Episode
Episode8. aug 202257 min.P1

Kaninjagten

Kulturen

mandag 8. aug 202257 min.P1

Om denne episode

Odense gemmer på sit eget mysterium. En gådefuld kanin bliver malet på mure og facader, og ingen ved, hvem der gør det. Faktisk har kaninen de seneste 6 år levet i stilhed i sit kaninhul, men nu er den mystiske grafittikanin dukket op igen. Hele sagen oser af mystik, og vi har derfor set nærmere på den.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Indhold

  • TitelTid
  • Rystelser i streaminglandskabet01:27
  • Odenses mystiske Grafittikanin er nu igen løs i bybilledet...19:41
  • Kulturens Kæpheste - Nana Jacobi om køns-ubalancen i dansk musikliv36:58
Om serien

Kulturen

304 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetorsdag 29. sep 202257 min.

Efter at være udstillet i både Venedig og Paris kan man fra i dag opleve fem kosmiske kæmpeskulpturer på Ofelia Plads i København. Fem slanke, svajende skulpturer i sort og hvidt. Kunstneren bag, Lin Utzon, fortæller om at arbejde kunstnerisk med naturens væsen og den kosmiske dans, vi alle er en del af.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Karen Secher.

Episodetorsdag 29. sep 202257 min.

Ukrainere på flugt fra krigen vil snart få bedre muligheder for at dyrke deres kultur, mens de opholder sig i Danmark. Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten har nemlig besluttet at give tilskud til, at der bliver etableret et ukrainsk kulturhus i København. Vi taler om ukraineres kulturforbrug med Julie Arnfred Bojesen, der står i spidsen for det ukrainsk-danske ungdomshus i Kyiv.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Karen Secher.

Episodeonsdag 28. sep 202257 min.

Sanne Kofod Olsen er nyudnævnt rektor for Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Det svarer til nogenlunde til vores kongelige Kunstakademi - og der har Sanne faktisk også været rektor. Det kalder jo på en sammenligning af de to skoler - og de to virkeligheder, man skal forberede eleverne til. Sanne Kofod Olsen er med os i dag.

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodeonsdag 28. sep 202257 min.

Snapsetinget på Christiansborg skal have ny kunst på væggene. Ud med de gamle malerier og ind med fotokunst. To kunstnere er lige nu i gang med den nye udsmykning, og vi tager forbi dem i dag.

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodetirsdag 27. sep 202257 min.

Kan man vise en forestilling med heilende soldater i naziuniformer og ditto armbind samtidig med, at Putin har proklameret, at Rusland vil mobilisere 300.000 soldater fra reserven, og at de ikke udelukker brugen af atomvåben i deres "afnazificering" af Ukraine? Nej, mener Rie Hammer, chefredaktør på ISCENE. Michael Eigtved, lektor hos Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet Amager, er uenig. Vi tager debatten i Kulturen.

Værter: Karen Secher og Maja Nyvang Christensen.

Episodetirsdag 27. sep 202257 min.

Politikere fra hele Midtjylland mødes i dag i Viborg til Europæisk Kulturregions årlige Kulturforum for at tale om fremtidens krav til kulturlivet. Sammen med aktører fra midtjyske kulturinstitutioner skal politikere blandt andet drøfte, hvordan de skaber gode rammer for bæredygtighed og digitalisering. Vi får en status fra en, der netop er vendt hjem fra en dialog-tur rundt til alle regionens 19 kommuner.

Værter: Karen Secher og Maja Nyvang Christensen.

Episodemandag 26. sep 202257 min.

Hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta har indført en slags svanemærke for attraktioner, og foreløbig har fem steder fået mærket - heriblandt Kunsten og Tivoli. Men hvad skal der til for at få mærket, og hvor langt er alle de andre mon fra det?

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodemandag 26. sep 202257 min.

EU-lovgivning tvinger os til at lægge 25% moms på private undervisningstilbud, og det betyder, at danseskoler og andre tilbud bliver 25% dyrere. Konsekvenserne kan være overvældende for de enkelte skoler og undervisere. Vi ser på sagen.

Værter: Linnea Albinus Lande og Tore Leifer.

Episodetorsdag 22. sep 202257 min.

Stadig flere unge mistrives. Det viser tal fra en stor national undersøgelse af danskernes sundhed fra tidligere i år. Der er trivselskrisen i centrum, når en ny festival på forskellige måder behandler den krise, de unge befinder sig i. Bl.a. gennem en sitcom - en situationskomedie - der formidler at have diagnoser på en helt ny måde.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodetorsdag 22. sep 202257 min.

Godt nok lykkedes det omkring 7.000 danske jøder at flygte til Sverige i den skæbnesvangre oktober måned i 1943, men næsten 500 blev arresteret og deporteret til Theresienstadt. Én af dem var Eva Salomonsen, der med bogen "En sten for Eva" skal trækkes ud af glemslen.

Værter: Tore Leifer og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 21. sep 202257 min.

Amerikanske - og alle andre - tv-seere kommer til at kigge forgæves på deres fladskærme efter det store Golden Globe-prisuddelingsshow i år. Årsag: Hård kritik af, at hudfarven hvid var altdominerende i den jury, der indstiller prismodtagerne - ja, faktisk har Golden Globe ikke haft et eneste sort jury-medlem de seneste 20 år. Så efter at have transmitteret showet siden 1996, trak tv-selskabet NBC stikket. Men nu lover Golden Globe bod og bedring og vil være tilbage på tv-skærmene næste år. Kulturen dykker ned i balladen og de lovede løsninger.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 21. sep 202257 min.

Jenny Rosander begyndte at skrive sange som 14-årig, som 18-årig lavede hun elektronisk musik, og som 20-årig blev hun til kunstneren Lydmor. Resten er musikhistorie, men hvor kom det hele fra? I Kulturen løfter Lydmor sløret for et forbillede, der noget overraskende ikke er hentet i musikkens, men i filmens verden.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 20. sep 202257 min.

Når skuespillere skriver kontrakter med teatre, er de uopsigelige - selv hvis der dukker bedre tilbud op til roller på tv- og film. Alligevel breder der sig en tendens blandt skuespillere, som vil løses fra teaterforestillingerne. Er det i orden at stikke af inden en premiere, hvis filmrollen giver bedre løn? Vi taler med et teater, der har oplevet skuespillerflugt lige inden premieren. Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodetirsdag 20. sep 202257 min.

Danskerne er vilde med at se film på det store lærred, men med de høje el- og gaspriser går også biografejerne en dyr vinter i møde. Det kan få konsekvenser for, hvad vi kan gå ind og se de næste mange måneder. Hvordan? Vi taler med en branchemand og et par biografejere, der lægger slagplaner for at få enderne til at mødes uden, at biografpublikummet skal fryse i de bløde sæder.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodemandag 19. sep 202257 min.

Jonathan Franzen er i den grad kendt som forfatteren, der skriver de store amerikanske samtidsromaner. Og hans forfatterskab er vokset langt ud over USA. Også i Danmark har han et stort publikum - og nu kommer han til landet. Første stop er Kulturens studie i dag, hvor vi sammen med Franzen vender alt fra hans senste roman 'Korsveje' til verdens tilstand.

Vært: Tore Leifer.

Episodemandag 19. sep 202257 min.

Det internationale modemagasin ELLE afholdt "Elle Awards" i København i fredags. Med stor fest og priser til Årets stemme, Årets designer, Årets modebegivenhed. En af de inviterede til festen var Sadaf Hayat, og hun har efterfølgende rejst kritik af Elles måde at organisere deres diversitet til 'Elle Awards'. For hun blev placeret ved et bord, hvor næsten alle rundt om bordet havde mellemøstlige navne - et 'brunt' bord. Er det sådan, vi skal gå til diversitets-problemerne? Debat i studiet i dag.

Vært: Tore Leifer.

Episodetorsdag 15. sep 202257 min.

Tilbage i 2015 skrev Pia Kjærsgaard i et debatindlæg, at "de store fordelingspolitiske dagsordener, (der) stjæler det meste af mediebilledet på bekostning af andre emner, hvis betydning kunne være ligeså stor og have vidtrækkende konsekvenser for fremtidens Danmark". Her fremhævede hun bl.a. kulturpolitik, der "med danske kunstnere, museer, teatre og orkestre som omdrejningspunkt er vigtig". Men er kulturpolitikken stadig et ligeså vigtigt punkt på dagsordenen som andre politiske emner? Vi spørger Pia Kjærsgaard, der er gæst hos Kulturen i dag.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 15. sep 202257 min.

Musikere, forfattere og filmarbejdere er nogle af dem, der fremadrettet kan søge om at få en ugentlig kunstner-løn over en treårig periode. Det drejer sig om 325 euro - eller 2.400 danske kr. - om ugen. Med initiativet ønsker man at hjælpe kunstnere med at genopbygge arbejdet efter corona-pandemien.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodeonsdag 14. sep 202257 min.

Statens Kunstfond er igen havnet i kritik, fordi kunstfondens medlemmer tilgodeser egne projekter, når der skal uddeles støtte. Statens Kunstfond uddeler hvert år over 500 millioner kroner til tusindvis af projekter, og nogle af disse har medlemmerne altså selv været med til at skabe. Er det misbrug af fordelingsmagten eller uundgåeligt i en lille kunstverden? Vi zoomer ind på problemet.

Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

Episodeonsdag 14. sep 202257 min.

Dr. Strange, Top Gun 2 og Eternals er blandt de seneste Hollywood-film, der er kommet under censur-kniven i Kina. Kineserne har strammet på censuren og presser Hollywood til at lave film uden Taiwan-flag, tibetanske sympatier og generel nøgenhed. Og selvom Hollywood helt sikkert gerne ville sige 'Det kan i selv være', så er et marked med 1,4 milliarder mennesker immervæk svært at vinke farvel til. Så hvor langt kan man presses?

Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste