Episode
Episode23. mar 202257 min.P1

Svampene kommer!

Kulturen

onsdag 23. mar 202257 min.P1

Om denne episode

En næsten usynlig fjende gufler løs af Roskilde Museums kulturarv: 300.000 genstande er i fare for at blive angrebet og ødelagt af en særlig type skimmelsvampe, der trives fortrinligt uden de fugtige omgivelser, andre skimmelsvampe er afhængige af - for eksempel på museets ellers klimakontrollerede magasin, som Kulturen besøger iført beskyttelsesdragt.

Værter: Karen Secher og Maja Nyvang Christensen.

Indhold

  • TitelTid
  • Dansk animationsfilm nedprioriteres, trods global sejrsgang01:12
  • Teater på dansk fylder 300 år.16:17
  • Interview med Simon Bangs om fx 'Kaptajnens hjerte'30:07
Om serien

Kulturen

242 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Mange af os har svært ved at falde i søvn og sover dårligt. Hvis man er patient med depression, så kan det være særligt svært, og mangel på god søvn kan gøre depressionen både længere og sværere. Men så kan musikken hjælpe. Det viser en ny ph.d-afhandling. Kulturen taler med forskeren bag og giver sammen med hende eksempler på god søvnmusik fra de forskellige blå, grønne og røde spillelister.

Vært: Tore Leifer.

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Skuespiller, forfatter og dramatiker Johannes Lilleøre havde i første omgang flere at vælge imellem, da vi spurgte ham, hvem der er hans kunstneristiske idol. Og så alligevel ikke, for filminstruktør David Lynch er en evig inspiration for Lilleøre, når Lynch ustandselig stiller spørgsmålstegn ved, hvad der er godt og ondt. Hør Johannes Lilleøre fortælle om David Lynch.

Vært: Tore Leifer.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det virker ikke, når rettighedshavere laver kampagner, der skal få folk til at lade være med at downloade ulovligt. Og faktisk kan det have den modsatte effekt, for kampagnerne fortæller folk, at det kan man sagtens, hvis man vil - og at mange gør det.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det bliver en time fyldt med musik - og indslag om musikkens vilkår i verden lige nu, når vi blænder op for torsdags-udgaven af Kulturen.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

I aften spiller en af verdens største stjerner i Bøgeskoven på Smukfest. De fleste kender historien om, hvordan den canadiske sanger og sangskriver Justin Bieber blev opdaget, da han i 2008 lagde en video på YouTube. I dag er han intet mindre end den mest sælgende og streamede musiker, men hvor er den 27-årige verdensstjerne på vej hen? Kristian Karl, journalist hos Soundvenue, giver et bud.

Vært: Jesper Dein.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

Forfatter Mathilde Walter Clark brød igennem med erindringsromanen "Lone Star" og essaysamlingen "Huset uden ende". Nu er hendes tidligere noveller lige udkommet samlet - sammen med tre nye - i bogen "Samlede historier". I denne time af Kulturen fortæller hun om sit kunstneriske forbillede, der også er en forfatter. Faktisk én, man kan opleve til august ved Louisiana Literature.

Vært: Jesper Dein.

Episodetirsdag 2. aug 202257 min.

Det dansk-udviklede brætspil Living Forest har i ly af sommerferien vundet en af verdens mest eftertragtede priser. Den tyske Spiel des Jahres er for brætspil, hvad Oscar er for film. Den største og mest prestigefyldte af slagsen. Og her har det danske Living Forest vundet prisen for årets kenderspil. Manden bag spillet er gæst i studiet i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodetirsdag 2. aug 202257 min.

Mange drømmer sikkert om at nedstamme fra adelige aner - og Rigsarkivet har både ny og gammel teknologi samt en ordentlig bunke frivillige, der kan hjælpe dig med at opklare dit ophav. Vores Tore Leifer har slået vejen forbi Rigsarkivet for at prøve at finde blåt blod i egen krop.

Vært: Tore Leifer.

Episodemandag 1. aug 202257 min.

1.-divisionsklubben Sønderjyske kommer igen på danske hænder efter lidt under to år med den amerikanske ejer Robert Platek. Under det amerikanske ejerskab oplevede Sønderjyske en sportslig nedtur. Derfor er klubben for første gang siden 2007/08-sæsonen i landets næstbedste fodboldrække. Men et ejerskifte til den lokale trio, Povl Davidsen, Morten Kristoffer Larsen og Markus Kristoffer Larsen, skal få Sønderjyske tilbage på vindersporet.

Vært: Jesper Dein.

Episodemandag 1. aug 202257 min.

En del mennesker har gennem foråret været forbi os for at fortælle om deres kunstneriske forbilleder. Heriblandt Emma Holten, debattør, aktivist, foredragsholder og forfatter. Emma Holten blev internationalt kendt med projektet SAMTYKKE i 2014, som var hendes kunstneriske modsvar til en digital krænkelse, hvor nøgenbilleder blev delt imod hendes vilje. Som feministisk debattør har hun siden arbejdet for ligestilling i samfundet - senest med det populære foredrag 'Feministisk økonomi - hvad er vi værd?'

Vært: Jesper Dein.

Episodefredag 29. jul 202257 min.

København er i øjeblikket vært for en verdensbegivenhed inden for e-sportsfodbold, når FIFAe Nations Cup 2022 løber af stablen i Bella Arena. Det danske landshold har netop spillet sig selv til kvartfinalen, og vores reporter fanger et par af spillerne, mens de varmer fingermusklerne op til næste kamp.

Vært: Karen Secher.

Episodefredag 29. jul 202257 min.

Ud af verdens omkring 7000 sprog er mange af de mindste i fare for at uddø. Nogle mener sågar, at der forsvinder to små sprog hver eneste måned. Og da den chilenske kvinde, Cristina Calderón, døde tidligere i år, tog hun det oprindelige 'yaghan' med sig i graven. Vi taler med en forsker om overlevelseschancerne for verdens mindste sprog.

Vært: Karen Secher.

Episodetorsdag 28. jul 202257 min.

Fremtidens K-pop stjerner kommer måske fra Saudi-Arabien. Det saudi-arabiske kulturministerium har sammen med et stort pladeselskab og Sydkoreas kulturministerium lanceret en plan, der skal gøre det muligt for de to lande at udvikle fælles kultur - og det hele starter med et stort k-pop-træningssystem i Saudi-Arabien.

Vært: Karen Secher.

Episodetorsdag 28. jul 202257 min.

Der er ikke mange kvindelige dirigenter - faktisk er der ikke uddannet en eneste fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium siden 2013. I denne time sætter vi fokus på nogle af de kvindelige dirigenter, der trods alt findes, og så ser vi nærmere på det arbejde der pågår med at få børn og unge til at interessere sig for at blive dirigenter.

Vært: Karen Secher.

Episodeonsdag 27. jul 202257 min.

Mega-influenceren Kylie Jenner er i øjeblikket i strid modvind, fordi hun tilsyneladende har brugt sit privatfly til en tur på blot 17 minutter. Det sker med jævne mellemrum, at influencere får kritik for at være nogle hyklere, der på den ene side opfordrer følgerne til at leve bæredygtigt samtidig med de selv flasher nye tasker og hyppige flyrejser. Men kan man overhovedet være influencer uden at være storforbruger - og kan man ikke godt tillade sig at anspore andre til at leve grønt alligevel?

Vært: Karen Secher.

Episodeonsdag 27. jul 202257 min.

I vores serie om forbilleder og idoler er turen i dag nået til kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen: Hør hende fortælle, hvorfor socialrådgiver, forfatter og radiovært Trine Bryld er hendes store forbillede.

Vært: Karen Secher.

Episodetirsdag 26. jul 202257 min.

Suzanne Ibstrup var Danmarks første kvindelige slagtøjsspiller og en rollemodel for dem, der kom efter. Mens hendes elever så op til hende, kæmpede hun selv for at blive anerkendt af andre. Historien handler om at stå på skuldrene af en pioner, om at have et forbillede - og om at være ét. Vi bringer første afsnit i vores serie om Suzanne Ibstrup.

Vært: Karen Secher.

Episodetirsdag 26. jul 202257 min.

De sidste par år er MeToo-bølgen væltet ind over landet og har afsløret tavshedskultur og krænkelser i forskellige kulturinstitutioner og danske virksomheder. Men i Sverige fyldte MeToo sagerne langt tidligere. Denne time er der fokus på forskellene mellem Sverige og Danmark: Hvordan taler vi om krænkelserne, offentligt og med hinanden?

Vært: Karen Secher.

Episodemandag 25. jul 202257 min.

Mens hele Danmark fejrer Jonas Vingegaards gule sejr, cykler de kvindelige cykelryttere på de franske veje. Det er første gang i 33 år, at det cykelløbet afholdes for kvinder, og i går blev det skudt i gang på Champs-Élysées. Vi dykker ned i kvindernes Tour de France.

Vært: Karen Secher.

Episodemandag 25. jul 202257 min.

Dette forår har debatten om skæve kønsbalancer i litteraturanmeldelser hersket. Efter en undersøgelse viste, at mandlige forfattere generelt får anmeldt flere bøger, fik det 172 forfattere til at skrive et 'opråb' i Politiken. I denne time kommer vi omkring de mange reaktioner.

Vært: Karen Secher.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste