens Øland, tidligere bipolar patient, i dag ansat i Psykiatrien i Region Midtjylland. Johanne Bratbo, projektleder, kampagnen En af Os. Vært: Anne Kejser.

Episode19. nov 201856 min.
Episodemandag 19. nov 201856 min.

Er du nede med singlelivet - eller holder din singlestatus dig nede? Rigtig mange danskere lever alene og uden en partner - men det opfattes stadig ofte som en mellemstation, inden man forventes at lande i et parforhold. Men ikke alle kan satse på at finde kærligheden, og hvad gør man så? Medvirkende: Mette Holm, psykolog og forfatter. Rikke Lund, lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på KU. Maria, Ulla, Anja, singler.

Episode14. nov 201855 min.
Episodeonsdag 14. nov 201855 min.

Sådan har Helge Sune Nymands 6-årige datter det. Og sådan er det nu. Han og hans kone havde en søn, men nu har de en datter. Det handler om transkønnethed i Kejser, hvor du også kan møde en kvinde, som var en mand de første 46 år af sit liv. I disse år er der er et stigende antal danskere, der gerne vil skifte køn, og der er ventetid på operation. Der er tilsyneladende en udvikling i gang, hvor transkønnede bliver mere accepteret. Men hvordan føles det at være transkønnet, og hvordan kan man som transkønnet få hjælp til at være den, man føler, man er? Medvirkende: Helge Sune Nymand, far til transkønnet pige og næstforperson i Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn. Rikke Pristed, psykolog og sexolog. Linda Thor, transkønnet og talsperon for LGBT Danmark. Astrid Højgaard, overlæge på Center for Kønsidentitet og Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital. Vært: Anne Kejser.

Episode13. nov 201856 min.
Episodetirsdag 13. nov 201856 min.

Kvinder og teknik. Det er en stående joke, at de to er uforenelige. Men måske burde vi i samfundet have mere fokus på netop at parre de to, for ifølge én af gæsterne i Kejser i dag, så misser vi 50% af talentmassen ved ikke at fokusere på at få kvinder ind i de tekniske fag. I programmet ser Anne Kejser og gæsterne nærmere på, hvad det betyder for den tekniske udvikling, at også kvinder kommer mere ind på de traditionelt maskuline fagområder. Medvirkende: Toke Kruse, serieiværksætter og debattør. Nanna og Jane Ulsøe, søstre og iværksættere i tech-branchen. Henriette Holmegaard, lektor på Institut for Naturfagenes Didaktik. Vært: Anne Kejser.

Episode12. nov 201856 min.
Episodemandag 12. nov 201856 min.

Danskerne døjer i stigende grad med søvnproblemer. Det kan blive skidt for helbredet på langt sigt, hvis det får lov at stå på over længere tid, og det kan sænke livskvaliteten betragteligt efter bare få dage med et markant søvnunderskud. I Kejser i dag vil Anne Kejser med gæster se nærmere på, hvad der spænder ben for danskernes nattesøvn, og hvilke redskaber, der kan tages i brug for at give kroppen den søvn, den har brug for. Medvirkende: Naja Hulvej Rod, professor på Institut for Folkesundhed på KU og forskningsleder på SmartSleep-projektet. Peter Askou Jakobsen, søvnpsykolog. Peter Ingemann, har søvnproblemer. Helle Winther, har søvnproblemer. Vært: Anne Kejser.

Episode7. nov 201856 min.
Episodeonsdag 7. nov 201856 min.

Hvordan kommer jeg i gang igen? Vil jeg kunne det samme som før? Bliver min koncentrationsevne normal igen? Det er nogle af de tanker, som stressramte går rundt med, når de er sygemeldt og bekymrer sig over, hvordan de skal komme tilbage på jobbet. I dagens Kejser er der gode råd fra en psykolog, en hjerneforsker og en mand, der ved, hvordan det føles at være ramt af stress og skulle kæmpe sig tilbage i arbejde. Medvirkende: Jim Hoffskov, director, digital marketing, Oticon Medical, stressramt. Malene Friis Andersen, psykolog og forsker, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Leif Østergaard, hjerneforsker, professor og leder på Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus Universitet. Vært: Anne Kejser.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste