Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

 • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
 • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
 • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
 • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
 • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
 • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
 • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
 • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
 • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
 • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
 • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
 • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
 • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
 • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode5. jun 202357 min.P1

Morten Sabroe er død og frygten for Kina

Kulturen

mandag 5. jun 202357 min.P1

Om denne episode

Forfatter og journalist Morten Sabroe er død mandag morgen i en alder af 76 år. Vi taler med hans forelægger, Charlotte Weiss, som giver os ord på mennesket og forfatteren, Morten Sabroe.

Er vi bange for Kina? Det spørgsmål stilles i et nyt stykke, som ser nærmere på frygten for Kina. Vi får stykkets instruktør på besøg og taler om vores angst for riget mod øst - og hvad det egentlig udspringer fra.

Vært: Jesper Dein.

Indhold

 • TitelTid
 • Forfatter Morten Sabroe er død01:00
 • Kina, vores fjende?13:23
 • Forhøjede vandstande og priser32:29
Om serien

Kulturen

213 episoder

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetirsdag 28. nov 202357 min.

Hvem var egentligt jordens første kapitalister? Det bliver vi muligvis snart klogere på, når et nyt forskningsprojekt fra Nationalmuseet vil undersøge, hvornår mennesket opfandt begrebet 'værdi'.

Forskerne mener at den nye viden, måske kan hjælpe os til at leve mere bæredygtigt - vi spørger hvordan?

Buffy Sainte-Marie, en legendarisk musiker, blev et billede på oprindelige nordamerikaneres frihedskamp i USA og Canada. Hun kendte ikke sine rigtige forældre, sagde hun, for hun var blevet bortadopteret som spæd. Hendes ukendte forældre havde muligvis tilhørt cree-stammen - MEN det viser sig, at hun var af europæisk afstamning. Og hvad så, spørger vi - kan man skabe kunst ud fra et traume, man ikke selv er rundet af?

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodemandag 27. nov 202357 min.

Med en ny finanslov er der mange kunst- og kulturinstitutioner, der sidder og gransker tallene for at se, om de er købt eller solgt. Vi dykker ned i tallene i dag og ser på, hvad kulturen kan forvente i det kommende år.

Med nyudnævnte digitaliserings- og ligestillingsminister Mia Wagner fortsætter en trend i moderne, dansk politik. Personligheder kendt fra tv, der træder ind på den politiske scene. Vi ser på fordele og ulemper - og kaster også et blik på den modsatte dynamik - politikere, der vil være med i underholdningsprogrammer.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodemandag 27. nov 202357 min.

For ti dage siden offentliggjorde Kulturministeriet en rapport, der viser ubalance mellem kønnene, når det gælder indkøb af nye kunstværker. Mange ser den skævhed som et problem, men ikke Berlingskes kunstredaktør, der tager debatten med en museumsdirektør. Og så ser vi på Putins Venskabslege - en slags alternativt OL, der vil løbe af stablen lige efter det 'rigtige' OL i sommeren 2024. Hvad vil Putin opnå, og hvordan reagerer Den internationale Olympiske Komite og resten af sportsverden på de nye 'lege'.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 23. nov 202357 min.

I verdens førende dressurcenter, som er dansk, bliver hestene ifølge en ny Operation X-dokumentar mishandlet. Men problemet er langt større end et enkelt dressurcenter. Det mener Julie Taylor, der i mange år har drevet det kritiske hestemedie, Epona.tv. Kulturen spørger, hvad der foregår i dansk ridning og ser også nærmere på vores forhold til det store dyr.

Kirkens Korshær slået omsætningsrekord i år, fordi genbrug er blevet trendy. Men er det egentlig bedre at købe genbrugstøj, hvis man køber meget af det? Kulturen undersøger, om man kan tale om et grønt overforbrug, og ser også på, hvilken rolle kulturkritikken spiller i den grønne omstilling.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 23. nov 202357 min.

Nationalmuseet har besluttet, at tre skulpturfragmenter fra Parthenontemplet i Athen, der kom til Danmark omkring 1688 og 1835, skal blive på museet. Akropolismuseet i Athen har ellers bedt om at få dem tilbage, men Nationalmuseet vurderer, at genstandene har en særlig rolle for den danske kulturhistorie. Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet, forklarer, hvordan græske skulpturfragmenter kan være vigtigere for Danmark end for Grækenland.

I en ny film om Priscilla Presleys liv og ægteskab med Elvis forsøger filminstruktør Sofia Coppola at sætte fokus på en kvinde, der har stået i skyggen af sin meget berømte mand. Det er helt i tråd med vor tids genskrivning af historien, der giver kvinder plads i vores kollektive erindring. Men Coppola mislykkes med at gøre os klogere på Priscilla, der i en alder af 21 var en af de mest berømte kvinder i verden. Det mener Nanna Frank Rasmussen, anmelder i Politiken.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 22. nov 202357 min.

På Valdemar Slot vil der i den kommende tid ske store ændringer, for lader og bygninger, der ikke har den store funktion i dag, vil blive omdannet til udstillingssteder og kulturtilbud. Og på Lolland-Falster er et kæmpe projekt i gang med at skulle omdanne mindst 15 gamle lader til funklende, permanente udstillinger. Vi tager den øjeblikkelige puls på 'kulturifiseringen' af det gamle Danmarks bygninger. Og så taler vi om det mærkelige skisma, at mens der politisk og til en vis grad økonomisk er fokus på kunst og kultur i disse år, så skærer medierne i deres anmeldere og kulturmedarbejdere. Forpersonen for teaterkritikerne i debat med JP's chefredaktør Marchen Neel Gjertsen.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 22. nov 202357 min.

Kulturens Analyseinstitut lancerer i dag et stort projekt, hvor det skal undersøges, hvordan kommuner kan bruge kultur til at fastholde borgere og skabe mere trivsel. I første omgang bliver det Assens og Kalundborg, der skal undersøges. Vi taler med kommunen om deres udfordringer og med analyseinstituttet om undersøgelsens anatomi. Og så får du i dag muligheden for at høre den tale, John F. Kennedy skulle have holdt i Dallas, hvis han ikke var blevet skudt i dag for 60 år siden. Vi hører talen og får udlagt teksten.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 21. nov 202357 min.

Den globale e-handelsgigant Amazon er nu lanceret i en dansk udgave. En udgave, som skal få endnu flere danske forbrugere ind på Amazons tyske platform. På trods af gigantens indtog ryster de danske boghandlere ikke i bukserne - men hvorfor egentlig ikke?

Tal R er en af landets største kunstmalere. En ny bog gennemtrawler hans oeuvre, men hvad tænker manden egentlig selv om sin kunst? Jesper Dein har besøgt Tal R til en samtale om at lede efter problemer - for Tal R maler nu engang bedst, hvis det er besværligt.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodetirsdag 21. nov 202357 min.

OpenAI, som står bag ChatGPT, har fyret deres direktør - og det sender rystelser gennem tech-verdenen. Vi taler med en techjournalist, som mener, at problemerne i OpenAI knytter sig til deres virksomhedskultur. Men hvad betyder fyringen for hele vores opfattelse af hele Silicon Valley og tech-bros?

I Rusland er kunstneren Sasja Skotjilenko blevet idømt syv års fængsel - og hun er blot en af mange. Samtidig med at dommen faldt, var der premiere på en dansk teaterinstallation om lige præcis Skotjilenko og de russiske kunstneres forhold. Vi taler med forestillingens instruktøren og med en forsker i russisk aktivisme.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodemandag 20. nov 202357 min.

Der var klap og blomster, da teaterinstruktøren Nullo Facchini fik Wilhelm Hansen Fondens hæderslegat på 200.000 kr. for et par uger siden. Men nu har mindst 7 tidligere og nuværende medarbejdere på teatret Cantabile 2 taget bladet fra munden og fortalt om Nullo Facchinis dårlige ledelsesstil på teatret. Her har han været teaterleder i 38 år, indtil han stoppede i 2022. Vi taler med nogle af de utilfredse medarbejdere og formanden for tetarets bestyrelse.

Og så ser vi nærmere på det nyeste teknologiske påhit AI Pin. En slags skærmløs telefon med meget mere, du kan sætte på tøjet. Kan det virkelig være fremtiden?

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodemandag 20. nov 202357 min.

Det virker efterhånden som et af de mest usikre fag - at være anmelder. Senest har JP skåret i deres teateranmeldelser og museumsanmeldelser, men før det har snart sagt alle aviser og andre store medier skåret i deres anmelder-skare. Tilbage står forhutlede anmeldere i små grupper, hvor langt de fleste laver anmeldelser på freelance-lønninger, der knap kan give brød til smørret. I denne uge tager vi kunstens og kulturens vilkår i medierne underbehandling.

Og så ser vi på en mega-sag i Italien, hvor over 300 medlemmer af den calabresiske mafia 'Ndrangheta står til at kunne få over 5000 års fængsel.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodetorsdag 16. nov 202357 min.

Højesteret har behandlet ankesagen mellem Kulturministeriet og Copydan Kulturplus, efter at Østre Landsret sidste år dømte ministeriet til at betale en erstatning på 110 mio. kr. til Copydan. Copydan ville have mere end ti gange så meget - 1,2 mia. kr., men i dag er Kulturministeriet blevet frifundet. Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, forklarer sagen.

Den danske kunstner Tal R er en af landets mest feterede og kendte malere. Nu er der kommet en ny bog om ham, der hedder TAL R Maleri af Pernille Albrethsen, kunstkritiker på Weekendavisen og København-redaktør for det skandinaviske onlinemagasin Kunstkritikk. Vi taler med hende om en af de danske malere, der har ændret den figurative kunst allermest de seneste 20-30 år.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Episodetorsdag 16. nov 202357 min.

Digitaliseringen af filmarven skal udbygges, så danske historiske film i endnu højere grad bliver tilgængelige. Sådan lyder det i filmaftalen, der landede i går. Lars-Martin Sørensen, forskningsleder på Det Danske Filminstitut, giver eksempler på hvilke film, det handler om, og forklarer hvad vi får ud af at se dem.

Da Kim Mejdahl var 21 år, blev hans far slået ihjel af en drukkammerat. Det var en abrupt slutning på en kaotisk fader-søn-forhold, som er blevet udgangspunkt for adskillige af Mejdahls værker. FRISKABTE er et usminket møde med Kims liv og den voldsomme barndom, som har formet ham. Med kaotiske vragrester af private videooptagelser, barnefotos, ungdomsdagbøger, sange og AI-generede billeder tager Kim Mejdahl os med tilbage til sin barndom og ungdom.

Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Episodeonsdag 15. nov 202357 min.

I dag lander et nyt filmforlig, der skal gælde de næste fire år. Kulturministeren er i jubel, men hvad siger branchen? Vi hører minister og producenter om aftalens ordlyd, og hvad det kan betyde for en dansk filmbranche, der lige nu er i knæ.

De er også på knæ i dele af den internationale filmbranche, nemlig der hvor de store franchises bliver skabt. Marvels seneste film går historisk dårligt, og i Star wars-universet har man droppet den senest planlagte film. Har vi endelig fået nok af endnu flere film i eventyr-universerne?

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodeonsdag 15. nov 202357 min.

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt 9 influencere for brud på markedsføringsloven. Det handler om skjult reklame, ulovlig brug af børn i markedsføring og meget mere. Og de 9 anmeldte er kun toppen af isbjerget, siger Tænk i dagens program, hvor en tech-analytiker med speciale i børns digitalisering vurderer vigtigheden af at sætte tydelige grænser for, hvad vi kan udsætte vores børn for digitalt. Og skal vi et smut i natur-omgivelser med en musiker, der har optaget alskens dyrelyde og brugt som instrumenter på sin nye udgivelse.

Værter: Chris Pedersen og Linnea Albinus Lande.

Episodetirsdag 14. nov 202357 min.

Efter et par år med fremgang på bogmarkedet, er der nu sket en opbremsning. Danskerne læser mindre faglitteratur og skønlitteratur end tidligere - det viser Bogpanelets Årsrapport 2023. Men, men, men lydbogen lever - og går sin sejrsgang! Vi ser nærmere på, hvad der sker med fordybelsen, når vi læser med ørerne.

Kulturministeren har modtaget et brev med et ønske om at beskytte kunsterne mod AI-efterligninger. Brevet er underskrevet af Dansk Artist Forbund, Dansk Musikerforbund og Dansk Skuespillerforbund. Vi taler med repræsentanterne for de tre organisationer og spørger dem, hvad det egentlig er, de er bange for.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodetirsdag 14. nov 202357 min.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu har besluttet at blokere det libanesiske nyhedsmedie Al Mayadeen. Netanyahu begrunder blokeringen med, at Al Mayadeen arbejder for Israels fjender og dermed er en trussel for den nationale sikkerhed. Vi ser nærmere på Al Mayadeen og den israelske blokering.

Folketinget behandler koranloven, og i weekenden åbner en ny udstilling om censur. Vi taler med udstillingens kurator om koranloven, den censur udstillingen selv er blevet udsat for og den utrolige timing i udstillingens åbning.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Episodemandag 13. nov 202357 min.

I Rusland har man travlt med at lave film, der skal vinde russerne for krigen i Ukraine. Men fælles for dem alle sammen er, at russerne ikke gider se dem. Vi tager et kig på filmene - og trækker tråden til fortidens propagandafilm.

Og så har dansk vin i år et af sine allerbedste år, mens resten af verdens-vin-markedet er rystet over et rigtigt dårligt år. Vi tager et godt greb om glasset i dagens udsendelse.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodemandag 13. nov 202357 min.

Det skabte noget postyr, da Rigsarkivet i september meddelte, at al kommunikation på Aula skulle arkiveres for eftertiden. Nu har Kulturministeren sat foden ned, så alle de uformelle Aula-tråde ikke kommer med. Og det bekymrer skole-historikerne, der ellers ville få en gylden mulighed for at forstå kommunikationen mellem lærere, elever og forældre.

Supermarkedskæden Lidl har lavet en reality-serie, hvor man følger kædens ansatte i deres dagligdag blandt kølediske og kasseapparater. Hvad får en supermarkedskæde dog ud af sådan et show? Er det pengene værd, eller var de bedre brugt på mere traditionel reklame?

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 9. nov 202357 min.

Vi sætter lys på kulturens vækstlag - på dem, der kan blive morgendagens store stjerner. I dag har vi drejet spotlyset mod den violinspillende rapper BJØRN. Vi taler med ham om at ville det hele og aldrig helt få nok.

Intet mindre end 3 tidligere kulturministre har forsøgt at lave en ny museumsreform - alle sammen uden held. Nu er der måske lys for enden af tunnellen. I dag landede en længe ventet museumsrappport, som giver anbefalinger til en ny museumsreform. Vi taler med Kulturministeren, en tidligere chef fra Slots- og Kulturstyrelsen, og så dykker vi ned i rapporten med to museumsdirektører.

Værter: Karen Secher & Jesper Dein.

Du synes måske også godt om

 1. Serie75 episoder

  Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

 2. Serie119 episoder

  En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

 3. Serie37 episoder

  Mathias Hammer giver dig dit ugentlige kultur-vitamin-fix

 4. Serie24 episoder

  I Radiobio kan du hver uge høre uddrag af de bedste radiofortællinger og P1-dokumentarer. To timers billeder, stemninger og oplevelser for øret.

 5. Serie21 episoder

  Adam Holm og garvede mediefolk tager kulturen kærligt ved vingebenet

 6. Serie38 episoder

  Med hjælp fra kunstig intelligens diskuterer vi hvad fremtiden bringer

 7. Serie140 episoder

  Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning

 8. Serie129 episoder

  Et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender

 9. Serie25 episoder

  Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

 10. Serie31 episoder

  En række aktuelle gæster diskuterer nyhedsbilledet i ind- og udland

 11. Her formes en radiofonisk kunstart, der giver genlyd i hele verden

 12. Serie30 episoder

  Clement Kjersgaard stiller livets og tidens store spørgsmål