Episode
Episode17. mar 202257 min.P1

Kvinder kæmper med at komme på Wikipedia

Kulturen

torsdag 17. mar 202257 min.P1

Om denne episode

Man kan læse meget om alt og alle på Wikipedia, men der er alligevel mange historisk og kulturelt betydningsfulde kvinder, man ikke kan finde på det online opslagsværk. Et studie fra Københavns Universitet viste sidste år, at kun 15 procent af de biografier, der findes på den engelsk udgave af Wikipedia, handler om kvinder. Derfor er der stadig brug for We Can Edit! - et arrangement der skal få flere kvinder til både at skrive til - og optræde på - Wikipedia.

Vært: Tore Leifer

Indhold

  • TitelTid
  • Wikipedias redigeringsmaraton01:00
  • Farvel til teaterprogrammer?17:16
  • Højtlæsning for Ukraine i aften - til støtte for de ukrainske forfattere, der er blevet i landet34:26
Om serien

Kulturen

256 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodeonsdag 17. aug 202257 min.

Den russiske kunstfotograf Bogdan Shirokov er på flugt. Han er flygtet fra et Rudsland i en krig, han ikke vil være en del af. Og vi har før talt med ham - da var han i istanbul. I dag er han ankommet til Berlin, hvor han forsøger at få lov at blive - og i øvrigt prøver at skabe sig et rigtigt liv igen. Men det er svært - han er stoppet med sin kunst, han kæmper med det store russiske krigsspøgelse - og så giver han os sin sandhed i dag.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 17. aug 202257 min.

Hvert år i april samles næsten alle børneteatre i Danmark i en kommune, hvor de opfører deres forestillinger - til glæde for børnene i kommunen, men endnu vigtere for teatrene, så kommer repræsentanter fra teatre i hele Danmark for at se og beslutte, hvilke forestillinger, de vil bestille til den kommende sæson. Næste fetsival er i april, men ingen kommune har erklæret sig villig til at lægge jord og børn til festivalen. Hvad gør man så, når panikken nærmer sig? Det ser vi på i dag.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 16. aug 202257 min.

For 50 år siden blev Sacheen Littlefeather udsat for chikane under Oscar-showet. Nu får hun en undskyldning af akademiet og inviteres til at være æresgæst ved en særlig fejring af oprindelige amerikanere. Vi dykker ned i historien om Littlefeather.

Vært: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodetirsdag 16. aug 202257 min.

Mandag er medlemmer af artist- og cirkusdanmark blevet hædret. Den Danske Cirkuspris, som i år blev uddelt af kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), er for første gang gået til en kvindelig cirkusartist. Nemlig Katja Schumann, der har mere end 60 års erfaring i branchen. Vi taler med hende om, hvor cirkus er på vej hen.

Vært: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodemandag 15. aug 202257 min.

Herning har den seneste uge lagt hal til brølende jubel og glitrende medaljer, når Danmark har vundet guld i adskillige hestesport-discipliner. Men bag de smukt striglede dyr og deres flotte ridt gemmer sig anklager om, at hestene lider under både transport og træning. Hvad kan og skal vi byde hestene i kampen for medaljer? Debat hos os i dag

Værter: Tore Leifer og Maja Nyvang Christensen.

Episodemandag 15. aug 202257 min.

Først lå hun gemt i en gravhøj næsten 3500 år, så blev hun fundet og kom på museum, og nu får Egtvedpigen for alvor idol-status - på den måde en så alderstynget nu kan få det. For i Egtved, hvor hun jo blev fundet i en gravhøj, der laver Vejlemuseerne nu et oplevelsescenter til ære for hende. Og på Nationalmuseet skaber man en avatar - en digital udgave af Egtvedpigen inklusiv både stemme og bevægelse. Vi ser på Egtvedpigens nyvundne status.

Værter: Tore Leifer og Maja Nyvang Christensen.

Episodetorsdag 11. aug 202257 min.

Hvem vil betale - måske dyrt - for et kunstværk, der ikke kan hænges op på væggen eller stilles på en piedestal, men som for det meste kun eksisterer som en fil i en computer? Den såkaldte NFT-kunst var det helt store samtaleemne i dele af kunstverdenen for måneder tilbage, men på det seneste er hypen stilnet af, og der er blevet længere mellem spådommene om, at NFT er fremtiden for salg af kunst. Kulturen gør status over den danske NFT-kunstscene netop nu og taler med to kunstnere, der bruger NFT-mulighederne på vidt forskellig måde.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodetorsdag 11. aug 202257 min.

"En kvinde har selv skylden, hvis hun bliver voldtaget". "Kvinder kan ikke køre bil". "Kvindens plads er i hjemmet". Holdninger, som ingen længere kan slippe afsted med at lufte i det offentlige rum, florerer på de sociale medier - ikke mindst på TicToc, som især mange børn og unge færdes på. Den tidligere kickbokser og reality-stjerne Andrew Tates ytringer er så grove, at en anti-kvindevoldsorganisation nu kræver ham fjernet fra Tic-Toc. Kulturen ser i dag nærmere på nettets kvindehadere.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodeonsdag 10. aug 202257 min.

