Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

 • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
 • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
 • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
 • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
 • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
 • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
 • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
 • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
 • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
 • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
 • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
 • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
 • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
 • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Episode
Episode21. jul 202357 min.P1

Italiensk myndighed anklager sanger, og Louise Campbell om gentagelsen i dansk design

Kulturen

fredag 21. jul 202357 min.P1

Om denne episode

Brian Molko, der er forsanger i det britiske rockband Placebo, kritiserede forleden den italienske premierminister Giorgia Meloni under en koncert nær Torino. Forsangeren kaldte Meloni for fascist, og nu beskylder Torinos anklagemyndighed Brian Molko for at have ydmyget den italienske republik. Alberte Bové Rud har forsket i Italiens højrefløj, og når hun gæster Kulturens studie, så sætter hun landets kunstneriske ytringsfrihed i perspektiv.

Hvordan forholder man sig som aktiv og skabende designer til den stolte, danske designtradition, mens man stadig fornyer og ikke blot gentager noget, vi allerede har set før? Og hvordan er det at arbejde i den form for balancegang mellem nyt og gentagelse? Det spørger vi designer og dommer i Danmarks næste klassiker Louise Campbell om.

Vært: Linnea Albinus Lande.

Indhold

 • TitelTid
 • ”Meloni er fascist!” siger bandet Placebo01:17
 • Louise Campbell om gentagelsen i dansk design09:14
 • Afgørende øjeblikke 3 – Kim Mejdahl22:09
Om serien

Kulturen

208 episoder

Kulturen er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

RSS

Alle episoder i serien

Episodetirsdag 3. okt 202357 min.

Folketinget er igen åbent - og den politiske sæson er skudt i gang. Vi har benyttet anledningen til at undersøge, hvilke kulturpolitiske kæpheste, der bliver slæbt ind i folketingssalen. Det spænder lige fra en privatisering af DR til et opgør med indskrænkningen af kunstnerisk frihed.

En gigantisk kuppel har rejst sig i Las Vegas - 111 meter høj. I weekend blev dørene nemlig for første gang slået op til koncertstedet The Sphere. Bygningen har kostet 16 milliarder kroner og med 1,2 millioner LED-lys, indvarsler kuplen en helt ny type koncertoplevelse.

Værter: Linnea Albinus Lande & Chris Pedersen.

Episodetirsdag 3. okt 202357 min.

I dag lanceres den anonyme telefonlinje 'Trygt Rum'. Et nyt rådgivningstilbud, der skal hjælpe personer, der arbejder i musikbranchen, og som har været udsat for grænseoverskridende adfærd. På film- og tv-området har man tidligere søsat et lignende initiativ og kæmpet med svag tilslutning. Vi spørger en af initiativtagerne, hvordan de undgår samme problem.

De døde er begyndt at komme til live. Ikke nok med det, er de også begyndt at komme til orde. I den nyere danske litteratur har de døde ting fået en stemme. Vi taler om, hvad der sker, når de døde ting bliver levende, og hvad de siger, når de får en stemme.

Værter: Linnea Albinus Lande & Chris Pedersen.

Episodemandag 2. okt 202357 min.

På van Gogh museet i Amsterdam har man fusioneret ikoniske van Gogh-malerier med Pokemon, så der nu f.eks. er glade Pikachu-ansigter i malerens berømte solsikker. De nye værker er et led i bestræbelserne på at nå et yngre publikum, men hvor langt skal museer gå for at få de unge indenfor? Hvornår koster det for meget for et museums grundlæggende brand?

Og så har Akademirådet fået kritik for at man på den ene side hædrer Jens Haaning for hans værk 'Take the money and run', mens buste-aktionen i 2021 endte med sigtelser for tyveri og groft hærværk. Det er misforstået, siger Akademirådet, som taler ud hos os i dag.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodemandag 2. okt 202357 min.

En tidligere spejderleder blev i sidste uge dømt for grove seksuelle overgreb på pigespejdere i foreningen. En amerikansk Netflix-serie viser mange overgreb i en spejderorganisation derovre. Hvad gør de danske spejder-organisationer egentlig for at passe ordentligt på alle de børn og unge, de har ansvaret for? Og så mødes skuespillere og filmselskaber i dag i Hollywood for at se, om de kan få afsluttet deres konflikt. Det lykkedes for manuskriptforfatterne i sidste uge, så forhåbningerne er store. Hvad kommer aftalen til at indeholde - og vil det smitte af herhjemme? Vi ser på dagens Hollywood-topmøde.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 28. sep 202357 min.

Siden 1997 er det sociale netværk Heste-nettet blevet brugt af danskere til at diskutere alt mellem himmel og jord. Og det er lige hvad man har brug for, når man skal finde materiale til at træne kunstig intelligens i dansk. Det har forskere fra blandt andet IT-Universitetet i København fået øje på, og de har derfor brugt Heste-nettet til at lave et datasæt, som kan bruges til at skabe kunstig intelligens.

Kender du et barn på 2-5 år, så kan du være ret sikker på, at de kender til Paw Patrol - den ekstremt populære tv-serie, der bl.a. kan ses på DR Ramasjang. I dag har filmen Paw Patrol 2 premiere i landets biografer, men er Paw Patrol-filmen overhovedet for børn? Kulturen har sendt en forsker i børns skærm-forbrug i biografen.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetorsdag 28. sep 202357 min.

På søndag har vi haft fri abort i 50 år, og Kulturen bruger anledningen til at se på, hvordan abort er blevet brugt i kunsten og særligt i filmhistorien.

Kulturen dykker ned i gysergenren 'torture porn', fordi der i dag er premiere på SAW X. Dermed skal publikum for 10. gang møde den vrede og udspekulerede John Cramer, der kidnapper alle mulige og umulige ofre, som på en eller anden måde har opført sig forkert eller direkte kriminelt.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodeonsdag 27. sep 202357 min.

Da Karen Blixen døde, vejede hun 35 kilo. Gennem det meste af sit liv blev hun behandlet medicinsk. En stor del af behandlingen var for den syfilis, Blixen selv mente hun havde. Men måske døde hun snarere af behandlingerne end sygdommen. Og hvad var det for et liv, baronesse Blixen nåde at få frem til sin død i 1962. Vi ser Dødens Årsag. Viborg er et mekka for danske animations-talenter, for byen byder på både uddannelse og virksomhedsklynger til de kreative talenter. Og hvert år giver byens animationsfestival et blik på, hvor animationsfilm bevæger sig hen lige nu. Vi ser med.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodeonsdag 27. sep 202357 min.

En af verdens mest ikoniske runesten er blevet gennemanalyseret i ny forskning. Og Jellinge-stenen og en håndfuld andre runesten har løftet deres tunge slør en smule. Først og fremmest viser stenene, at Harald Blåtands mor Dronning Thyra var langt mere betydende, end vi har troet. Vi ser på de nye sandheder med en af forskerne bag projektet. Og så viser nye tal, at dansk film stadig har utrolig lang vej mod bæredygtige produktioner. Vi har samlet et panel af eksperter med holdninger til, hvordan vi får fart på processerne.

Værter: Linnea Albinus Lande og Jesper Dein.

Episodetirsdag 26. sep 202357 min.

Spillefilmen 'Bastarden' af Nikolaj Arcel bliver Danmarks Oscar-kandidat i kampen om en nominering i kategorien 'International Feature Film'. Det blev offentliggjort tidligere i dag. Vi taler med filmens instruktør og en repræsentant for den danske Oscar-komité.

Da to kvinder fra performancegruppen Persona Non Grata gik topløse ind i Kulturministeriet, ville de overrække ministeren et banner. Dengang var ministeren ikke på kontoret, så vi ringer til ham og spørger, hvad han synes om aktionen.

Værter: Chris Pedersen & Jesper Dein.

Episodetirsdag 26. sep 202357 min.

I formiddags gik to topløse kvinder ind i Kulturministeriet for at aflevere et banner med ordene "Forsvar kunstnerisk frihed". De to kunstnere kommer fra performancekollektivet Persona Non Grata, og aktionen er en reaktion på regeringens koranlovsforslag. Kulturen var på pletten.

Etisk råd har i dag meldt ud, at det anbefaler at den danske abortgrænse skal hæves til 18 uger. Indtil nu har den været 12 uger - faktisk siden retten til abort blev indført. Vi spørger en dansk kultursociolog, hvilket kulturelt fundament abortgrænsen står på.

Værter: Chris Pedersen & Jesper Dein.

Episodemandag 25. sep 202357 min.

Elon Musk har været på logo-rov hos den lille skotske klub Haddington Town. Det må man selvfølgelig ikke, og når selveste Musk laver det til et SpaceX-logo, giver det stor opmærksomhed. Vi har talt med klubbens træner om tyveri, opmærksomhed og skotsk amatørfodbold. Og så er tusinder af unge på gaderne i mange byer i Nigeria. Grunden er, at musikeren MohBad døde hurtigt og ret mistænkeligt, da han for kort tid siden blev indlagt med en øreinfektion. Nu vil de have liget gravet op og undersøgt.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodemandag 25. sep 202357 min.

Først lavede DR serien De dyre Piger, og nu er kommet De dyre Drenge. Men de to serier portrætterer to helt forskellige tilgange til at være 'dyr: Drengene vil lave virksomhed og tjene mange penge, pigerne vil pynte sig og bruge mange penge. Er det bevidst, at DR har lavet den skelnen i programmerne?

Og så har vi fat i en succes-historie, for da Guldbrikken i går delte priser ud til årets danske bræstpil, var der overvældende mange danskproducerede spil blandt vinderne. Og succesen mærkes også internationalt, hvor de danske spil får stor anerkendelse.

Værter: Jesper Dein og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 21. sep 202357 min.

I mandags afsagde Københavns Byret dom i sagen mellem kunstner Jens Haaning og kunstmuseet Kunsten i Aalborg. Retten afgjorde, at Haaning havde brudt kontrakten med Kunsten, da han lånte omkring en halv mio. kr. til at lave et kunstværk, hvor pengesedlerne var en del af værket, men i stedet beholdt pengene og aflevere to tomme rammer, der fik navnet "Take the money and run". En anden del af retssagen handlede om, at Haaning også havde lagt sag an mod Kunsten for brud på ophavsretten. Kunsten tog nemlig billeder af de tomme rammer og solgte dem videre i stort omfang. Vi undersøger sammen med Sten Schaumburg-Müller hvad det kræver for at en kunstner kan gøre krav på erstatning for krænkelse af ophavsretten.

Olga Ravns nye roman "Voksbarnet" er baseret på en række virkelige hekseprocesser i 1600-tallets Aalborg og handler om adelskvinden Christenze Kruckow, som bliver anklaget for trolddom. Forfatteren forklarer, hvordan hun kom på at skrive en roman fortalt af et 400 år gammelt voksbarn, og så ser vi på hekseforfølgelser med en nyslået professor i historie med speciale i trolddoms- og hekseforfølgelser.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodetorsdag 21. sep 202357 min.

388 danske kunstnere, forfattere og samfundsdebattører har skrevet under på en fælles protest mod koranloven og kalder det i Berlingske "et øksehug i ytringsfriheden". Kulturen taler med en kunstner, en satiriker og en samfundsdebattør om, hvorfor de er modstandere af regeringens forslag om at kriminalisere "utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for trossamfund".

For fodboldfans er den brølende løve i blå og hvid FC Københavns identitet, men forleden kunne man i Tipsbladet læse, at et rumænsk fodboldhold har stjålet FCK-logoet. Vi taler med sportsjournalisten fra Tipsbladet, som i over et halvt år har forsøgt at finde ud af hvorfor.

Værter: Linnea Albinus Lande og Chris Pedersen.

Episodeonsdag 20. sep 202357 min.

I dag lander en hård kritik fra kunstneren Jens Galschiøt. Det har været diskuteret, om den kommende koranlov vil få kunstnere til at yde selvcensur. Men det er ikke kunstnerne, der er bange - det er museer og udstillingssteder, der kommer til at give efter for den frygt, siger Jens Galschiøt. Hør kritikken og en museumsdirektørs svar hos os i dag. På en dag hvor vi også får besøg af musiker og sanger Anne Dorte Michelsen, der vil tale om sin personlige favorit-kunstner Carole King.

Værter: Linnea Albinus Lande og Karen Secher.

Episodeonsdag 20. sep 202357 min.

Hospitaler og kommuner gennemfører i disse år en masse projekter, hvor syge mennesker får et skud kultur, der kan gøre deres situation lidt nemmere eller deres sind lidt lysere. Og undervejs er forsøgene mange steder blevet forsket i og dokumenteret. Nu er al den forskning blevet samlet i et kæmpe studie, så man kan se, hvad der hjælper hvor meget. Og så har fire kunstnere sammen med forskere skabt deres bud på, hvordan fremtidens hybride arbejdsplads kan se ud. Vi har sendt en medarbejder direkte fra DR Byens store fælleskontorer ud til denne fremtid.

Værter: Linnea Albinus Lande og Karen Secher.

Episodetirsdag 19. sep 202357 min.

I et brev til Louisiana udtrykker flere Ukrainske organisationer deres skuffelse over Louisianas aktuelle 'Pussy Riot' udstilling. Kritikken går blandt andet på, at Louisiana har valgt at skabe en platform til russiske kunstnere i stedet for ukrainerne. Vi får besøg af en af brevets underskrivere.

Ekstra Bladet har fundet ud af, at Rigsarkivet fra 2025 vil gemme "alle beskeder, inklusiv alle vedhæftede filer" på skoleplatformen 'Aula'. Kulturminister, Jakob Engel Schmidt, er skeptisk, for Aula lugter af personfølsomme oplysninger. Vi taler med Kulturministeren og en sociolog, der var med til at skabe Aula.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodetirsdag 19. sep 202357 min.

Berlins statsopera er blevet ramt af protester, fordi de nægter at aflyse den russiske sopran Anna Netrebkos optræden. Udover demonstranterne har også Berlins borgmester, byens kultursenator og Ukraines tyske ambassadør kritiseret operaen for at tillade Netrebko at vende tilbage. Vi ser nærmere på Netrebko storhed, fald og mulige genrejsning.

'Munken' er en dokumentarfilm om den danske HIV-forsker Jan Erik Hansen. Han beslutter, for år tilbage, at forlade sin familie, sit job og sin hverdag for at blive buddhistisk skovmunk i Sri Lanka. Et dansk dokumentarpar følger ham i 4 år, indtil munken selv siger stop. Flere år senere bliver dokumentaren genoptaget, for noget har pludselig ændret sig. Vi taler med instruktørerne og munkens søn.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodemandag 18. sep 202357 min.

Hvis du skal kremeres, når du dør, kan du nu få puttet din aske i en uld-urne, som kan holde dig varm i jorden. Hvad pokker er det for noget? Vi ser på urnerne og taler med en sorgforsker om vores hang til at personliggøre begravelser. Og så besøger vi en flok murerlærlinge, der på kunstmuseet Arken har fået en særlig opgave. De skal nemlig mure et af Kirkebys værker til museet.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Episodemandag 18. sep 202357 min.

Kunstneren Jens Haanings mest omtalte værk 'Take The Money And Run' har i dag fået sin - foreløbige - afslutning. Der er nemlig faldet dom i sagen mellem Kunstmuseet "Kunsten" i Aalborg og Jens Haaning. Vi sidder med kunstneren, når han får dommen, og bagefter ser vi på, hvad den betyder. Og så jubler vi sammen med de 5 ringborge, der i går blev en del af UNESCOs verdensarv. Og taler om, hvad det kommer til at betyde for de museer og kommuner, der kan se frem til langt større opmærksomhed på de fem steder.

Værter: Chris Pedersen og Jesper Dein.

Du synes måske også godt om

 1. Serie30 episoder

  Mathias Hammer giver dig dit ugentlige kultur-vitamin-fix

 2. Serie19 episoder

  Adam Holm og garvede mediefolk tager kulturen kærligt ved vingebenet

 3. Serie113 episoder

  En time i selskab med forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte

 4. Serie67 episoder

  Kunstnere fortæller om skelsættende øjeblikke med andres kunst

 5. Serie28 episoder

  Clement Kjersgaard stiller livets og tidens store spørgsmål

 6. Serie19 episoder

  Vi tager de kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling

 7. Serie127 episoder

  Et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender

 8. Serie20 episoder

  Det er fredag og Pia Røn er klar med ugens aktuelle gæst

 9. Serie26 episoder

  Huxi og Aminata Coor giver ugens vigtigste historier nye overskrifter

 10. Serie25 episoder

  Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

 11. Serie22 episoder

  I Radiobio kan du hver uge høre uddrag af de bedste radiofortællinger og P1-dokumentarer. To timers billeder, stemninger og oplevelser for øret.

 12. Serie27 episoder

  Nicolaj Kopernikus og gæster ser og evaluerer de bedste film i verden