Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

 • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
 • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
 • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
 • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
 • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
 • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
 • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
 • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
 • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
 • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
 • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
 • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
 • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
 • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie16 episoder

Lægens bord - Lyt til din krop

Kroppen er god til at fortælle, hvordan den har det. Men det er langt fra alle mennesker, der er gode til at lytte efter. For eksempel ved 300.000 mennesker ikke, de har forhøjet blodtryk. Og en halv million mennesker ved ikke, de har knogleskørhed. Lægens Bord gør dig hver uge klogere på kroppens advarselstegn, så du kan få den rigtige hjælp. Det kan måske redde dit liv.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

RSS

Alle episoder

Episodetorsdag 2. mar 202355 min.

"Vi har de samme mål som alle andre mennesker, vi har måske bare en lidt hårdere vej derhen."

Sådan lød det fra Louise Anderskou tilbage i 2019, da DR lavede tv-programmerne Kampen for et bedre liv.

De handlede om livet med psykisk sygdom, og hvilke udfordringer der kan følge med. Men også om håb og drømme.

Vi mødte nu 34-årige Jannik Olsen og 32-årige Louise Anderskou, der begge har en skizofreni-diagnose. De ville gerne skabe en familie. Nanna Juul Olsen, der nu er 31 år, fortalte om sin hverdag med diagnosen bipolar, og hun var på jagt efter en kæreste. Og så var 29-årige Christine Thomsen også med i programmerne. Hun har en personlighedsforstyrrelse, og hendes drøm var at få et job.

Nu - mere end tre år senere - kan du møde alle fire igen. Har deres psykiske sygdom stået i vejen for deres drømme?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodetorsdag 23. feb 202354 min.

15-årige Mathilde Stougaard havde meget svært ved at forlade sin mor, da hun var mindre. Nogle gange havde hun det så dårligt, at hun ikke kunne komme i skole. Hendes mor var længe i tvivl om, hvordan hun bedst kunne hjælpe hende, men et tilbud gennem kommunen viste sig at være den rette hjælp.

Når studerende på Roskilde Universitet har det skidt, så kan de komme til studenterpræsten Ulla Pierri Enevoldsen. Vi besøger hende i hendes meget farverige samtalerum, hvor unge ofte kommer og fortæller, at de er nervøse for ikke at slå til.

Næsten halvdelen af alle unge oplever en grad af mistrivsel. I dag taler vi om, hvilke advarselstegn forældre skal være opmærksomme på. Og hvornår er der egentlig tale om mistrivsel?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodetorsdag 16. feb 202355 min.

Når Trine Lindhardt vågner op om morgenen, spørger hun sig selv, om 'pandefanden' i dag er på spil. Det er hendes skizofreni, som hun blev diagnosticeret med som 29-årig. For Trine fylder diagnosen ikke altid, men hun oplevede det som et stempel at få den.

For Sissel var det omvendt en kæmpe lettelse, og hun fortæller, hvor stor gavn hun har haft af et bestemt behandlingsforløb. Vi er også forbi Heidi, der har en søn med paranoid skizofreni, og hun fortæller, hvilke udfordringer det kan give som pårørende.

I Danmark har cirka 30.000 mennesker skizofreni. Mange lever et liv med lette symptomer, og det er de færreste, der ved, at nogle bliver helbredte og fuldstændig raske igen. I dag stiller vi skarpt på den sygdom, hvor patienter oplever mest stigmatisering.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

(Sendt første gang 16. februar).

Episodetorsdag 9. feb 202354 min.

En 24-årig kvinde med diagnosen paranoid skizofreni. En 30-årig mand med samme diagnose og en behandlingsdom. Det er to af de patienter, der er indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling, som vi i dag besøger.

På dagens program er der både morgengymnastik og krea-gruppe, og mens nogle er med, bliver andre på deres stuer.

Flere end 24.000 personer var i 2021 indlagt på en psykiatrisk afdeling og en del af dem også på et lukket afsnit.

Men hvem er det, der bliver indlagt? Hvordan er det at være på en lukket afdeling, og hvordan går det patienterne, når de kommer ud igen?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

(Sendt første gang 9. februar).

Episodetorsdag 2. feb 202355 min.

Hvad sker der egentlig, når man ringer efter akut psykiatrisk hjælp? Hvem møder du, hvis du kommer til den psykiatriske akutmodtagelse, og hvornår er der behov for en indlæggelse?

Vi er med speciallæge Hans Henrik Ockelmann på vagt i det psykiatriske akutberedskab. Det er dem, der rykker ud til nogle af de mennesker med psykiske sygdomme, der har det sværest.

Flere end 160.000 personer havde kontakt til det psykiatriske sygehusvæsen i 2021, og i det tal ligger også en hel del akutte kontakter.

Du kan også komme med forbi den Psykiatriske Akutmodtagelse i Roskilde. Her bimler telefonen, mens andre selv dukker op og tager plads i venteværelset.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

(Sendt første gang 2. februar).

Episodetorsdag 26. jan 202355 min.

Manu Sareen får diagnosen ADHD, da han er 50 år. De fleste af os kender ham som tidligere socialminister, forfatter og foredragsholder, og selvom han har opnået mange ting, har det også haft sin pris.

Nu er det vigtigt for ham at hjælpe andre børn, så de ikke føler sig lige så forkerte, som han selv har gjort, og vi møder 8-årige Louis Lauda Facius, der efter sin diagnose nu får medicin og er skiftet skole.

Louis' mor fortæller, hvordan de har oplevet at stå meget alene med håndteringen af diagnosen - og vi er forbi en café på Vestsjælland, hvor børn og voksne med ADHD inde på livet deler erfaringer med hinanden.

ADHD er en af de mest udbredte diagnoser blandt børn og unge i Danmark, og flere og flere får diagnosen.

Men hvorfor er der sket så stor en stigning, hvorfor får nogle først diagnosen, når de er voksne, og hvad er det for nogle tegn, man i det hele taget skal være opmærksom på?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

(Sendt første gang 26. januar).

Episodetorsdag 19. jan 202355 min.

22-årige Sofie Holme Stenberg er vokset op med en mor, som har en bipolar lidelse. Sofie følte sig sjældent hørt og hun fik heller ikke nogen hjælp til at få styr på sine tanker.

Men der er hjælp at hente. For der findes blandt andet samtalegrupper til børn, der har forældre med psykisk sygdom. Vi møder 8-årige Josefine, da hun kommer ud fra sådan en.

Vi skal også hjem til familien Højstrøm, som taler åbent om morens psykiske sygdom, og vi hører, hvordan en struktureret hverdag hjælper dem.

Flere end 300.000 børn og unge vokser op med en mor eller far med psykisk sygdom, og det kan have store konsekvenser, hvis ikke de får den rigtige opbakning.

Så hvad skal voksne være opmærksomme på?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodetorsdag 12. jan 202355 min.

Peter Øvig Knudsen, journalist og forfatter, bliver i 2018 ramt af en svær psykotisk depression.

Det sker, mens han skriver en bog om sin mors forløb i psykiatrien, og i dagens afsnit sætter han ord på, hvordan han havde en følelse af at være besat af onde kræfter.

Peter får en serie på 7 elektrochokbehandlinger på Rigshospitalet, og vi er med til sådan en på Slagelse Sygehus, hvor en patient med bipolar affektiv lidelse skal behandles.

Op mod hver 5. dansker får på et tidspunkt i livet en depression, og det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne, for hjernen kan tage skade af ikke at få den rigtige behandling.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodetorsdag 5. jan 202357 min.

I dagens afsnit møder du 76-årige Christian Overgaard, der sidste år fik diagnosen Alzheimers, der er den mest almindelige form for demens.

Christian gik til genoptræning 3 gange om ugen, og vi er også hoppet op på motionscyklen hos 'Stedet' på Frederiksberg, der er et aktivitetstilbud for yngre mennesker med demens.

Cirka 85.000 mennesker lever med en demenssygdom herhjemme - men kun 40.000 har en diagnose. Så hvilke symptomer skal du være opmærksom på, når det handler om demens?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodefredag 23. dec 202257 min.

I dagens afsnit møder du 65-årige Frank Nielsen, der i to år har oplevet at have problemer med hjertet.

På trods af kroppens mange signaler går han sent til lægen - og bliver henvist til behandling på Rigshospitalet.

Du kommer også med, når Frank skal have lavet en hjerte-CT-scanning. Et fantastisk nyt værktøj når man skal undersøge et hjerte.

En million danskere har for højt blodtryk, men 300.000 af dem ved det ikke.

Mindst halvdelen af de 15.000 strokes - blodpropper i hjernen og hjerneblødninger - der hvert år ses herhjemme, skyldes for højt blodtryk, der ikke er behandlet. Hvilke advarselstegn skal du være opmærksom på, og hvordan hjælper du i det hele taget dit hjerte?

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Episodefredag 16. dec 202257 min.

I dagens afsnit møder du 27-årige Sabrina Michella Rasmussen, der efter mange år finder ud af, at der er en årsag til hendes smerter.

Hun har nemlig underlivssygdommen endometriose, hvor dele af den slimhinde, der normalt sidder i livmoderen, er kommet uden for livmoderen og i stedet er i bughulen, og det kan give kroniske smerter.

Derfor skal hun opereres på Rigshospitalet, og vi er med til operationen.

Endometriose rammer hver tiende yngre kvinde, men under to procent får en diagnose. Så hvad er det for symptomer, du skal være opmærksom på?

Vi kommer også omkring PCOS, en sygdom i æggestokkene, som rammer mellem fem og ti procent af alle kvinder. Men mange ved ikke, at det er den, de har.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodefredag 9. dec 202256 min.

I dagens afsnit møder du 56-årige Jeanette Vennerberg, der for 10 år siden fik konstateret lungesygdommen KOL. Det har blandt andet fået hende til at droppe cigaretterne, og hun fortæller, hvordan hun i dag lever med sygdommen. For der er nemlig flere ting, man kan gøre.

En forsker undersøger, om det kan bruges i behandlingen af lungesygdom at gå i sauna. Og så er det god træning for lungerne at synge. Derfor er vi med en tur forbi Lungekoret på Vesterbro i København, for at høre hvordan det gavner lungerne.

400.000 danskere har KOL, men de 200.000 af dem ved det ikke. Og det duer ikke, for reagerer du på symptomerne i tide, kan du leve et godt liv med KOL. Så hvilke symptomer skal du være opmærksom på?

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodefredag 2. dec 202256 min.

I dagens afsnit møder vi den 30-årige borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, der har levet med type 1-diabetes, siden hun var fire år gammel. I mange år var hun ikke så åben om sin diabetes, men det har senere blandt andet udviklet sig til en sensor på armen, der blev vist frem til fest hos Dronningen.

Vi møder også Flemming Schou på Hovedbanegården i København, hvor Diabetesbussen er stoppet op. Her er det muligt at blive testet for type 2-diabetes, og i afsnittet finder vi ud af, hvad Flemmings test viste.

Cirka 80.000 danskere har type 2-diabetes - uden at vide det. Den sygdom forårsager skader mange steder i kroppen, hvis den ikke bliver konstateret, og derfor er det vigtigt, at du kender advarselstegnene på den.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodefredag 25. nov 202257 min.

I dagens afsnit møder vi 42-årige Anders Fjord, der efter en tur i Lalandia med familien finder ud af, at han har knogleskørhed.

For ja, selvom mange tror, at det kun er ældre kvinder, der rammes af knogleskørhed, så kan mænd kan altså også få det.

Op mod en halv million danskere har knogleskørhed uden at vide det, men diagnosen er let at stille med en DXA-scanning. Vi følger Charlotte Hildebrandt med til sådan en på Hvidovre Hospital.

Og sammen med vores ekspert i studiet bliver vi klogere på de advarselstegn, du skal være opmærksom på, og hvordan man sagtens kan leve et godt liv med knogleskørhed.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Episodefredag 18. nov 202257 min.

I dagens afsnit kommer du til at møde Malene, der for nyligt er gået fra sin mand, som pludselig begyndte at ændre adfærd.

Hun har nu fundet ud af, at han lider af en dyssocial personlighedsforstyrrelse - også kendt som psykopati.

Op mod en kvart million danskere har psykopatiske træk. Langt de fleste er mænd. Og dem er der ganske stor sandsynlighed for, at vi alle sammen støder på - på et eller andet tidspunkt - i løbet af vores liv.

Vi hører, hvordan Malene har oplevet det hele, og hvorfor hun har haft så svært ved at gå.

Og sammen med vores ekspert i studiet vil vi gøre dig klogere på advarselstegn, som din krop forsøger at sende dig, hvis du er for tæt på en person med psykopatiske træk.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

(Sendt førte gang 18. november).

Episodefredag 11. nov 202257 min.

I det her afsnit kommer du til at møde Sten, der i 7 år har kæmpet med rejsningsproblemer.

Sten er langt fra den eneste, der har det problem. Det samme oplever tusindvis af andre mænd.

Internationale tal tyder på, at op mod hver tiende mand eksempelvis rammes af Peyronies sygdom, hvor penis ændrer form, og hvor det kan være svært at få rejsning.

Du kommer også til at møde Erik, der har kæmpet med skæv penis, og vi er med, når han skal behandles for det. For der ér faktisk noget at gøre.

Tilrettelæggere: Louise Raundahl og Cathrine Lakmann.

Vært: Peter Qvortrup Geisling.

Du synes måske også godt om

 1. Serie4 episoder

  Hvad betyder skam egentlig, og hvordan slipper man af med den?

 2. Serie1 episode

  Værten i Besøgstid er et kendt navn fra kulturens verden, gæsten er Karen Secher og redaktionen bag Besøgstid har til hvert besøg forberedt en samling overraskelser og medbringer nogle brikker - mere eller mindre velkendte - til det puslespil, der udgør et menneske.

 3. Serie4 episoder

  Solskin og skattefrihed, men også lange dage og økonomisk usikkerhed

 4. Serie63 episoder

  Vinderen af DR Romanprisen 2023 kåres lørdag d. 10. juni 2023, når Læseklubberne har afgivet deres stemmer. Vi har samlet samtalerne med hver af de seks nominerede forfattere her på siden, og du kan møde dem sammen i timen "Forfattere mødes".

 5. Serie4 episoder

  Ingen ved hvor 25 årige Kresten forsvandt hen under 1. Verdenskrig

 6. Serie9 episoder

  Kom helt tæt på løverne, Danmarks mest hypede investorer!

 7. Serie5 episoder

  Troels Kløvedal - om at følge de drømme vi andre ikke turde

 8. Serie3 episoder

  Hun er det tætteste, man kommer på en rockstjerne i europæisk politik

 9. Serie5 episoder

  På menneskesafari i Europa, hvor venskaber, flirts og dilemmaer venter

 10. Serie4 episoder

  Filmdivaen Asta Nielsens ven Frede optager i smug deres samtaler

 11. Serie29 episoder

  P1s undersøgende flagskib, der afslører det, der ikke tåler dagens lys

 12. Serie5 episoder

  Skønhedskonkurrencen Miss Danmark har siden 1926 tiltrukket unge smukke kvinder med løfter om glitter og glamour. Konkurrencen fremstår sober og ordentlig på overfladen. Men nu stiller tidligere deltagere sig frem og fortæller for første gang nogensinde om en konkurrence præget af social overvågning og en nedbrydende mobbekultur, foretaget af konkurrencens direktør Lisa Lents.

  Tilrettelæggelse: Mille Ørsted og Gry Hoffmann.

  God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

  Mail: p1dokumentar@dr.dk

  Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

  PGP: http://bit.ly/3b65m5G

  Telefon: +45 87654321

  Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252