Episode
Episode3. maj 202257 min.P1

Kolonihistorisk museum i Flensborg

Kulturen

tirsdag 3. maj 202257 min.P1

Om denne episode

Der er blevet gispet meget over prisen for et dansk kolonihistorisk museum i Det vestindiske Pakhus i København. Og lige nu virker det til at have lange udsigter med et kolonihistorisk museum i Danmark. Men på Flensborg Søfartsmuseum er kolonihistorien en fast bestanddel af museets dna. Vi ser på, hvordan de ser på kolonitiden og dens formidling.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Indhold

  • TitelTid
  • I Flensborg fortælles der kolonihistorie01:11
  • Cecilie skriver digte om dig, mig og de andre12:46
  • Hvad er der i vejen med Medina - og medierne?27:43
Om serien

Kulturen

250 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetorsdag 11. aug 202257 min.

Hvem vil betale - måske dyrt - for et kunstværk, der ikke kan hænges op på væggen eller stilles på en piedestal, men som for det meste kun eksisterer som en fil i en computer? Den såkaldte NFT-kunst var det helt store samtaleemne i dele af kunstverdenen for måneder tilbage, men på det seneste er hypen stilnet af, og der er blevet længere mellem spådommene om, at NFT er fremtiden for salg af kunst. Kulturen gør status over den danske NFT-kunstscene netop nu og taler med to kunstnere, der bruger NFT-mulighederne på vidt forskellig måde.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodetorsdag 11. aug 202257 min.

"En kvinde har selv skylden, hvis hun bliver voldtaget". "Kvinder kan ikke køre bil". "Kvindens plads er i hjemmet". Holdninger, som ingen længere kan slippe afsted med at lufte i det offentlige rum, florerer på de sociale medier - ikke mindst på TicToc, som især mange børn og unge færdes på. Den tidligere kickbokser og reality-stjerne Andrew Tates ytringer er så grove, at en anti-kvindevoldsorganisation nu kræver ham fjernet fra Tic-Toc. Kulturen ser i dag nærmere på nettets kvindehadere.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodeonsdag 10. aug 202257 min.

Når operaen i København åbner for Ukraine Galla den 20. august, er det en ildsjæl af en boligadvokat, der har fået adskillige store stjerner til at optræde uden honorar, fået slagteren og andre gode mennesker til at levere mad gratis osv. Hvordan får en enkelt person det store støtte-apparat sat i svingninger? Det svarer han på hos os i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodeonsdag 10. aug 202257 min.

Straight outta Gellerup har Chadi Abdul-Karim lavet filmen Exit Babylon - en socialrealistisk tur gennem 90'ernes Gellerup. Og det er jo egentlig en succeshistorie, for han har skabt filmen på egne præmisser. Men der er et problem - han kan ikke få den vist nogen steder. Vi kobler Chadi med en af landets stærkeste PR-mennesker, når det gælder kultur. Kan vi få Exit Babylon ud over rampen?

Vært: Tore Leifer.

Episodetirsdag 9. aug 202257 min.

For en lille uge siden udkom et storværk i nyt format, for Netflix havde premiere på en serie baseret på tegneserien, The Sandman. Den er skabt af den engelske kultforfatter Neil Gaiman, og mange dedikerede fans har været nervøse for, om serien kunne holde tegneseriens kvalitet. Kulturen får besøg af en af de største Gaiman-nørder, der fortæller om manden selv og vurderer, som Netflix har ramt plet.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodetirsdag 9. aug 202257 min.

For tredje gang på bare tre måneder får Arken et alvorligt påbud fra Arbejdstilsynet. Først gjaldt det ledelsen, der fik besked på at forbedre miljøet i kunstafdelingen, så var det kommunikations- og undervisningsafdelingen, der var plaget af sygemeldinger. Denne gang gælder det alle museets mere end 100 ansatte. I en aktindsigt, som Politiken har fået, beskriver de ansatte en frygtkultur med alliancer, hemmelige møder, bagtalelse, mobning osv - og hvis museet ikke gør noget, risikerer de ansatte at få stress, angst, depression, hjerte-kar-sygdomme og ptsd. Kulturen har besøg af formand for Arkens bestyrelse, Eva Hofman-Bang og Anders Dalsager er formand for Dansk Magisterforening Kultur og Medier.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodemandag 8. aug 202257 min.

Odense gemmer på sit eget mysterium. En gådefuld kanin bliver malet på mure og facader, og ingen ved, hvem der gør det. Faktisk har kaninen de seneste 6 år levet i stilhed i sit kaninhul, men nu er den mystiske grafittikanin dukket op igen. Hele sagen oser af mystik, og vi har derfor set nærmere på den.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodemandag 8. aug 202257 min.

I sidste uge opsagde SF folkeskoleforliget, så når det kommende valg er overstået, skal vi til igen at se på, hvordan vi vil indrette dagligdagen for eleverne. Og hvad skal der så ske med kunst- og kulturfagene? Kan musik- og billedkunst blive opprioriteret, eller går det den modsatte vej? Vi tager en tur i det kreative skoleland og får de bedste bud.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Mange af os har svært ved at falde i søvn og sover dårligt. Hvis man er patient med depression, så kan det være særligt svært, og mangel på god søvn kan gøre depressionen både længere og sværere. Men så kan musikken hjælpe. Det viser en ny ph.d-afhandling. Kulturen taler med forskeren bag og giver sammen med hende eksempler på god søvnmusik fra de forskellige blå, grønne og røde spillelister.

Vært: Tore Leifer.

Episodefredag 5. aug 202257 min.

Skuespiller, forfatter og dramatiker Johannes Lilleøre havde i første omgang flere at vælge imellem, da vi spurgte ham, hvem der er hans kunstneristiske idol. Og så alligevel ikke, for filminstruktør David Lynch er en evig inspiration for Lilleøre, når Lynch ustandselig stiller spørgsmålstegn ved, hvad der er godt og ondt. Hør Johannes Lilleøre fortælle om David Lynch.

Vært: Tore Leifer.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det virker ikke, når rettighedshavere laver kampagner, der skal få folk til at lade være med at downloade ulovligt. Og faktisk kan det have den modsatte effekt, for kampagnerne fortæller folk, at det kan man sagtens, hvis man vil - og at mange gør det.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodetorsdag 4. aug 202257 min.

Det bliver en time fyldt med musik - og indslag om musikkens vilkår i verden lige nu, når vi blænder op for torsdags-udgaven af Kulturen.

Vært: Maja Nyvang Christensen.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

I aften spiller en af verdens største stjerner i Bøgeskoven på Smukfest. De fleste kender historien om, hvordan den canadiske sanger og sangskriver Justin Bieber blev opdaget, da han i 2008 lagde en video på YouTube. I dag er han intet mindre end den mest sælgende og streamede musiker, men hvor er den 27-årige verdensstjerne på vej hen? Kristian Karl, journalist hos Soundvenue, giver et bud.

Vært: Jesper Dein.

Episodeonsdag 3. aug 202257 min.

Forfatter Mathilde Walter Clark brød igennem med erindringsromanen "Lone Star" og essaysamlingen "Huset uden ende". Nu er hendes tidligere noveller lige udkommet samlet - sammen med tre nye - i bogen "Samlede historier". I denne time af Kulturen fortæller hun om sit kunstneriske forbillede, der også er en forfatter. Faktisk én, man kan opleve til august ved Louisiana Literature.

Vært: Jesper Dein.

Episodetirsdag 2. aug 202257 min.

Det dansk-udviklede brætspil Living Forest har i ly af sommerferien vundet en af verdens mest eftertragtede priser. Den tyske Spiel des Jahres er for brætspil, hvad Oscar er for film. Den største og mest prestigefyldte af slagsen. Og her har det danske Living Forest vundet prisen for årets kenderspil. Manden bag spillet er gæst i studiet i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodetirsdag 2. aug 202257 min.

Mange drømmer sikkert om at nedstamme fra adelige aner - og Rigsarkivet har både ny og gammel teknologi samt en ordentlig bunke frivillige, der kan hjælpe dig med at opklare dit ophav. Vores Tore Leifer har slået vejen forbi Rigsarkivet for at prøve at finde blåt blod i egen krop.

Vært: Tore Leifer.

Episodemandag 1. aug 202257 min.

1.-divisionsklubben Sønderjyske kommer igen på danske hænder efter lidt under to år med den amerikanske ejer Robert Platek. Under det amerikanske ejerskab oplevede Sønderjyske en sportslig nedtur. Derfor er klubben for første gang siden 2007/08-sæsonen i landets næstbedste fodboldrække. Men et ejerskifte til den lokale trio, Povl Davidsen, Morten Kristoffer Larsen og Markus Kristoffer Larsen, skal få Sønderjyske tilbage på vindersporet.

Vært: Jesper Dein.

Episodemandag 1. aug 202257 min.

En del mennesker har gennem foråret været forbi os for at fortælle om deres kunstneriske forbilleder. Heriblandt Emma Holten, debattør, aktivist, foredragsholder og forfatter. Emma Holten blev internationalt kendt med projektet SAMTYKKE i 2014, som var hendes kunstneriske modsvar til en digital krænkelse, hvor nøgenbilleder blev delt imod hendes vilje. Som feministisk debattør har hun siden arbejdet for ligestilling i samfundet - senest med det populære foredrag 'Feministisk økonomi - hvad er vi værd?'

Vært: Jesper Dein.

Episodefredag 29. jul 202257 min.

København er i øjeblikket vært for en verdensbegivenhed inden for e-sportsfodbold, når FIFAe Nations Cup 2022 løber af stablen i Bella Arena. Det danske landshold har netop spillet sig selv til kvartfinalen, og vores reporter fanger et par af spillerne, mens de varmer fingermusklerne op til næste kamp.

Vært: Karen Secher.

Episodefredag 29. jul 202257 min.

Ud af verdens omkring 7000 sprog er mange af de mindste i fare for at uddø. Nogle mener sågar, at der forsvinder to små sprog hver eneste måned. Og da den chilenske kvinde, Cristina Calderón, døde tidligere i år, tog hun det oprindelige 'yaghan' med sig i graven. Vi taler med en forsker om overlevelseschancerne for verdens mindste sprog.

Vært: Karen Secher.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste