Episode
Episode3. okt 202257 min.P1

Tidernes hårmode

Kulturen

mandag 3. okt 202257 min.P1

Om denne episode

I går søsatte DR sin nye serie om Carmen Curlers, der revolutionerede hårmoden i 60'erne og 70'erne - for så helt at forsvinde igen. Både som moderigtigt og som industrieventyr. Vi benytter i dag lejligheden til at se på hårmoden gennem tiden og sætter Carmen Curlers ind i rette sammenhæng.

Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

Indhold

  • TitelTid
  • Lyt til hele udsendelsen00:00
  • Carmen curlers og tidernes hårmode01:18
  • Jorns fremtid efter Tages afgang13:20
Om serien

Kulturen

213 episoderP1

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetorsdag 8. dec 202245 min.

Tilbage i 2020 gik tysk politi på jagt i haven hos en af de mistænkte, der i går blev anholdt i en historisk stor politiaktion rettet mod den ekstreme højrefløj. Her fandt de ammunition til pistoler og rifler, en skudklar automatriffel, sprængstof og... SANGBØGER fra Adolf Hitlers SS-korps. Vi ser på sangen som kampmiddel.

I morges udkom første halvdel af dokumentarserien om Prins Harry og Meghan på Netflix. Parret er ikke gået stille med dørene siden de smækkede dem bag sig og forlod deres royale pligter i det britiske kongehus i 2020. I marts sidste år gav parret et stort interview til Oprah Winfrey, hvor de blandt andet fortalte om deres oplevelser med racisme i hoffet og Meghans selvmordstanker. Nu bliver der, i form af Netflix-serien, båret yderligere brænde til bålet under det britiske kongehus.

Vi sender en Emily Brontë-kender i biografen og får en anmeldelse af 'Emily', der følger den anerkendte britiske forfatter i perioden op til at hun skrev klassikeren 'Stormfulde højder' i 1847.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodetorsdag 8. dec 202257 min.

På mandag vil en lang række danske og iranske kunstnere støtte de iranske kvinders frihedskamp gennem taler, musik og sang på Bellevue Teatret nord for København.

Organistmanglen har aldrig været større og lige nu er der en meget stor gruppe organister, der skal på pension. Derfor har organisten Katrine Immerkjær Kristiansen stiftet Orgelklubben, der skal vække børns interesse for at spille på orgel.

Katrine Dirckinck-Holmfeld blev i efteråret sidste år tiltalt ved Københavns Byret for groft hærværk efter at hun en novemberdag i 2020 var med til at skubbe en buste af Frederik V i Københavns Havn. I dag varmer vi op til retssagen med en status på hvilke vidner den tidligere institutleders advokat må føre i sagen.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodeonsdag 7. dec 202244 min.

Ny kunstig intelligens er i AI Chatbot, og med den kan man spørge og få svar på mange sære ting, få skrevet et digt eller en artikel. Den beskrives som en mulig revolution, så mange gætter på, at den en dag kan erstatte f.eks journalister. Juletid er genhør med mange gamle musiktravere som Last Christmas og Jinglebells, men Kulturen byder på helt andre sange. I dag med dj'en Harske Hubbi, der blev berømt i filmen Polle fra Snave. Mindre end halvdelen af englænderne betegner sig nu som kristne, og hele Europa er blevet mindre kristent. Men syd for Sahara stiger antallet, så mens den typiske kristne engang var en hvid fransk mand, er hun i dag en sort kvinde fra Afrika.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodeonsdag 7. dec 202257 min.

I Århus skrives et teaterstykke i aften, mens det bliver spillet, og publikum træder til, hvis dramatikerne går i stå. "Write faster" hedder konceptet, der er hentet fra det londonske undergrundsteater. Der er snart premiere på James Camerons nye film, "The way of water", og mange venter spændt på, hvad den berømte instruktør nu har fundet på af banebrydende nye teknologiske filmfænomener. Christine McVie fra Fleetwood Mac døde for nylig, og hun har fået for lidt hyldest, mener den danske musiker og sanger Fallulah.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodetirsdag 6. dec 202246 min.

Mange steder er firmajulefrokosten tilbage efter flere år med aflysninger.. eller er den? Med MeToo er arbejdspladsens magthierarkier taget til grundig revision, som måske sætter sine spor i den årlige julefest. Vi taler med en parterapeut, en fagforeningsperson og en professor i kulturvidenskaber og spørger: Er tiden ved at løbe fra det store snapsecirkus? Endnu en gang opfordrer Red Barnet alle pornobrugere til at indrapportere, hvis de støder på seksuelt overgrebsmateriale med børn. Vi taler med en sociolog om omfanget af den slags materiale. Teaterlaboratoriet i Holstebro har vundet et udbud og skal de næste tre år producere grønlandske podcasts til herboende grønlændere. Vi spørger, hvorfor der er behov for sådan en podcast.

Værter: Jesper Dein og Maja Nyvang Christensen.

Episodetirsdag 6. dec 202257 min.

Annika Aakjærs nye julesang er fyldt med opkastede sild, beskidt sne og tømmermænd. Vi taler med hende om den satiriske tromle, hun har kastet vores fælles juletraditioner ind i. Cecilie McNairs har instrueret filmen "Ønskebarn" om ufrivillig barnløshed, og det er anden gang, hun tager temaet op i sine film. Vi spørger hende om motivationen. Og så fortæller to musikere om livebranchens svære lønforhold. Vi sender bolden videre til Dansk Musiker Forbund og spillestedernes interesseorganisation, Dansk Live.

Værter: Jesper Dein og Maja Nyvang Christensen.

Episodemandag 5. dec 202241 min.

'Gaslighting' er årets ord i USA. Vi fortæller om det teaterstykke (og siden film), begrebet stammer fra. 1600 filmkritikere har kåret den belgiske "Jeanne Dielman" fra 1975 som verdens bedste film. Det plejer at være Citizen Kane eller Godfather, der topper, men tiderne har ændret sig - så det har filmsmagen også.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodemandag 5. dec 202256 min.

En japansk mand spiste medstuderende og blev en celebrety. Nu er han død. Og to ungdomsbogs-forfattere har sammen skrevet en roman om at være ung og føle sig aseksuel i en seksualiseret verden.

Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Episodetorsdag 1. dec 202257 min.

I Norge har fire af de største forlag fået en stor økonomisk lussing. Det norske konkurrencetilsyn har set nærmere på den måde forlagene samarbejder på og konkluderet, at de overtræder konkurrenceloven. Vi ser på dansk og norsk forlagspraksis sammen med Lene Juul, forperson i Danske Forlag og direktør i JP/Politikens Forlag.

Solvej Balle fik for fire uger siden dette års Nordisk Råds Litteraturpris på 300.000 kroner. "Et mesterværk til tiden", lød juryens begrundelse. Og det mesterværk er syvbindsværket "Om udregning af rumfang", hvor fjerde bind lige er udkommet. Solvej Balle er gæst hos Kulturen.

Et af Agnes Slott-Møllers hovedværker, "Jomfru Blidelil" skulle egentlig have været på auktion hos Christie's i Amsterdam, men statens Kulturværdiudvalg har sat foden ned: maleriet skal blive på danske hænder. Og de danske hænder kunne meget vel være fra Lolland, for både de, der sælger billedet og Fuglsang Kunstmuseum på Lolland vil rigtig gerne have "Jomfru Blidelil" som fast beboer på Fuglsang Kunstmuseum. Museets direktør Anna Schram Vejlby fortæller om jagten på "Jomfru Blidelil".

Værter: Tore Leifer og Maja Nyvang Christensen.

Episodetorsdag 1. dec 202257 min.

I november blev ultraløber Kristina Schou Madsen løbets bedste kvinde ved Desert Ultra - et 255 kilometer langt løb gennem Namibias ørken. I Kulturen fortæller hun om at løbe i 31 timer, 5 minutter og 40 sekunder, når det er op mod 50 grader varmt.

Kærlighed og chemsex - der er et udtryk for sex under påvirkning af hårdere stoffer - er hovedtemaerne i Nikolaj Tange Langes nye roman "Romeo & Seahorse".

Den franske baguette er blevet verdensarv. Journalist og forfatter Signe Wulff, der tidligere var med i den jury, der skulle kåre Danmarks bedste baguette, fortæller baguettens kulturhistorie.

Værter: Tore Leifer og Maja Nyvang Christensen.

Episodeonsdag 30. nov 202257 min.

Glem Statens Museum for Kunst, glem Aros og glem Kunsten i Aalborg: Hvis du VIRKELIG vil se kunst, skal turen gå til Qatar. Landets museer køber kunstværker fra hele verden for en milliard dollars om året, svarende til over syv milliarder danske kroner. På dagen, hvor Danmark spiller en altafgørende fodboldkamp i ørkenstaten, tager Kulturen et kig på de qatarske kunstmuseers ufattelige overflod.

Kinesiske kvinder laver kunst, der er så politisk og seksuelt udfordrende, at den ikke kan udstilles i Kina. Til gengæld kan kunsten nu ses i centrum af København. Kulturen taler med den kinesiske kunstner Liu Xi, der gang på gang har løbet panden mod den kinesiske censur-mur.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodeonsdag 30. nov 202257 min.

Danmarks største kontante skulderklap til musikere, dirigenter og komponister, Léonie Sonnings Musikpris, går i år til den skotske slagtøjsspiller Evelyn Glennie, der er verdensberømt virtuos på trods af, at hun spiller for døve ører - sine egne. Formanden for fonden bag prisen Esben Tange fortæller om Glennie og hendes helt særlige måde at tackle sit høre-handicap på.

Aars i Nordjylland har i årevis vakt opsigt i både ind- og udland i december, fordi byen har kunnet byde på en helt særlig attraktion: Danmarks grimmeste juletræ. Også i år har hittepåsomheden været i højsædet i Aars' handelsstandsforening, der går nye juletræs-veje. Vi taler med Aars' handelschef Jesper Nielsen.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Jesper Dein.

Episodetirsdag 29. nov 202257 min.

Tøjmærket Balenciaga har trukket en reklamekampagne tilbage, der viser mindre børn med bamser iklædt bondage og læder. Kritikken om BDSM-associationer har fået modehuset til at undskylde og forklare med en 'manglende godkendelse'. Vi spørger en kommunikationsrådgiver, om kampagnen fungerer.

I DR's nye serie "MGP - Børnefesten, der gik amok" optræder børnestjerner, der brød igennem på farverige grand prix-scener i begyndelsen af 00'erne. De oplevede bogstavelig talt bagsiden af medaljen i drømmen om eksponering, og i dag har ikke kun kulørte magasiner men også sociale medier betydning for berømmelsen i børnehøjde. Vi taler med Stine Liv Johansen, lektor på Center for Børns Litteratur og Medier på Aarhus Universitet.

Vært: Tore Leifer.

Episodetirsdag 29. nov 202257 min.

Efter et hårdt år for dansk film, indgik den danske filmbranche mandag en længe ventet rettighedsaftale med streamingtjenester som Netflix. Men aftalen, som skal beskytte danske producenter, gælder foreløbigt for serier - ikke film. Hvorfor? Vi spørger formand for Skuespillerforbundet og ordfører for organisationen Create Denmark, Benjamin Boe.

I protest mod et forslag om 'hindi' som officielt sprog i Indien har en 85 årig mand har sat ild til sig selv - og er afgået ved døden. Han reagerede på indenrigsministerens ønske om at skifte engelsk ud med hindi, hvilket under halvdelen af den indiske befolkning forstår og taler. Vi får en rapport fra landet med de mange modersmål.

Vært: Tore Leifer.

Episodemandag 28. nov 202257 min.

Fattige malere, der bytter deres værker væk for et måltid mad eller en seng i en uge - det er noget, der hører kunsthistorien til. Men også noget, der foregår i dag - i gråzonen mellem bytteøkonomi og sort arbejde. Sanger Johan Olsen får den store hovedrolle, når Pink Floyds The Wall bliver en teaterkoncert næste efterår. Allerede nu hiver vi Johan Olsen i studiet for at tale om det skelsættende værk - og om at forløse det på en teaterscene.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodemandag 28. nov 202257 min.

I weekenden har Pyrus fået mere opmærksomhed end hele resten af året, og det er fordi julekalenderen med ham ikke bliver sendt på TV2. Og så har de sociale medier kogt, artikler er blevet skrevet og en underskriftsindsamling er sat i gang. For børne-tv er en ideologisk kampplads, og vi taler om kampene i dag. Under corona blev der lavet en ordning, hvor gamle og ensomme kunne få musikalske besøgsvenner hjem i privaten og spille. Nu er der forsket i, hvad dette tiltag kan betyde for livskvaliteten, og resultatet af forskningen får du hos os i dag.

Værter: Maja Nyvang Christensen og Tore Leifer.

Episodetorsdag 24. nov 202257 min.

Koreografen John Neumeier, den tyskamerikanske balletskaber, der er smidt ud af Det Kongelige Teater, udtaler sig endelig efter knap to ugers tavshed.

Pia Schwarz-Lausten, lektor i italiensk litteratur, har set Guillermo del Toros nye, animerede udgave af den populære italienske børnebog Pinocchio.

Skuespiller Jesper Zuschlag medvirker i sin første internationale film, når han fra i dag kan ses som en af hovedrollerne i "Året, jeg begyndte at onanere og stoppede med at præstere". Kulturen taler med ham om hvordan filmen handler om et liv, som mange, ifølge Zuschlag, lever i dag.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodetorsdag 24. nov 202257 min.

De russiske kunstnere og tvillingesøstre Maria og Natalia Petschatnikov fik i marts aflyst deres udstilling på Horsens Kunstmuseum pga. den russiske invasion af Ukraine, men på lørdag udstiller de på et lille galleri i Odense.

Maiken Bent bruger materialer som reb, læder og kæder til at skabe associationer til både møbelklassikere og seksuelle fetisher. I dag modtager hun sammen med 12 andre Niels Wessel Bagges hæderslegat på 100.000 kr.

Sproget Ithkuil er et mærkeligt lille sprog, der stort set ikke kan tales, som er meget svært at læse, og hvis udbredelse er sådan cirka nul. Kulturen nørder kunstsprog.

Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Episodeonsdag 23. nov 202257 min.

Nye Borgerlige har fået ny kulturordfører - den 27 årige Mikkel Bjørn fra Fyn. Han gæster studiet i dag for at tale om sit eget forhold til kultur - og de vigtigste kulturpolitiske sager, han vil kæmpe for. Og så har EBU besluttet at droppe fagjuryerne i Melodi Grand Prix. Forpersonen for fansene gæster os, og vi taler om konsekvenser og muligheder.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Episodeonsdag 23. nov 202257 min.

Skuespiller Jens Arentzen er død. I dag ser vi tilbage på hans karriere og øser guldkorn fra manden selv i et portrætinterview. Og så har musikeren Drake købt et kunsttivoli, der i 1987 åbnede med forlystelser, der var skabt af tidens helt store kunstnere. Tivoliet Luna Luna lukkede hurtigt, men nu får det altså en ny tur i offentligheden. Vi fortæller den fascinerende historie.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste