Serie5 episoder

LSD-kælderen

I fire små rum i kælderen under Frederiksberg hospital blev flere hundrede patienter behandlet med LSD i 1960'erne. Lægerne mente nemlig, at LSD kunne kurere patienters angst, talebesvær, frygt for mørket og sågar homoseksualitet.

Nu har P1 Dokumentar fået adgang til tusindvis af dokumenter i Rigsarkivet, som afslører helt nye detaljer i det, der bliver beskrevet som et mørkt kapitel af dansk psykiatris historie.

Kasserne i Rigsarkivet gemmer på ufortalte historier om, hvad der skete med mere end 150 patienter, der blev sat i behandling med LSD.

For i stedet for at blive kureret for deres lidelser, endte mange af patienterne med at være forfulgt af hallucinationer, mareridt og angst resten af deres liv.

I dag søger flere efterkommere svaret på, hvad lægerne egentlig vidste om risikoen og bivirkningerne, da deres forældre blev sat i behandling med LSD.

Er du selv blevet behandlet med LSD eller er du pårørende til en der er, så skriv til os på lsdtip@dr.dk.

Tilrettelæggelse: August Dyrborg og Anne Skjerning

Research: Johanne Iben Johansen

Lyddesign og klip: Signe Mansdotter

Klip og 3D-lyd: Marie Kildebæk

Titelmusik: Kristian Haarløv

Redaktør: Jens Vithner

RSS

Alle episoder

Episodefredag 21. jan 202230 min.

I kælderen under Frederiksberg Hospital blev der i 1960 indrettet en række små rum, hvor flere hundrede patienter blev behandlet med LSD. En af dem var landmanden Gunnar, som oplevede sin egen død.

Episodefredag 21. jan 202230 min.

Helenes mor blev behandlet med LSD på Frederiksberg Hospital i 1966, og Helene er ikke i tvivl om, at de behandlinger havde en stor del af ansvaret for moderens angst og misbrug gennem Helenes barndom. Men der noget Helene ikke ved...

Episodefredag 21. jan 202230 min.

Flere børn af LSD-patienter har fået fortalt, at LSD-behandlingerne på Frederiksberg Hospital skulle være finansieret af den amerikanske efterretningstjeneste CIA, som det var tilfældet med et lignende forsøg i Canada. Men kan vi finde dokumentation for den påstand?

Episodefredag 21. jan 202225 min.

Dokumenter fra Rigsarkivet afslører, at flere af de psykiatriske patienter, der fik LSD i 60'erne, var mindreårige. En af dem var Sørens mor.

Episodefredag 21. jan 202228 min.

En tidligere overlæge på Frederiksberg Sygehus har gjort regnskab over, hvad de danske LSD-patienter har været udsat for - og hvorfor det kunne ske. Og de tre børn af LSD-patienter mødes i kælderen, hvor hele historien startede.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste