Episode
Episode15. jun 202257 min.P1

Onde logoer på COPENHELL

Kulturen

onsdag 15. jun 202257 min.P1

Om denne episode

Når landets største udendørs metalfestival begynder i dag, står den både på hård rock og dødsmetal, og det kræver sit logo. Normalt skal et logo tiltrække folk og få dem i godt humør, men metallogoer spiller på uhygge, foruroligelse og frastødelse. Vi nørder metallogoer med to forskere, der har undersøgt sammenhængen mellem de onde logoer og den hårde musik.

Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

Indhold

  • TitelTid
  • Metalmusikkens onde logoer01:25
  • Kampen for fremtidens Marokko - to redaktører besøger Danmark17:16
  • Nyt syn på kolonihistorien27:37
Om serien

Kulturen

300 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetirsdag 27. sep 202257 min.

Kan man vise en forestilling med heilende soldater i naziuniformer og ditto armbind samtidig med, at Putin har proklameret, at Rusland vil mobilisere 300.000 soldater fra reserven, og at de ikke udelukker brugen af atomvåben i deres "afnazificering" af Ukraine? Nej, mener Rie Hammer, chefredaktør på ISCENE. Michael Eigtved, lektor hos Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet Amager, er uenig. Vi tager debatten i Kulturen.

Værter: Karen Secher og Maja Nyvang Christensen.

Episodetirsdag 27. sep 202257 min.

Politikere fra hele Midtjylland mødes i dag i Viborg til Europæisk Kulturregions årlige Kulturforum for at tale om fremtidens krav til kulturlivet. Sammen med aktører fra midtjyske kulturinstitutioner skal politikere blandt andet drøfte, hvordan de skaber gode rammer for bæredygtighed og digitalisering. Vi får en status fra en, der netop er vendt hjem fra en dialog-tur rundt til alle regionens 19 kommuner.

Værter: Karen Secher og Maja Nyvang Christensen.

Episodemandag 26. sep 202257 min.

Hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta har indført en slags svanemærke for attraktioner, og foreløbig har fem steder fået mærket - heriblandt Kunsten og Tivoli. Men hvad skal der til for at få mærket, og hvor langt er alle de andre mon fra det?

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodemandag 26. sep 202257 min.

EU-lovgivning tvinger os til at lægge 25% moms på private undervisningstilbud, og det betyder, at danseskoler og andre tilbud bliver 25% dyrere. Konsekvenserne kan være overvældende for de enkelte skoler og undervisere. Vi ser på sagen.

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodetorsdag 22. sep 202257 min.

Stadig flere unge mistrives. Det viser tal fra en stor national undersøgelse af danskernes sundhed fra tidligere i år. Der er trivselskrisen i centrum, når en ny festival på forskellige måder behandler den krise, de unge befinder sig i. Bl.a. gennem en sitcom - en situationskomedie - der formidler at have diagnoser på en helt ny måde.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodetorsdag 22. sep 202257 min.

Godt nok lykkedes det omkring 7.000 danske jøder at flygte til Sverige i den skæbnesvangre oktober måned i 1943, men næsten 500 blev arresteret og deporteret til Theresienstadt. Én af dem var Eva Salomonsen, der med bogen "En sten for Eva" skal trækkes ud af glemslen.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 21. sep 202257 min.

Amerikanske - og alle andre - tv-seere kommer til at kigge forgæves på deres fladskærme efter det store Golden Globe-prisuddelingsshow i år. Årsag: Hård kritik af, at hudfarven hvid var altdominerende i den jury, der indstiller prismodtagerne - ja, faktisk har Golden Globe ikke haft et eneste sort jury-medlem de seneste 20 år. Så efter at have transmitteret showet siden 1996, trak tv-selskabet NBC stikket. Men nu lover Golden Globe bod og bedring og vil være tilbage på tv-skærmene næste år. Kulturen dykker ned i balladen og de lovede løsninger.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 21. sep 202257 min.

Jenny Rosander begyndte at skrive sange som 14-årig, som 18-årig lavede hun elektronisk musik, og som 20-årig blev hun til kunstneren Lydmor. Resten er musikhistorie, men hvor kom det hele fra? I Kulturen løfter Lydmor sløret for et forbillede, der noget overraskende ikke er hentet i musikkens, men i filmens verden.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 20. sep 202257 min.

Når skuespillere skriver kontrakter med teatre, er de uopsigelige - selv hvis der dukker bedre tilbud op til roller på tv- og film. Alligevel breder der sig en tendens blandt skuespillere, som vil løses fra teaterforestillingerne. Er det i orden at stikke af inden en premiere, hvis filmrollen giver bedre løn? Vi taler med et teater, der har oplevet skuespillerflugt lige inden premieren. Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodetirsdag 20. sep 202257 min.

Danskerne er vilde med at se film på det store lærred, men med de høje el- og gaspriser går også biografejerne en dyr vinter i møde. Det kan få konsekvenser for, hvad vi kan gå ind og se de næste mange måneder. Hvordan? Vi taler med en branchemand og et par biografejere, der lægger slagplaner for at få enderne til at mødes uden, at biografpublikummet skal fryse i de bløde sæder.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodemandag 19. sep 202257 min.

Jonathan Franzen er i den grad kendt som forfatteren, der skriver de store amerikanske samtidsromaner. Og hans forfatterskab er vokset langt ud over USA. Også i Danmark har han et stort publikum - og nu kommer han til landet. Første stop er Kulturens studie i dag, hvor vi sammen med Franzen vender alt fra hans senste roman 'Korsveje' til verdens tilstand.

Vært: Tore Leifer.

Episodemandag 19. sep 202257 min.

Det internationale modemagasin ELLE afholdt "Elle Awards" i København i fredags. Med stor fest og priser til Årets stemme, Årets designer, Årets modebegivenhed. En af de inviterede til festen var Sadaf Hayat, og hun har efterfølgende rejst kritik af Elles måde at organisere deres diversitet til 'Elle Awards'. For hun blev placeret ved et bord, hvor næsten alle rundt om bordet havde mellemøstlige navne - et 'brunt' bord. Er det sådan, vi skal gå til diversitets-problemerne? Debat i studiet i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodetorsdag 15. sep 202257 min.

Tilbage i 2015 skrev Pia Kjærsgaard i et debatindlæg, at "de store fordelingspolitiske dagsordener, (der) stjæler det meste af mediebilledet på bekostning af andre emner, hvis betydning kunne være ligeså stor og have vidtrækkende konsekvenser for fremtidens Danmark". Her fremhævede hun bl.a. kulturpolitik, der "med danske kunstnere, museer, teatre og orkestre som omdrejningspunkt er vigtig". Men er kulturpolitikken stadig et ligeså vigtigt punkt på dagsordenen som andre politiske emner? Vi spørger Pia Kjærsgaard, der er gæst hos Kulturen i dag.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 15. sep 202257 min.

Musikere, forfattere og filmarbejdere er nogle af dem, der fremadrettet kan søge om at få en ugentlig kunstner-løn over en treårig periode. Det drejer sig om 325 euro - eller 2.400 danske kr. - om ugen. Med initiativet ønsker man at hjælpe kunstnere med at genopbygge arbejdet efter corona-pandemien.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodeonsdag 14. sep 202257 min.

Statens Kunstfond er igen havnet i kritik, fordi kunstfondens medlemmer tilgodeser egne projekter, når der skal uddeles støtte. Statens Kunstfond uddeler hvert år over 500 millioner kroner til tusindvis af projekter, og nogle af disse har medlemmerne altså selv været med til at skabe. Er det misbrug af fordelingsmagten eller uundgåeligt i en lille kunstverden? Vi zoomer ind på problemet.

Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

Episodeonsdag 14. sep 202257 min.

Dr. Strange, Top Gun 2 og Eternals er blandt de seneste Hollywood-film, der er kommet under censur-kniven i Kina. Kineserne har strammet på censuren og presser Hollywood til at lave film uden Taiwan-flag, tibetanske sympatier og generel nøgenhed. Og selvom Hollywood helt sikkert gerne ville sige 'Det kan i selv være', så er et marked med 1,4 milliarder mennesker immervæk svært at vinke farvel til. Så hvor langt kan man presses?

Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

Episodetirsdag 13. sep 202257 min.

For at spare på energien, har Kolding Light Festival valgt at skrue kraftigt ned for lyset i år. Festivalen skulle have været afholdt fra 1.-3. december, men nu har de valgt kun at have ét arrangement, som ikke kræver strøm. Og det er en god idé, for befolkningen forventer at se den slags symbolske handlinger, hvor virksomheder begrænser deres energiforbrug. Det vurderer Andreas Roepstorff, institutleder for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Værter: Linnea Albinus Lande og Maja Nyvang Christensen.

Episodetirsdag 13. sep 202257 min.

Der er godt gang i 'kvindeudstillingerne' i disse år, og de fortæller os allesammen lidt af det samme: Nemlig at kvinder historisk set er blevet glemt, og at nu skal vi alle mindes om dem. Men hvis kvindelige kunstnere skal have samme vilkår som de mandlige, så skal vores statsstøttede museer satse meget mere på prestigefyldte soloudstillinger frem for de tematiserede gruppeudstillinger. Det mener kulturformidler Astrid Aspegren, der er gæst hos Kulturen i dag.

Værter: Linnea Albinus Lande og Maja Nyvang Christensen.

Episodemandag 12. sep 202257 min.

To nye bogudgivelser landet på redaktionen, og selvom de er ret forskellige, har de noget til fælles. Dels er de begge skrevet af debutanter - og dels er hovedpersonen i begge bøger naturen. Vi taler med de to debutanter om at tildele naturen den store rolle i midten - og hvad det betyder for en fortællings anatomi.

Vært: Jesper Dein.

Episodemandag 12. sep 202257 min.

På weekendens konservative landsråd gentog Søren Pape sin vits om, at man nok er ligeglad med at høre P8 Jazz i radioen, når man er på vej til hospitalet for at føde. Mens andre vil mene at, man ikke kan sammenligne opretholdelsen af en jazz-kanal på DR med betingelserne på en fødeafdeling, så har en jordemoder faktisk vist, hvad jazzen kan på fødestuen. Og når hun kører en af sine jazzede playlister for den fødende, er det næsten altid en succes.

Vært: Jesper Dein.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste