Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode10. aug 202357 min.P1

Selvcensur i bogbranchen og kunst i topledelse

Kulturen

torsdag 10. aug 202357 min.P1

Om denne episode

Den amerikanske gren af den internationale forfatterorganisation PEN advarer om selvcensur i bogbranchen. I en ny rapport beskriver de, hvordan et øget fokus på mangfoldighed og respekt for alverdens stemmer risikerer at begrænse ytringsfriheden i branchen. Vi taler med generalsekretæren i Dansk PEN.

Gennem historien har erhvervsledere indkøbt store mængder kunst og bygget gigantiske museer. Men hvordan står det egentlig til i dag med forholdet mellem kunst og erhvervsliv? Det har kulturredaktør på Børsen - Michael Solgaard - set nærmere på. Vi får besøg af ham.

Værter: Jesper Dein & Chris Pedersen.

Indhold

  • TitelTid
  • Rapport: Nye politiske vinde begrænser ytringsfriheden00:56
  • Hvad betyder samtidskunsten og vores erhvervsliv for hinanden?17:00
  • Afgørende øjeblikke – Poul Nesgaard33:47
Om serien

Kulturen

210 episoder

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetorsdag 21. sep 202357 min.

I mandags afsagde Københavns Byret dom i sagen mellem kunstner Jens Haaning og kunstmuseet Kunsten i Aalborg. Retten afgjorde, at Haaning havde brudt kontrakten med Kunsten, da han lånte omkring en halv mio. kr. til at lave et kunstværk, hvor pengesedlerne var en del af værket, men i stedet beholdt pengene og aflevere to tomme rammer, der fik navnet "Take the money and run". En anden del af retssagen handlede om, at Haaning også havde lagt sag an mod Kunsten for brud på ophavsretten. Kunsten tog nemlig billeder af de tomme rammer og solgte dem videre i stort omfang. Vi undersøger sammen med Sten Schaumburg-Müller hvad det kræver for at en kunstner kan gøre krav på erstatning for krænkelse af ophavsretten.

Olga Ravns nye roman "Voksbarnet" er baseret på en række virkelige hekseprocesser i 1600-tallets Aalborg og handler om adelskvinden Christenze Kruckow, som bliver anklaget for trolddom. Forfatteren forklarer, hvordan hun kom på at skrive en roman fortalt af et 400 år gammelt voksbarn, og så ser vi på hekseforfølgelser med en nyslået professor i historie med speciale i trolddoms- og hekseforfølgelser.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 21. sep 202357 min.

388 danske kunstnere, forfattere og samfundsdebattører har skrevet under på en fælles protest mod koranloven og kalder det i Berlingske "et øksehug i ytringsfriheden". Kulturen taler med en kunstner, en satiriker og en samfundsdebattør om, hvorfor de er modstandere af regeringens forslag om at kriminalisere "utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for trossamfund".

For fodboldfans er den brølende løve i blå og hvid FC Københavns identitet, men forleden kunne man i Tipsbladet læse, at et rumænsk fodboldhold har stjålet FCK-logoet. Vi taler med sportsjournalisten fra Tipsbladet, som i over et halvt år har forsøgt at finde ud af hvorfor.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 20. sep 202357 min.

I dag lander en hård kritik fra kunstneren Jens Galschiøt. Det har været diskuteret, om den kommende koranlov vil få kunstnere til at yde selvcensur. Men det er ikke kunstnerne, der er bange - det er museer og udstillingssteder, der kommer til at give efter for den frygt, siger Jens Galschiøt. Hør kritikken og en museumsdirektørs svar hos os i dag. På en dag hvor vi også får besøg af musiker og sanger Anne Dorte Michelsen, der vil tale om sin personlige favorit-kunstner Carole King.

Værter: Linnea Albinus Lande og Karen Secher.

Episodeonsdag 20. sep 202357 min.

Hospitaler og kommuner gennemfører i disse år en masse projekter, hvor syge mennesker får et skud kultur, der kan gøre deres situation lidt nemmere eller deres sind lidt lysere. Og undervejs er forsøgene mange steder blevet forsket i og dokumenteret. Nu er al den forskning blevet samlet i et kæmpe studie, så man kan se, hvad der hjælper hvor meget. Og så har fire kunstnere sammen med forskere skabt deres bud på, hvordan fremtidens hybride arbejdsplads kan se ud. Vi har sendt en medarbejder direkte fra DR Byens store fælleskontorer ud til denne fremtid.

Værter: Linnea Albinus Lande og Karen Secher.

Episodetirsdag 19. sep 202357 min.

I et brev til Louisiana udtrykker flere Ukrainske organisationer deres skuffelse over Louisianas aktuelle 'Pussy Riot' udstilling. Kritikken går blandt andet på, at Louisiana har valgt at skabe en platform til russiske kunstnere i stedet for ukrainerne. Vi får besøg af en af brevets underskrivere.

Ekstra Bladet har fundet ud af, at Rigsarkivet fra 2025 vil gemme "alle beskeder, inklusiv alle vedhæftede filer" på skoleplatformen 'Aula'. Kulturminister, Jakob Engel Schmidt, er skeptisk, for Aula lugter af personfølsomme oplysninger. Vi taler med Kulturministeren og en sociolog, der var med til at skabe Aula.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetirsdag 19. sep 202357 min.

Berlins statsopera er blevet ramt af protester, fordi de nægter at aflyse den russiske sopran Anna Netrebkos optræden. Udover demonstranterne har også Berlins borgmester, byens kultursenator og Ukraines tyske ambassadør kritiseret operaen for at tillade Netrebko at vende tilbage. Vi ser nærmere på Netrebko storhed, fald og mulige genrejsning.

'Munken' er en dokumentarfilm om den danske HIV-forsker Jan Erik Hansen. Han beslutter, for år tilbage, at forlade sin familie, sit job og sin hverdag for at blive buddhistisk skovmunk i Sri Lanka. Et dansk dokumentarpar følger ham i 4 år, indtil munken selv siger stop. Flere år senere bliver dokumentaren genoptaget, for noget har pludselig ændret sig. Vi taler med instruktørerne og munkens søn.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodemandag 18. sep 202357 min.

Hvis du skal kremeres, når du dør, kan du nu få puttet din aske i en uld-urne, som kan holde dig varm i jorden. Hvad pokker er det for noget? Vi ser på urnerne og taler med en sorgforsker om vores hang til at personliggøre begravelser. Og så besøger vi en flok murerlærlinge, der på kunstmuseet Arken har fået en særlig opgave. De skal nemlig mure et af Kirkebys værker til museet.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodemandag 18. sep 202357 min.

Kunstneren Jens Haanings mest omtalte værk 'Take The Money And Run' har i dag fået sin - foreløbige - afslutning. Der er nemlig faldet dom i sagen mellem Kunstmuseet "Kunsten" i Aalborg og Jens Haaning. Vi sidder med kunstneren, når han får dommen, og bagefter ser vi på, hvad den betyder. Og så jubler vi sammen med de 5 ringborge, der i går blev en del af UNESCOs verdensarv. Og taler om, hvad det kommer til at betyde for de museer og kommuner, der kan se frem til langt større opmærksomhed på de fem steder.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 14. sep 202357 min.

Filmbranchens aktører og interessenter mødes i dag med kulturministeren for at give input til en ny filmaftale, der gælder fra 2024 og frem. Vi får en status efter mødet fra både kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og en branchemand.

Tilbage i 2013 fik danske QUADRON med Coco O. i front et kæmpehit med nummeret 'Hey Love'. Stjerner som Prince, Jaz-Z og Kendrick Lamar reagerede og ville lege med QUADRON og Coco O., men som med alle eventyr, var der også modstand, og Coco O. forsvandt ud af rampelyset. Nu er den 36-årige sanger aktuel med ny lyd, og Kulturen taler med hende om forskellen på Coco O. i tyverne versus i trediverne, hvor hun er nu.

Værter: Karen Secher og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 14. sep 202357 min.

iLe fik sammen med rapperne Bad Bunny og Residente titusinder af protesterende puertoricanere til at synge med på en ny nationalhymne, da over 100.000 protesterede på gaden i 2019. Nu er iLe på Europatour og er ikke bange for at blande musik og politik. Hun mener, at vi kan lære noget af hinandens kolonihistorie.

For nogle uger siden offentliggjorde Spotify en Top 20-liste over sommerens største hits. Den viste, at bare 10 procent af Top 20-artisterne var kvinder. Siden da har Kulturen kontaktet Spotify for at finde ud af, hvordan billedet ser ud i Skandinavien, og det viser sig, at repræsentationen af kvinder i Skandinavien er dårligere end i resten af verden. Derudover er Danmark det land i Skandinavien med den dårligste repræsentation. Vi dykker ned i tallene med Koda.

Værter: Karen Secher og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 13. sep 202357 min.

En fotograf har fået adgang til danske teenageres værelser, og nu kommer hendes fotobog, der viser det hele frem. Hun gæster os sammen med en livsstilsekspert, som skal hjælpe os med at forstå.

Filmen 'Hygge' får premiere i oktober, men selvom titlen er så dansk, som det kan blive, så er filmen faktisk 24. udgave af filmen 'Perfect Strangers' fra 2016. Hvorfor nu det - og kan man gøre sådan en film original?

Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

Episodeonsdag 13. sep 202357 min.

Hvis man er et bæredygtigt museum, kan man få et Green Attraction-miljømærke. I år er danske museer med mærket steget fra seks til ni - og det er tre fynske museer, som er kommet i mål med kravene. Vi hører, hvad den fynske opskrift på bæredygtighed er.

Og så er den nye, store biografi om Elon Musk kommet, og den har allerede skabt en del debat, selvom ganske få har læst den. Vi får besøg af oversætteren, der kan give os et kompetent indblik i, hvilke artigheder, der egentlig kommer for dagen i bogen.

Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

Episodetirsdag 12. sep 202357 min.

Jordskælvet i Marokko har kostet tusindvis af menneskeliv og atter tusindvis er kvæstet. Udover det store tab af menneskeliv, har jordskælvet også betydet ødelæggelser af Marokkos kulturarv. Blandt andet er den knap 1000 år gamle Tinmal-moske svært skadet. Vi ser nærmere på jordskælvets kulturelle ødelæggelser.

Et nyt studie afliver myten om at modsætninger mødes. Men hvad udspringer myten af, og hvad fortæller den om vores syn på kærlighed? Det dykker vi ned i, når vi ser nærmere på kærlighedens kulturelle manifestationer.

Værter: Karen Secher & Chris Pedersen.

Episodetirsdag 12. sep 202346 min.

Dagbladet Politiken har besluttet at afbryde samarbejdet med den kendte krigsfotograf Jan Grarup. Det sker, efter at Grarup har udtalt - blandt andet her hos os - at han ikke længere er objektiv i sin dækning af krigen i Ukraine. Vi ser nærmere på sagen.

I dag har regeringen præsenteret sin bandepakke. Hvis vi kaster blikket over sundet, trækker de svenske bander lange tråde til det svenske musikmiljø. Senest har Svenska Dagbladet beskrevet, hvordan banderne hvidvasker penge gennem Spotify. Vi taler om forbindelsen med en kriminolog fra Lund Universitet og spørger, om vi ser det samme i Danmark.

Værter: Karen Secher & Chris Pedersen.

Episodemandag 11. sep 202357 min.

Efter års venten er dagen kommet hvor de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen, der har været udsat for svigt og overgreb, får en undskyldning fra Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Historieprofessor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, Poul Duedahl, fortæller om den historiske udredning, der danner baggrund for ministerens undskyldning.

I de her uger har vi på forskellige måder fokus på, hvad regeringens lovforslag om koranafbrændinger betyder for kunsten og ytringsfriheden. Derfor taler vi i dag med kunstnerne Jens Haaning og Jens Galschiøt om, hvordan det er at være en udøvende kunstner under pres.

Værter: Jesper Dein og Linnea Albinus Lande.

Episodemandag 11. sep 202357 min.

Erik Aschengreens betydning for dansk ballet har været "uvurderlig" og "usammenlignelig". Det mener balletkritiker Alexander Meinertz, der forklarer balletanmelderen, underviseren og forfatterens betydning for balletten i anledning af Aschengreens død i weekenden.

'100 magiske dukker' er en samling dukker, som billedkunstner Nina Wengel har lavet, mens hun var i fertilitetsbehandling. Wengel tager dukkerne med i studiet og fortæller om, hvordan hun har brugt dem til først at distancere sig og senere er kommet til at tro på deres magi.

Værter: Jesper Dein og Linnea Albinus Lande.

Episodetorsdag 7. sep 202357 min.

"Alle Skuffer Over Tid" sang The Minds of 99 tilbage i 2018, men indtil videre skuffer bandet hverken sig selv eller deres fans. I dag skrev de musikhistorie, da de som det første danske band satte billetter til salg til koncerter i Parken i København hele to dage i træk. Vi taler med The Minds of 99 om tid og begynder for præcis 10 år siden, da de vandt Karrierekanonen. Kunstnerne heppede, da Bjørn Nørgaard kaldte prins Henrik "en opretstående lort", men hvor er protesten mod en koranlov, der er et direkte angreb på den frie kunst? Berlingskes kunstredaktør retter en bredside mod kunstnerne.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 7. sep 202357 min.

Adam Price forklarede tirsdag på det sociale medie Instagram, at 'Spice med Price'-afsnittet, der er blevet kritiseret for at "latterliggøre" fagforeninger, er optaget "længe før overenskomstforhandlingerne omkring vores restauranter brød sammen". Men Brødrene Price opsagde allerede overenskomsten den 28. november sidste år, og dermed var de "fuldt vidende om, at det her var under opsejling," oplyser 3F til Kulturen. Vi spørger Lisbeth Langwadt, chef i Bred kultur og fakta i DR, om det ændrer på DR's beslutning om at bringe afsnittet.

Om et par uger træder Prami Larsen ud af døren på Filmværkstedet i København for sidste gang som leder af stedet. Og det er efter 28 år med chef-kasketten på. Og det er 28 år, hvor både filmmediet, filmskaberne og også Filmværkstedet selv har bevæget sig markant. Prami Larsen fortæller om, hvordan.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodeonsdag 6. sep 202357 min.

Netflix har lige haft premiere på manga-serien One Piece. Det er en mega-serie, der her bliver filmatiseret. One Piece har over 100 albums og over 1000 afsnit som tegnet tv-serie. Hvorfor gør man sådan et univers til en serie med rigtige skuespillere - og virker det? Vi har en manga-mega-fan i studiet, der vurderer den nye serie i forhold til alt det tegnede.

Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

Episodeonsdag 6. sep 202357 min.

I dag afgjorde Landsretten, at forfatteren Arne Herløv Petersen ikke kan få sine dagbøger udleveret fra Det kgl. Bibiliotek. Dagbøgerne blev i sin tid konfiskeret af efterretningstjenesten, da Arne Herløv Petersen var sigtet for spionage. Det blev aldrig til en rigtig sag, men bøgerne kan han altså ikke få tilbage. Vi ser på perspektiverne i sagen. Og så undersøger vi, hvorfor 10 ½ ud af 12 instruktører af efterårets danske film-premierer er instrueret af mænd.

Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

Du synes måske også godt om

  1. Serie29 episoder

    Mathias Hammer giver dig dit ugentlige kultur-vitamin-fix

  2. Serie19 episoder

    Adam Holm og garvede mediefolk tager kulturen kærligt ved vingebenet

  3. Serie111 episoder

    En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

  4. Serie66 episoder

    Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

  5. Serie27 episoder

    Clement Kjersgaard stiller livets og tidens store spørgsmål

  6. Serie19 episoder

    Vi tager de kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling

  7. Serie126 episoder

    Et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender

  8. Serie19 episoder

    Det er fredag og Pia Røn er klar med ugens aktuelle gæst

  9. Serie25 episoder

    Huxi og Aminata Coor giver ugens vigtigste historier nye overskrifter

  10. Serie24 episoder

    Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

  11. Serie26 episoder

    Nicolaj Kopernikus og gæster ser og evaluerer de bedste film i verden

  12. Serie21 episoder

    I Radiobio kan du hver uge høre uddrag af de bedste radiofortællinger og P1-dokumentarer. To timers billeder, stemninger og oplevelser for øret.