Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie6 episoder

Mors afskedsbrev

Adrian Hughes' mor efterlod et svidende bittert afskedsbrev til ham og hans 4 brødre. I detaljer udpenslede hun hvor skuffet hun var over dem, bortset fra Adrian selv.

I Mors Afskedsbrev 1-6 går Adrian på opdagelse i sin mors både glamourøse og tragiske forhistorie for at finde ud af, hvorfor hun blev som hun blev.

Opdagelsesrejsen byder bl.a. på hemmelige adoptioner, fakede graviditeter, hastebryllupper og sære dødsfald i tidens mest luksuriøse omgivelser. Fortællingen er lige dele Matador, Dallas og Citizen Kane.

I en af hovedrollerne finder vi Adrians morfar, den i sin samtid kendte hovedrige byggematador Thorvald Dreyer. Med sin hustru Margot Dreyer deltog han i en meget offentlig trekant med Frederiksbergs borgmester Arne Stæhr Johansen.

Hans kolossale materielle succes fulgtes med personlig fiasko. Hans familieliv indadtil gik i opløsning, og det gik ud over Adrians mor og hendes 3 søskende og alle børnebørnene.

Undervejs bliver det tydeligt, hvordan Adrians mor ubevidst er fortsat i sin fars psykologisk selvdestruktive fodspor. Serien stiller spørgsmålet om moderen kunne bryde med sin fars arv, og om Adrian kan bryde med sin mors.

Ghita Nørby lægger stemme til Adrians mors breve og erindringer, og Lise Nørgaard er et af mange vidner til morfarens sære societyliv på Frederiksberg.

RSS

Alle episoder

Episodetirsdag 22. jun 202126 min.

Adrian chokeres over sin mors hadefulde testamente. Han er den af brødrene, som ligner moderen mest, og han er bange for at arve hendes værste sider. Hun var smuk, charmerende, intelligent og succesrig. 20 år efter graver Adrian i moderens fortid for at finde svar på gåden med moderens selvdestruktive bitterhed. Hans brødre er skeptiske: Nogle vil glemme mens andre bevidst husker for at holde vreden ved lige. Såret er gabende friskt.

Medvirkende: Adrian og hans far Hywel, brødrene Ieuan, Michael og Philip (alle Hughes). Ghita Nørby læser Adrians mor Jettes breve og erindringer.

Original musik: Lars H.U.G.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 6. juli).

Episodetirsdag 22. jun 202127 min.

Adrian går på opdagelse i sin mors barndom og finder en morfar, hvis liv som driftig byggeentreprenør til forveksling ligner Mads Skjerns fra Matador. Adrians mor vokser op i ensom luksus i skyggen af en hemmelighed. Hun elsker sin far men er bange for sin mor. Adrian får pludselig kontakt til morens barndomsveninde, som kaster et helt nyt lys på morens første år. Morfar var legesyg som Adrian aldrig har set ham. Et dødsfald i 1949 sætter en stopper for hyggelige paralleller til Korsbæk.

Medvirkende: Birgit Kirstine Bentholm, Adrian Hughes og hans mor Jette Dreyer Hughes, hvis breve og erindringer læses af Ghita Nørby.

Original musik: Lars H.U.G, Bent Fabricius Bjerre, Kai Normann Andersen.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 13. juli).

Episodetirsdag 22. jun 202130 min.

Morfar Thorvald Dreyer gifter sig i hast med Champagnepigen Inge, halvt så gammel som ham. Inges nevø fortæller sin tante Inges historie: Iklædt fineste mode falder hun igennem som societyværtinde for byggematadoren. Adrians mor og far gifter sig. Inge dæmper angst og nerver med sprut og piller, og shopper hårdt igennem. Hun faker to graviditeter før parret adopterer to døtre. Morfar Thorvalds formue bløder, da der sker en ulykke på Sicilien.

Medvirkende: Adrian og Hywel Hughes, Erik Bjarne Stadler, Adrians mor Jette Dreyer Hughes' breve og erindringer læses af Ghita Nørby, øvrige tekster af Tore Leifer.

Original musik: Lars H.U.G, og Kim G. Hansen.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 20. juli).

Episodetirsdag 22. jun 202127 min.

Morfar Thorvald er i 1962 enkemand kortere tid end sidst. Mens Adrians familie flytter fra Wales til Danmark, gifter Thorvald sig med Frederiksbergs Borgmester Arne Stæhr Johansens elskerinde Margot. Trods ægteskabet fortsætter hun forholdet til "Stæhren". Trekanten er offentlig, bemærker Lise Nørgaard. Margot styrer Thorvalds formue og familieforhold med hård hånd, og Thorvalds relationer til sine fire døtre forvitrer. Adrian møder for første gang i 50 år sin moster Lotte, og Gurli Jordan, som kom i morfarens hjem.

Medvirkende: Lise Nørgaard, Lotte Dreyer, Gurli Jordan, Jørgen Stæhr Johansen, Adrian og Hywel Hughes. Jette Dreyer Hughes' breve og erindringer læses af Ghita Nørby, øvrige tekster af Tore Leifer.

Original musik: Lars H.U.G mv.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 27. juli).

Episodetirsdag 22. jun 202127 min.

Mens Adrians mor og far bliver skilt, skruer Margot Dreyer op for sin og morfar Thorvalds offentlige profil. 10-årige Adrian læser i de kulørte blade om morfarens luksuriøse palævilla med den swimmingpool, børnebørnene aldrig ser. Margot får en elsker til og ferierer i Rom med alle sine tre mænd. Thorvald og Margots ægteskab forsures. Margot slår sig på sprut og sovepiller, og morfar Thorvald dør under chokerende omstændigheder. Kort efter gifter Margot sig med "Stæhren" og dør efter få måneders ægteskab.

Medvirkende: Lise Nørgaard, Bo Lidegaard, Lotte Dreyer, Gurli Jordan, Jørgen Stæhr Johansen, Adrian og Hywel Hughes. Jette Dreyer Hughes' breve og erindringer læses af Ghita Nørby, øvrige tekster af Tore Leifer.

Original musik: Lars H.U.G, Henry Mancini m.fl.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 3. august).

Episodetirsdag 22. jun 202127 min.

I seriens sidste afsnit undersøger Adrian sit og brødrenes svære samliv med deres mor. Hun flakkede mellem at være opofrende, generøs, kærlig og så at være nærtagende og konfliktopsøgende. Hun havde succes udadtil og forkvaklede relationer til sine børn. Adrians brødre er uenige om at tilgive deres mor. Serien stiller spørgsmålet, om moderen kunne have brudt med sin fars psykologiske uvaner - og om Adrian kan bryde med sin mors.

Undervejs får Adrian omsider lagt låg på morfarens sagnomspundne private swimmingpool, som han læste om som barn.

Medvirkende: Familien Hughes; faren Hywel, moren Jette og brødrene Leuan, Michael, Philip og Adrian; moster Lotte Dreyer. Jette Dreyer Hughes' breve og erindringer læses af Ghita Nørby, øvrige tekster af Tore Leifer og Alberte Clement Meldahl.

Original musik: Lars H.U.G, Henry Mancini m.fl.

Tilrettelæggelse Adrian Hughes, dramaturg og lyddesign Kim. G. Hansen.

Redaktør: Torben Brandt.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

(Sendt første gang 4. august).

Du synes måske også godt om

  1. Serie4 episoder

    Hverken Panton eller PH nævnte drengene, der blev slået ihjel

  2. Serie9 episoder

    Hvem forlader en lottokupon med 9,3 millioner på en kioskdisk og går fra den uden at få svar på, om der var gevinst?

    To journalister fra P1 Dokumentar går på jagt efter en forsvunden lottovinder, der i 2002 efterlod en vinderkupon med millioner i Strandvejens Kiosk i Sædding ved Esbjerg.

    Manden er aldrig blevet fundet, men i dag 16 år senere er der stadig en række mennesker, der jagter den store gevinst. Alle er de helt sikre på, at netop de er vinderen.

    Danske Spil har udtalt, at de stadig er villige til at udbetale præmien, hvis vinderen dukker op - og efter sigende er der et kendetegn på kuponen, som kun den rette ejer kender til. Men hvad er det for et kendetegn og hvad skete der egentlig den dag, hvor kuponen blev efterladt? Findes den rette vinder stadig et sted der ude?

    Tilrettelæggelse: Jens Vithner Hansen og Nicholas Durup Thomsen.

    Klip og Mix: Signe Mansdotter.

    Redaktør: Jesper Hyhne Petersen.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  3. Serie4 episoder

    "Forbudte møder" - er en række samtaler om hvad der sker, når kvinder med minoritetsbaggrund og etnisk danske mænd dater hinanden. Om alt det, der er svært eller forbudt at tale om på tværs af køn og etnicitet.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  4. Serie4 episoder

    Et døgnåbent vagtkorps med alarmcentral i knoglerne, hjertet og maven.

    I denne serie kan du møde fire pårørende og nære venner til mennesker, der i perioder lider af psykisk sygdom. Du kommer helt ind i en usynlig verden af konstant magtesløshed, frygt for hvad der sker om et øjeblik og kærlighed udfordret af psykiatriske diagnoser.

    Anne Kjær har selv været ramt af flere depressioner, og gennem årene fået behov for at undersøge, hvordan det opleves at være blandt de omkring to millioner danskere, som har tætte relationer til en psykisk syg. Hun er overbevist om, at hvis vi deler mere, bliver det mindre tungt at være både psykisk syg og have døgnvagten som nær pårørende til en psykisk syg.

    Tilrettelæggelse: Mette Willumsen.

    Tilrettelæggelse og medvirken: Anne Kjær.

    Klip: Sara Røjkjær Knudsen.

    Redaktør: Jesper Langballe.

  5. Serie5 episoder

    Læger ville kurere angst, impotens og homoseksualitet med LSD

  6. Serie6 episoder

    Arian er 24 år og har aldrig haft et tæt forhold til sin far. Når han kigger rundt på sine venner, er der heller ikke rigtig nogen af dem, der kender deres fædre. Hvorfor er det så normalt, at fædre zoner ud af deres sønners liv? Hvorfor virker de så ligeglade?

    HALLO FAR er seks historier om sønner, der er blevet svigtet af deres fædre. Sammen med Arian råber de op om, hvor ondt det gør at vokse op med en far, der forsvandt.

  7. Serie4 episoder

    Mikie kommer ind i Kristinas liv, da han starter som den nye elev i 8. klasse. Mikie er usædvanlig cool. Han danser hiphop, er åben om sin seksualitet og går på homoklubber i weekenden. De to er klassekammerater, og Kristina ser i hemmelighed op til ham. Men der sker noget i Mikies liv efter folkeskolen, som får ham til at flytte langt væk fra Danmark, og derefter mister de to kontakten. Mange år senere ser Kristina på Facebook, at Mikie er blevet mor til et barn. Nu fortæller Mikie hele sin historie til Kristina - om at leve forskellige liv som skiftevis mand og kvinde og et sted midtimellem, om hemmeligheder og fortielser igennem en lang kamp for at finde sig til rette i sin krop.

    Fortæller: Kristina Nya Glaffey.

    Tilrettelægger: Anne Pilegaard Petersen.

    Lyddesign: Mikkel Rønnau.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  8. 32-årige Katrine vil ikke længere holde på familiens hemmelighed

  9. Serie4 episoder

    Syv piger, med vidt forskellig baggrund og socialklasse, mødes tilfældigt i en skolegård på Frederiksberg i 80erne. Et tæt venskab opstår, og pigegruppen begynder at betragte hinanden som en familie. Sammen opdyrker de en grænseløs venindekultur, som skal holde traumer og fraværende forældre ud i strakt arm.

    Her, 34 år efter, har deres samværsform ikke ændret sig meget siden teenagetiden, udover at de er blevet til seks. De mistede nemlig én undervejs, den karismatiske Mariam, som stadig spøger.

    Men er det ikke på tide at bryde gamle mønstre, når man er sidst i fyrrerne?

    Det mener Zara. Men mener resten af gruppen også det?

    Tilrettelæggelse: Zara Wölck.

    Producer: Torben Brandt.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  10. Serie5 episoder

    Skønhedskonkurrencen Miss Danmark har siden 1926 tiltrukket unge smukke kvinder med løfter om glitter og glamour. Konkurrencen fremstår sober og ordentlig på overfladen. Men nu stiller tidligere deltagere sig frem og fortæller for første gang nogensinde om en konkurrence præget af social overvågning og en nedbrydende mobbekultur, foretaget af konkurrencens direktør Lisa Lents.

    Tilrettelæggelse: Mille Ørsted og Gry Hoffmann.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

    Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

    Mail: p1dokumentar@dr.dk

    Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

    PGP: http://bit.ly/3b65m5G

    Telefon: +45 87654321

    Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252

  11. Serie6 episoder

    Efter at have set dokumentarfilmen 'Det Røde Kapel', (2009) tager den førtidspensionerede kok, Ulrich Larsen (f.1976) kontakt til filmens instruktør, Mads Brügger og tilbyder ham at infiltrere den dansk-nordkoreanske venskabsforening. Udstyret med et kamera, og under dække af at lave en intern film om foreningens arbejde, stiger han hurtigt i graderne, og bliver snart en del af den internationale venskabsforening, Korean Friendship Association (KFA). Sammen med den fiktive forretningsmand 'Mr. James' graver Ulrich sig langsomt, men sikkert ind mod kernen af det nordkoreanske regime, og afslører styrets omfattende engagement i handel med våben og narkotika. En rejse der blandt meget andet bringer dem til Nordkorea, Uganda, Jordan og Spanien.

    Serien tager udgangspunkt i Mads Brüggers dokumentarserie 'Muldvarpen', der havde premiere 11.oktober 2020.

    Medvirkende: Ulrich Larsen, Muldvarpen.

    Mads Brügger, Filminstruktør.

    Peter Engel, Producer.

    Jim LaTrache-Qvortrup, Mr. James og

    fotograferne: Jonas Berlin og Heine Kaarsberg.

    Produceret for DR af Wingman Media.

  12. Serie3 episoder

    Jens Serup skal forhandle gidsler fri fra Islamisk Stat