Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie5 episoder

Kiggerpigen

Da journalisten Stine Ellerbæk går en tur på en kirkegård på Frederiksberg, undrer hun sig over en gravsten med et bronzerelief af en pige med store slangekrøller som i inskriptionen kaldes for "Kiggerpigen".

Det bliver starten på flere års opklaring af hvem den 12 årige pige og hendes forældre var, og hvad der skete den dag hun døde, i fejlbombardementet af 'Den Franske Skole', den 21. marts 1945, som i alt dræbte 86 af skolens børn.

Under opklaringen møder Stine en række mennesker som stadig lever i ekkoet fra katastrofen, her 75 år senere.

Gradvis dannes en mosaik, hvori katastrofen genspilles fra flere vinkler, alt imens vi føres længere og længere ind i historien om Kiggerpigens familie, der skal vise sig at gemme på en dyster bagside.

En fortælling om en af Danmarkshistoriens største katastrofer, som viser konsekvensen af at forsøge at fortrænge, som samfund, som familie, som menneske - om traumer der næres i tavshedens skygge, og overleveres igennem generationer.

Og så er det en historie om enhver forældres værste frygt: Frygten for at miste et barn. En frygt som Stine konfronterer sig selv med, igennem fortællingen om en familie, som oplever det værste.

RSS

Alle episoder

Episodetorsdag 18. mar 202127 min.

Stine Ellerbæk møder Inge Monberg, nu 89, som sad i sit klasseværelse på den Franske Skole, to etager under Kiggerpigen, da flyene nærmede sig med deres bomber. Inge Monberg kendte ikke Kiggerpigen, men hjælper Stine med opklaringen, alt imens hendes billeder fra katastrofen begynder at vælde frem igen.

Medvirkende: Inge Monberg.

Original musik: Simon Kvamm.

Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk.

Producer: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Episodetorsdag 18. mar 202126 min.

Alices forældre leder efter deres datter, i ruinerne efter den fatale fejlbombning af Den Franske Skole, på hospitalernes lange gange - overalt. Mirakuløst genforenes de med deres overlevende datter, da de finder hende i en hospitalsseng indhyllet i hvid aske og støv. En glæde det ikke bliver Kiggerpigens forældre forundt.

Men i lang tid efter redningen siger Alice ikke et ord - hun er blevet stum. På samme måde sænker tavsheden om fejlbombardementet sig over det danske samfund.

Til gengæld dukker der nu nye oplysninger om Kiggerpigen op, helt fra USA. Der dukker også en ung kvinde op, en fjern slægtning af Kiggerpigen, som åbner fortællingen om familietragedien.

Medvirkende: Alice Guldbrandsen og Signe Elisa Lütken.

Original musik: Simon Kvamm.

Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk.

Producer: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Episodetorsdag 18. mar 202126 min.

Vi ved meget om hvilket liv der fulgte for de overlevende børn og deres forældre fra fejlbombardementet af 'Den Franske Skole'.

Men hvordan ser ordenssøstrene fra 'Den Franske Skole' på katastrofen?

Vi møder Søster Marianne Bode, som ikke tror at bomberne faldt med Guds vilje, men som alligevel finder mening i tragedien. En trøst for Stine Ellerbæk, som har svært ved at rumme tanken om Kiggerpigen og de andre børns meningsløse død.

Medvirkende: Signe Elisa Lütken og Søster Marianne Bode.

Original musik: Simon Kvamm.

Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk.

Producer: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Episodetorsdag 18. mar 202126 min.

Stine Ellerbæk finder Kiggerpigens bedste legekammerat, hendes jævnaldrende fætter Jørn - og en masse brikker falder på plads. Han vil gerne fortælle Kiggerpigens historie, men i håb om derefter, endeligt, at kunne glemme det hele.

Vi får fortællingen om den lille famlie, og han afslører en dyster og overraskende side af "Kiggerpigens" korte liv.

I et notat om "fængsel" fra et gammelt arkiv, finder Stine ud af at Kiggerpigen og hendes forældre var tættere på krigen end de fleste.

Medvirkende: Jørn Allentoft Arvad Nicolaisen, Peter Birkelund.

Original musik: Simon Kvamm.

Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk.

Producer: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Episodetorsdag 18. mar 202127 min.

Én ting er sorgen og traumerne efter en katastrofe, men hvordan fortsætter man sit liv, når man har mistet sit eneste barn? Hvordan kom Kiggerpigens forældre videre?

Stine Ellerbæk mødes igen med Kiggerpigens efterkommer, Signe Lütken, som har hørt fortællingen om Kiggerpigen, siden hun var barn, men som voksen og mor til en pige, ikke længere identificerer sig med barnet der døde, men med moderen, som mistede sit eneste barn.

Medvirkende: Signe Elisa Lütken, Morgan Allentoft, Inge Monberg, Peter Birkelund.

Original musik: Simon Kvamm.

Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk.

Producer: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Du synes måske også godt om

  1. Serie3 episoder

    Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og de to verdenskrige har skabt et stridigt forhold, sønderjyder og tyskere imellem. Tyskland tabte og Danmark vandt i sidste ende, og det har betydet, at flere tysksindede familier i Sønderjylland efterfølgende har skulle gå stille med dørene.

    I P1 Serien Tys tys, vi er tyske fortæller tre sønderjyske familier om den skam, skyld eller splittelse, der har præget dem, fordi en del af familien var tysksindet og valgte nazismen til.

    Tilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen

    Redaktør: Mette Willumsen

    Programansvarlig: Dennis Kragelund

  2. Morten Nielsen var digter og modstandsmand. Han døde en tragisk død som 22-årig i 1944. For eftertiden bliver han besættelsestidens poetiske martyr og helt. Hidtil har beretningen om hans død været, at pistolen gik af ved et uheld. Men mysteriet om Morten Nielsen viser sig at være meget større, end den historie vi kender.

    Tilrettelæggelse: Martin Grønne.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  3. Serie4 episoder

    Da en journalist flytter til Sønderjylland for at arbejde på DR's redaktion i Aabenraa, så støder han på kilder, som bliver ved med at nævne det samme navn - H.P. Hanssen. Et navn som tilflytteren aldrig har hørt om, og i starten er han også ret lige glad med H.P. Hanssen. Men alting ændrer sig, da journalisten falder over en bog, som kalder H.P. Hanssen for en "demokratisk frontfigur", som kan sammenlignes med Stauning. Et glemt ikons livshistorie oprulles, og det skal vise sig, at H.P. Hanssens hårde arbejde med at genforene Sønderjylland med Danmark langt fra falder i god jord hos alle.

  4. Serie5 episoder

    Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  5. Serie6 episoder

    Arian er 24 år og har aldrig haft et tæt forhold til sin far. Når han kigger rundt på sine venner, er der heller ikke rigtig nogen af dem, der kender deres fædre. Hvorfor er det så normalt, at fædre zoner ud af deres sønners liv? Hvorfor virker de så ligeglade?

    HALLO FAR er seks historier om sønner, der er blevet svigtet af deres fædre. Sammen med Arian råber de op om, hvor ondt det gør at vokse op med en far, der forsvandt.

  6. Serie2 episoder

    At Danmark ikke har atomkraft, skyldes blandt andre Kvinderne på kvisten. Jytte Andersen, Jytte Hilden og Majken Hessner blev i 1979 valgt ind i Folketinget, hvor der dengang ellers mest var plads til herrerne. Kvinderne blev veninder, bedrev politik og spillede en særlig rolle i, at statsminister Anker Jørgensen måtte vælge side i det danske spørgsmål om kernekraft.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  7. Serie3 episoder

    Jens Serup skal forhandle gidsler fri fra Islamisk Stat

  8. Serie3 episoder

    Shahins liv er blevet en vild kulturel rutsjetur mellem Danmark og Iran

  9. Serie2 episoder

    Sally skulle dele intime og seksuelle hemmeligheder med kirken

  10. Serie6 episoder

    En radio-feature serie i seks dele.

    En tidlig morgen finder Eva sin tyske ex-kæreste død i en feriehytte ved Ribe. Den døde er en tidligere Stasi-agent, Eckardt Nickol. Få måneder før sin død fortalte han Anna Elisabeth Jessen, at han frygtede for sit liv. Sammen med en tysk kollega prøver hun at finde ud af, hvad der skete.

    En produktion fra Westdeutscher Rundfunk i samarbejde med DR 2017.

  11. Serie4 episoder

    Anders har tabt alle sine penge på gambling. Han blev suget ind i bettingverdenen, mistede sig selv og blev ludoman. Nu vil hans to gode venner Albert og Magnus vinde de tabte penge tilbage sammen med Anders - men de vil gøre det uden at gamble. Det lyder umiddelbart umuligt, men drengene har tricks i ærmet. De er matematiknørder og har hørt om kreative metoder, man kan udfordre systemet på. Samtidig vil de prøve at finde ud af, hvilke kræfter der er på spil i bettingbranchen.

    Medvirkende: Albert Skovgaard Bisgaard, Magnus Levinsen og Anders Tafteberg Sørensen.

    Tilrettelægger og producer: Nicholas Durup Thomsen.

    Mix: Emil Rothstein-Christensen.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  12. Serie2 episoder

    En ny nationalsocialistisk bevægelse er på vej frem i Danmark. Den Nordiske Modstandsbevægelse, som udspringer fra Sverige, er på få år gået fra at være en relativt anonym organisation til pludselig at sætte dagsorden i den danske presse med demonstrationer, aktivisme og hærværk.

    P1 Dokumentars journalist, Tom Carstensen, som har fulgt de højreradikale og højreekstreme miljøer i mere end et årti, har fået en unik adgang til at følge den nye bevægelse, der tiltrækker flere og flere medlemmer, for at give indblik i deres mål og metoder.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

    Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

    Mail: p1dokumentar@dr.dk

    Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

    PGP: http://bit.ly/3b65m5G

    Telefon: +45 87654321

    Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252