Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode26. jun 202357 min.P1

OL-boksning i fare og JP lukker lokalredaktioner

Kulturen

mandag 26. jun 202357 min.P1

Om denne episode

Den internationale olympiske komite er så trætte af det internationale bokseforbunds meget tætte relationer til Rusland, at de vil have et nyt verdensforbund, der kan arrangere boksning til OL. Hvis ikke det sker, vil sporten udgå af OL-programmet. Vi taler med det danske forbund om, hvad vi nu gør. Og så lukker JP de 4 lokalredaktioner, de ellers skabte under stor bevågenhed for et par år siden. Men der er åbenbart ikke en god forretning i lokalstoffet.

Værter: Linnea Albinus Lande og Maja Nyvang Christensen.

Indhold

  • TitelTid
  • OL-boksning i fare00:47
  • JP lukker lokalredaktioner – hvad har det af betydning?08:57
  • Tinderbox og festivalaflysninger20:14
Om serien

Kulturen

214 episoder

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodemandag 4. dec 202357 min.

Torsken og silden er måske på vej mod koldere farvande. Til gengæld er der kommet østers og blæksprutter i danske farvande. Men kan og vil de danske måltider ændre sig efter de nye råvarer, vi lige pludselig har mellem hænderne? Det kommer nok til at gå mere trægt, end man skulle tro, for vi er ikke lige sådan at ændre på, siger vores gæstende madkulturforsker.

En naturvidenskabs-professor vil have universiteter og ungdomsuddannelser til at gribe og undervise i den dannelse, man kan hive ud af naturvidenskab. Vi taler med ham, men tager også et reality-check på et gymnasium for at høre, hvordan naturvidenskab og dannelse sameksisterer allerede i dag.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodemandag 4. dec 202357 min.

Faglitteraturen har svære kår i disse år, og i dag samles forfattere, politikere og andre kloge på Christiansborg for at diskutere baggrunden og søge løsningen. Vi tager fat på forhånd i dagens udsendelse.

Og så er det i dag, vi starter vores juleserie, hvor vi spørger personligheder fra det danske kulturliv, hvad der for dem er definitionen på et godt menneske. I dag svarer Nadia Nadim.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodetorsdag 30. nov 202357 min.

Sangeren Beyoncé udgiver i morgen koncertfilmen Renaissance: A Film by Beyoncé. I den anledning kigger vi nærmere på Beyoncé som musiker, menneske og som politisk, ideologisk karakter.

Det aarhusianske kunstmuseum ARoS åbner i weekenden udstillingen The Cosmos Within, der leder os ind i alternative, sanselige og spirituelle verdener. Vi spørger udstillingens kurator om, hvorfor kunsten er en relevant formidler af åndelighed og healing.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 30. nov 202357 min.

Nationalbanken har besluttet at afskaffe den danske 1000-kroneseddel. Vi kigger nærmere på kulturhistorien bag den danske pengeseddel.

Netflix har lanceret et realityprogram, der er baseret på den sydkoreanske serie Squid Game. To af deltagerne i Squid Game: The Challenge har nu truet med at sagsøge Netflix for fysiske skader, som de har fået under optagelserne. Og der findes et utal af tv-programmer, hvor deltagerne på den ene eller anden måde bliver sat i pressede situationer - og hvor de altså er i risiko for skader. Vi spørger en filosof, hvorfor vi er så optaget af tv-programmer, hvor deltagerne lider.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Da argentinerne i sidste uge valgte Javier Milei til præsident, fik de en mand i spidsen, der vil af med mange ting - blandt andet det argentinske kulturministerium. Tag med os et smut til Argentina i dag for at høre, hvad det kommer til at betyde for det argentinske kulturliv - og hvordan selvsamme liv reagerer på det. Og så kommer Lykke Friis i studiet med sit store idol Marlene Dietrich under armen. Hvordan inspirerer den ikoniske tysk-amerikanske sanger og skuespiller mon en direktør for Tænketanken Europa. Det finder vi ud af i dag.

Værter: Karen Secher og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 29. nov 202357 min.

Et digert to-binds-værk fortæller hele historien om dansk design, og det dykker vi ned i i dag - men måske behøver ting ikke at være super-designede, før vi giver dem værdi. Måske skal vi bare se anderledes på dem, siger forfatter til ny bog om netop at genfortrylle ting og sager. Der vil være genfortryllede ting og sager i dagens studie. Og så har Nordisk Film besluttet at lave en abonnementsordning til deres biografer, mens de små arthose-biografer overvejer at gøre det samme. Hvad vil det betyde for vores måde at se film på? Og skal nye kunder komme fra de andre biografer, eller er det streamingtjenesterne, der skal bløde seere?

Værter: Karen Secher og Chris Pedersen.

Episodetirsdag 28. nov 202357 min.

Flere tusind gik på gaden for at kræve våbenhvile og nødhjælp til Gaza, da en menneskeflok vandrede gennem København søndag den 19. november. Hvor mange tusind mennesker, der deltog, har dog senere været genstand fra diskussion. Vi undersøger tallets betydning og kampen om narrativet.

Den romerske kejser Elagabal, som levede for 1.800 år siden, får ændret sine pronominer - i hvert fald på et museum i Storbritannien. Museet begrunder ændringen i skriftlige kilder fra Elagabals samtid. Vi dykker ned i sagen med en kønsarkæolog, når vi undersøger, hvad vores samtid betyder for vores historieskrivning.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodetirsdag 28. nov 202357 min.

Hvem var egentligt jordens første kapitalister? Det bliver vi muligvis snart klogere på, når et nyt forskningsprojekt fra Nationalmuseet vil undersøge, hvornår mennesket opfandt begrebet 'værdi'.

Forskerne mener at den nye viden, måske kan hjælpe os til at leve mere bæredygtigt - vi spørger hvordan?

Buffy Sainte-Marie, en legendarisk musiker, blev et billede på oprindelige nordamerikaneres frihedskamp i USA og Canada. Hun kendte ikke sine rigtige forældre, sagde hun, for hun var blevet bortadopteret som spæd. Hendes ukendte forældre havde muligvis tilhørt cree-stammen - MEN det viser sig, at hun var af europæisk afstamning. Og hvad så, spørger vi - kan man skabe kunst ud fra et traume, man ikke selv er rundet af?

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodemandag 27. nov 202357 min.

Med en ny finanslov er der mange kunst- og kulturinstitutioner, der sidder og gransker tallene for at se, om de er købt eller solgt. Vi dykker ned i tallene i dag og ser på, hvad kulturen kan forvente i det kommende år.

Med nyudnævnte digitaliserings- og ligestillingsminister Mia Wagner fortsætter en trend i moderne, dansk politik. Personligheder kendt fra tv, der træder ind på den politiske scene. Vi ser på fordele og ulemper - og kaster også et blik på den modsatte dynamik - politikere, der vil være med i underholdningsprogrammer.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodemandag 27. nov 202357 min.

For ti dage siden offentliggjorde Kulturministeriet en rapport, der viser ubalance mellem kønnene, når det gælder indkøb af nye kunstværker. Mange ser den skævhed som et problem, men ikke Berlingskes kunstredaktør, der tager debatten med en museumsdirektør. Og så ser vi på Putins Venskabslege - en slags alternativt OL, der vil løbe af stablen lige efter det 'rigtige' OL i sommeren 2024. Hvad vil Putin opnå, og hvordan reagerer Den internationale Olympiske Komite og resten af sportsverden på de nye 'lege'.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 23. nov 202357 min.

I verdens førende dressurcenter, som er dansk, bliver hestene ifølge en ny Operation X-dokumentar mishandlet. Men problemet er langt større end et enkelt dressurcenter. Det mener Julie Taylor, der i mange år har drevet det kritiske hestemedie, Epona.tv. Kulturen spørger, hvad der foregår i dansk ridning og ser også nærmere på vores forhold til det store dyr.

Kirkens Korshær slået omsætningsrekord i år, fordi genbrug er blevet trendy. Men er det egentlig bedre at købe genbrugstøj, hvis man køber meget af det? Kulturen undersøger, om man kan tale om et grønt overforbrug, og ser også på, hvilken rolle kulturkritikken spiller i den grønne omstilling.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 23. nov 202357 min.

Nationalmuseet har besluttet, at tre skulpturfragmenter fra Parthenontemplet i Athen, der kom til Danmark omkring 1688 og 1835, skal blive på museet. Akropolismuseet i Athen har ellers bedt om at få dem tilbage, men Nationalmuseet vurderer, at genstandene har en særlig rolle for den danske kulturhistorie. Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet, forklarer, hvordan græske skulpturfragmenter kan være vigtigere for Danmark end for Grækenland.

I en ny film om Priscilla Presleys liv og ægteskab med Elvis forsøger filminstruktør Sofia Coppola at sætte fokus på en kvinde, der har stået i skyggen af sin meget berømte mand. Det er helt i tråd med vor tids genskrivning af historien, der giver kvinder plads i vores kollektive erindring. Men Coppola mislykkes med at gøre os klogere på Priscilla, der i en alder af 21 var en af de mest berømte kvinder i verden. Det mener Nanna Frank Rasmussen, anmelder i Politiken.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 22. nov 202357 min.

På Valdemar Slot vil der i den kommende tid ske store ændringer, for lader og bygninger, der ikke har den store funktion i dag, vil blive omdannet til udstillingssteder og kulturtilbud. Og på Lolland-Falster er et kæmpe projekt i gang med at skulle omdanne mindst 15 gamle lader til funklende, permanente udstillinger. Vi tager den øjeblikkelige puls på 'kulturifiseringen' af det gamle Danmarks bygninger. Og så taler vi om det mærkelige skisma, at mens der politisk og til en vis grad økonomisk er fokus på kunst og kultur i disse år, så skærer medierne i deres anmeldere og kulturmedarbejdere. Forpersonen for teaterkritikerne i debat med JP's chefredaktør Marchen Neel Gjertsen.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 22. nov 202357 min.

Kulturens Analyseinstitut lancerer i dag et stort projekt, hvor det skal undersøges, hvordan kommuner kan bruge kultur til at fastholde borgere og skabe mere trivsel. I første omgang bliver det Assens og Kalundborg, der skal undersøges. Vi taler med kommunen om deres udfordringer og med analyseinstituttet om undersøgelsens anatomi. Og så får du i dag muligheden for at høre den tale, John F. Kennedy skulle have holdt i Dallas, hvis han ikke var blevet skudt i dag for 60 år siden. Vi hører talen og får udlagt teksten.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 21. nov 202357 min.

Den globale e-handelsgigant Amazon er nu lanceret i en dansk udgave. En udgave, som skal få endnu flere danske forbrugere ind på Amazons tyske platform. På trods af gigantens indtog ryster de danske boghandlere ikke i bukserne - men hvorfor egentlig ikke?

Tal R er en af landets største kunstmalere. En ny bog gennemtrawler hans oeuvre, men hvad tænker manden egentlig selv om sin kunst? Jesper Dein har besøgt Tal R til en samtale om at lede efter problemer - for Tal R maler nu engang bedst, hvis det er besværligt.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodetirsdag 21. nov 202357 min.

OpenAI, som står bag ChatGPT, har fyret deres direktør - og det sender rystelser gennem tech-verdenen. Vi taler med en techjournalist, som mener, at problemerne i OpenAI knytter sig til deres virksomhedskultur. Men hvad betyder fyringen for hele vores opfattelse af hele Silicon Valley og tech-bros?

I Rusland er kunstneren Sasja Skotjilenko blevet idømt syv års fængsel - og hun er blot en af mange. Samtidig med at dommen faldt, var der premiere på en dansk teaterinstallation om lige præcis Skotjilenko og de russiske kunstneres forhold. Vi taler med forestillingens instruktøren og med en forsker i russisk aktivisme.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodemandag 20. nov 202357 min.

Der var klap og blomster, da teaterinstruktøren Nullo Facchini fik Wilhelm Hansen Fondens hæderslegat på 200.000 kr. for et par uger siden. Men nu har mindst 7 tidligere og nuværende medarbejdere på teatret Cantabile 2 taget bladet fra munden og fortalt om Nullo Facchinis dårlige ledelsesstil på teatret. Her har han været teaterleder i 38 år, indtil han stoppede i 2022. Vi taler med nogle af de utilfredse medarbejdere og formanden for tetarets bestyrelse.

Og så ser vi nærmere på det nyeste teknologiske påhit AI Pin. En slags skærmløs telefon med meget mere, du kan sætte på tøjet. Kan det virkelig være fremtiden?

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodemandag 20. nov 202357 min.

Det virker efterhånden som et af de mest usikre fag - at være anmelder. Senest har JP skåret i deres teateranmeldelser og museumsanmeldelser, men før det har snart sagt alle aviser og andre store medier skåret i deres anmelder-skare. Tilbage står forhutlede anmeldere i små grupper, hvor langt de fleste laver anmeldelser på freelance-lønninger, der knap kan give brød til smørret. I denne uge tager vi kunstens og kulturens vilkår i medierne underbehandling.

Og så ser vi på en mega-sag i Italien, hvor over 300 medlemmer af den calabresiske mafia 'Ndrangheta står til at kunne få over 5000 års fængsel.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodetorsdag 16. nov 202357 min.

Højesteret har behandlet ankesagen mellem Kulturministeriet og Copydan Kulturplus, efter at Østre Landsret sidste år dømte ministeriet til at betale en erstatning på 110 mio. kr. til Copydan. Copydan ville have mere end ti gange så meget - 1,2 mia. kr., men i dag er Kulturministeriet blevet frifundet. Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, forklarer sagen.

Den danske kunstner Tal R er en af landets mest feterede og kendte malere. Nu er der kommet en ny bog om ham, der hedder TAL R Maleri af Pernille Albrethsen, kunstkritiker på Weekendavisen og København-redaktør for det skandinaviske onlinemagasin Kunstkritikk. Vi taler med hende om en af de danske malere, der har ændret den figurative kunst allermest de seneste 20-30 år.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Episodetorsdag 16. nov 202357 min.

Digitaliseringen af filmarven skal udbygges, så danske historiske film i endnu højere grad bliver tilgængelige. Sådan lyder det i filmaftalen, der landede i går. Lars-Martin Sørensen, forskningsleder på Det Danske Filminstitut, giver eksempler på hvilke film, det handler om, og forklarer hvad vi får ud af at se dem.

Da Kim Mejdahl var 21 år, blev hans far slået ihjel af en drukkammerat. Det var en abrupt slutning på en kaotisk fader-søn-forhold, som er blevet udgangspunkt for adskillige af Mejdahls værker. FRISKABTE er et usminket møde med Kims liv og den voldsomme barndom, som har formet ham. Med kaotiske vragrester af private videooptagelser, barnefotos, ungdomsdagbøger, sange og AI-generede billeder tager Kim Mejdahl os med tilbage til sin barndom og ungdom.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Du synes måske også godt om

  1. Serie76 episoder

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

  2. Serie120 episoder

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  3. Serie38 episoder

    Mathias Hammer giver dig dit ugentlige kultur-vitamin-fix

  4. Serie24 episoder

    I Radiobio kan du hver uge høre uddrag af de bedste radiofortællinger og P1-dokumentarer. To timers billeder, stemninger og oplevelser for øret.

  5. Serie21 episoder

    Adam Holm og garvede mediefolk tager kulturen kærligt ved vingebenet

  6. Serie39 episoder

    Med hjælp fra kunstig intelligens diskuterer vi hvad fremtiden bringer

  7. Serie141 episoder

    Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning

  8. Serie24 episoder

    Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

  9. Serie129 episoder

    Et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender

  10. Her formes en radiofonisk kunstart, der giver genlyd i hele verden

  11. Serie32 episoder

    En række aktuelle gæster diskuterer nyhedsbilledet i ind- og udland

  12. Ugentlig, pan-skandinavisk familieterapi