Når operaen i København åbner for Ukraine Galla den 20. august, er det en ildsjæl af en boligadvokat, der har fået adskillige store stjerner til at optræde uden honorar, fået slagteren og andre gode mennesker til at levere mad gratis osv. Hvordan får en enkelt person det store støtte-apparat sat i svingninger? Det svarer han på hos os i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodeonsdag 10. aug 202257 min.

Straight outta Gellerup har Chadi Abdul-Karim lavet filmen Exit Babylon - en socialrealistisk tur gennem 90'ernes Gellerup. Og det er jo egentlig en succeshistorie, for han har skabt filmen på egne præmisser. Men der er et problem - han kan ikke få den vist nogen steder. Vi kobler Chadi med en af landets stærkeste PR-mennesker, når det gælder kultur. Kan vi få Exit Babylon ud over rampen?

Vært: Tore Leifer.

Episodetirsdag 9. aug 202257 min.

For en lille uge siden udkom et storværk i nyt format, for Netflix havde premiere på en serie baseret på tegneserien, The Sandman. Den er skabt af den engelske kultforfatter Neil Gaiman, og mange dedikerede fans har været nervøse for, om serien kunne holde tegneseriens kvalitet. Kulturen får besøg af en af de største Gaiman-nørder, der fortæller om manden selv og vurderer, som Netflix har ramt plet.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodetirsdag 9. aug 202257 min.

For tredje gang på bare tre måneder får Arken et alvorligt påbud fra Arbejdstilsynet. Først gjaldt det ledelsen, der fik besked på at forbedre miljøet i kunstafdelingen, så var det kommunikations- og undervisningsafdelingen, der var plaget af sygemeldinger. Denne gang gælder det alle museets mere end 100 ansatte. I en aktindsigt, som Politiken har fået, beskriver de ansatte en frygtkultur med alliancer, hemmelige møder, bagtalelse, mobning osv - og hvis museet ikke gør noget, risikerer de ansatte at få stress, angst, depression, hjerte-kar-sygdomme og ptsd. Kulturen har besøg af formand for Arkens bestyrelse, Eva Hofman-Bang og Anders Dalsager er formand for Dansk Magisterforening Kultur og Medier.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodemandag 8. aug 202257 min.

Odense gemmer på sit eget mysterium. En gådefuld kanin bliver malet på mure og facader, og ingen ved, hvem der gør det. Faktisk har kaninen de seneste 6 år levet i stilhed i sit kaninhul, men nu er den mystiske grafittikanin dukket op igen. Hele sagen oser af mystik, og vi har derfor set nærmere på den.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodemandag 8. aug 202257 min.

I sidste uge opsagde SF folkeskoleforliget, så når det kommende valg er overstået, skal vi til igen at se på, hvordan vi vil indrette dagligdagen for eleverne. Og hvad skal der så ske med kunst- og kulturfagene? Kan musik- og billedkunst blive opprioriteret, eller går det den modsatte vej? Vi tager en tur i det kreative skoleland og får de bedste bud.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Mange af os har svært ved at falde i søvn og sover dårligt. Hvis man er patient med depression, så kan det være særligt svært, og mangel på god søvn kan gøre depressionen både længere og sværere. Men så kan musikken hjælpe. Det viser en ny ph.d-afhandling. Kulturen taler med forskeren bag og giver sammen med hende eksempler på god søvnmusik fra de forskellige blå, grønne og røde spillelister.

Vært: Tore Leifer.

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Skuespiller, forfatter og dramatiker Johannes Lilleøre havde i første omgang flere at vælge imellem, da vi spurgte ham, hvem der er hans kunstneristiske idol. Og så alligevel ikke, for filminstruktør David Lynch er en evig inspiration for Lilleøre, når Lynch ustandselig stiller spørgsmålstegn ved, hvad der er godt og ondt. Hør Johannes Lilleøre fortælle om David Lynch.

Vært: Tore Leifer.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det virker ikke, når rettighedshavere laver kampagner, der skal få folk til at lade være med at downloade ulovligt. Og faktisk kan det have den modsatte effekt, for kampagnerne fortæller folk, at det kan man sagtens, hvis man vil - og at mange gør det.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det bliver en time fyldt med musik - og indslag om musikkens vilkår i verden lige nu, når vi blænder op for torsdags-udgaven af Kulturen.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

I aften spiller en af verdens største stjerner i Bøgeskoven på Smukfest. De fleste kender historien om, hvordan den canadiske sanger og sangskriver Justin Bieber blev opdaget, da han i 2008 lagde en video på YouTube. I dag er han intet mindre end den mest sælgende og streamede musiker, men hvor er den 27-årige verdensstjerne på vej hen? Kristian Karl, journalist hos Soundvenue, giver et bud.

Vært: Jesper Dein.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

Forfatter Mathilde Walter Clark brød igennem med erindringsromanen "Lone Star" og essaysamlingen "Huset uden ende". Nu er hendes tidligere noveller lige udkommet samlet - sammen med tre nye - i bogen "Samlede historier". I denne time af Kulturen fortæller hun om sit kunstneriske forbillede, der også er en forfatter. Faktisk én, man kan opleve til august ved Louisiana Literature.

Vært: Jesper Dein.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste