Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning
Serie15 episoder

Naturen kalder

Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

RSS

Alle episoder

Episodemandag 28. dec 202030 min.

Naturen kan give os ro og balance. Men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. 2020 har budt på både og i Naturen kalder, hvor vi har været vidt omkring i den danske natur, i selskab med kendte danskere, der har vist deres yndlingssteder frem. I denne sidste udgave af programmet sætter vi oplevelserne i perspektiv, med hjælp fra Martin Keller, naturnørd af bedste skuffe, som mange garanteret husker fra børneprogrammet Naturpatruljen. I dag arbejder han som verdensmålskonsulent i Københavns Kommune.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Diana Bach, Anders Aamand, Johanne Foersom, Sara Marie Røjkjær Knudsen, Simone Kamp, Rikke Stokholm Johannesen, Mette Willumsen.

Episodemandag 21. dec 202029 min.

Lisbeth Østergaard er influencer og tidligere både tv- og radiovært, og så vinterbader hun hver uge i klubben 'Det kolde gys' på Amager.

Sammen med forsker Susanna Søberg bliver Lisbeth klogere på, om vinterbadning gør hende sundere. Og så hopper de begge en tur i det iskolde vand.

Tilrettelægger: Rikke Stokholm.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 14. dec 202029 min.

Esben Dalgaard Andersen er skuespiller, og så er han helt vild med juletræer. Faktisk overvejer han, om han skal have et kælegrantræ i haven, som han kan bruge år efter år. Han har nemlig hørt, at juletræer i potter er klimavenlige og moderne.

Med hjælp fra direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening Claus Jerram Christensen bliver Esben i programmet bl.a. klogere på bæredygtigheden i juletræsdyrkning, og hvorfor det kun er 2% af alle danske juletræer, der er økologiske.

Tilrettelægger: Rikke Stokholm.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 7. dec 202030 min.

Imran Rashid er læge, foredragsholder, forfatter, debattør mm. Som modvægt til en tætpakket hverdag søger han ro i byens grønne områder, især Frederiksberg Have, som han bor tæt på. Naturen, også den i byen, er nemlig en god kilde til selvforglemmelse, og det er godt for vores mentale sundhed, mener Rashid. I Naturen kalder bliver han med hjælp fra landskabsarkitekt Susanne Renée Grunkin klogere på bl.a. havens historie og på opgaven med at skabe flere grønne frirum i byerne.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 30. nov 202029 min.

Sanger Thøger Dixgaard er fra Aarhus, født og opvokset i den nordlige bydel Skejby og nærmest jævnaldrende med Mollerup Skov, som blev plantet, da Thøger var lille. Dér tilbragte han mange timer som barn og ung, bl.a. på shelterpladsen. I Naturen kalder vender han tilbage for at dyrke en interesse, som han her i coronatiden har opdaget, at han er god til - nemlig at lave mad over bål. Men han vil gerne have tips til at gøre det mere enkelt.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 23. nov 202029 min.

Emma Holten er født, opvokset og bosat i København. Naturen i hendes liv er derfor bynatur. Størst tilknytning har hun til området ved Søerne, hvor synet af Fugleøen i Sortedams Sø havde en magisk tiltrækning på hende som barn. Emma Holten fik dengang at vide, at der er fuglearter, der kun eksisterer på Fugleøen. I 'Naturen kalder' møder hun fugleekspert Sebastian Klein for at få opklaret mysteriet og blive klogere på nogle af dyrene ved Søerne: Skarv, ænder og rotter.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 16. nov 202029 min.

Coronaen har ramt hårdt hos bjergbestiger og foredragsholder Lene Gammelgaard, som ikke længere kan gøre det, hun plejer: At rejse verden rundt og tale foran virksomhedsledere. Så hun er i gang med at lægge sit liv om og indrette en båd, hvor hun kan bo med sine tre børn i havnen i Karrebæksminde. Lene Gammelgaard vil gerne gøre mere for at leve op til FN's verdensmål, og i 'Naturen kalder' møder hun Birgitte Vagnholm, der leder projektet Havmiljøvogterne. De to tager på jagt efter plastikaffald ved stranden og taler om, hvordan både børn og voksne med små handlinger kan skabe en positiv forandring i verden.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 9. nov 202029 min.

"Beautiful sight" er titlen på en sang af rockmusikeren Jacob Dinesen. Den handler om hjemve og kærligheden til det flade, sønderjyske marsklandskab, som var udsigten fra værelset i hans barndomshjem. Da han flyttede hjemmefra, gik det op for ham, hvor meget den betyder. I Naturen kalder går han tur langs marskstien, i selskab med naturvejleder Hans Tonnesen, som kan gøre ham klogere på landskabet og dyrelivet i marskområdet, som bl.a. består af en masse fugle og den sjældne fiskeart snæblen.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 2. nov 202029 min.

Det er kun få år siden, at foredragsholder og forfatter Tor Nørretranders flyttede til Samsø med sin familie. Nu bor han fast på øen og nyder udsigten til Stauns fjord, et beskyttet naturområde, der minder lidt om Vadehavet. I 'Naturen kalder' fortæller Tor Nørretranders om den årtusind lange historie, der folder sig ud ved fjorden. Og han får mere at vide om, hvordan forskellige istider har påvirket Samsø og efterladt øens natur med dramatiske forskelle fra nord til syd, når han mødes med Bjarne Manstrup fra Naturskolen på Samsø.

Tilrettelægger: Diana Bach.

(Sendt første gang 2. november 2020).

Episodemandag 26. okt 202029 min.

"Jeg har altid brugt havet til at løfte min sindsstemning". Sådan siger erhvervskvinden Stine Bosse, som bor ud til Øresund, hvor hun dagligt og året rundt bader. I "Naturen kalder" bevæger hun sig også ud på det åbne, på en gyngede og blæsende sejltur på Øresund og i selskab med biologer, der kan gøre hende klogere på dyrelivet under og over havoverfladen.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 19. okt 202029 min.

"Det er vestkysten, jeg kan mærke i blodet". Sådan siger sangerinde Laura Mo, som er vendelbo helt ind i knoglerne. Hun elsker det vilde Vesterhav, men bader næsten aldrig - for siden hun var barn, er hun blevet advaret mod kviksand og hestehuller, uden helt at vide hvad det er. Det finder hun ud af, når hun møder naturvejleder Jakob Kofoed Nielsen, som også viser hende en del af kysten, som hun aldrig før har set, og som mest af alt minder hende om et amerikansk klippelandskab.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 12. okt 202030 min.

Forfatter Ida Jessen elsker heden og har skrevet om fremsynede mennesker, der i 1700-tallet trodsede det fjendtlige landskab og slog sig ned for at opdyrke jorden. Her mødte de ulve, overfaldsmænd, vandmangel og vanvittigt vejr. Ida Jessen får selskab af meteorolog Jesper Theilgaard ved Kongenshus Hede for tale sammen om datidens klima på heden og menneskenes forsøg på at kæmpe mod elementerne.

Tilrettelægger: Diana Bach.

(Sendt første gang 12. oktober).

Episodemandag 5. okt 202029 min.

Tegner, dramatiker og forfatter Nikoline Werdelin iagttager ikke bare, hvordan vi mennesker opfører os. Hun er også dybt fascineret af naturens detaljer og det landskab, der møder hende på Vestsjællands kyst, hvor hun bor i sommerhus en stor del af året. I skrænterne langs kysten graver de små digesvaler deres huler og sætter nye generationer på vingerne. I 'Naturen kalder' kommer Nikoline Werdelin tættere på de fredede flyveres forunderlige liv sammen med biolog Knud Flensted.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Episodemandag 28. sep 202030 min.

Jazzsangerinde Sinne Eeg trækker i gummistøvlerne og låner en fiskestang, inden hun begiver sig ud i å-landskabet vest for Holstebro i denne episode af 'Naturen kalder'. Hun drømmer om at fange en havørred i Råsted Lilleå, ikke langt fra hvor hun voksede op. Biolog og fiskekonsulent Kaare Ebert kender havørredens hemmeligheder og hjælper Sinne Eeg med at blive klogere på, hvordan hun får fisken til at bide.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Episodemandag 22. jun 202030 min.

Alberte Winding er kommet i Tisvilde, siden hun var barn. Hun har badet ved kysten og gået og løbet i skovområdet Tisvilde Hegn. Det er, siger hun, et sted, der er lig med lykke. I "Naturen kalder" får den kendte sangerinde ny viden om sit yndlingssted, når hun oplever områdets biodiversitet i selskab med en ekspert, der kan vise hende liv i naturen, som hun aldrig før har haft øje for.

Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen og Johanne Foersom.

(Sendt første gang 22. juni 2020).

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder

    Er det muligt - gennem musikken - at komme dybere ind i den danske natur? Hvordan lyder den? I Naturens Symfoni undersøger vi gennem fem afsnit, hvordan musikken har beskæftiget sig med den danske natur - fra den tidlige romantik til i dag. Serien er følger temaerne i TV-serien 'Vilde vidunderlige Danmark' på DR1.

    Serien er tilrettelagt af Anna Thaulow og Mikkel Bøgeskov Andersson.

    I redaktionen Lucas Francis Claver.

    Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt og Hz&Tone.

  2. Serie2 episoder

    Vand gemmer på et uendeligt antal muligheder!

  3. Serie5 episoder

    Hvad betyder ideologi for politikerne i dag? En klods om benet? En flammekaster? En historisk forpligtelse? Mød fem stærke ideologer - fra socialisme til nationalkonservatisme - i samtaler om den værdipolitiske ild, og om den kunst, der står deres hjerte og hjerne nærmest.

    Vært: Klaus Rothstein.

  4. Mit navn er Anna Emma Haudal, og jeg er filmmanuskriptforfatter. Her i serien Blod, sved og skabertrang taler jeg med en række kunstnere fra min egen generation. Til fælles har de en erfaring med at finde rodfæste og skabe sig en identitet som kunstnere. Og så har de hver især noget, jeg ikke har.

  5. Serie5 episoder

    I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste

  6. Serie23 episoder

    DR's formidlingspris Rosenkjærprisen tildeles en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form.

    Oplev her en række foredrag med blandt andre Eske Willerslev, Peter Lund Madsen, Svend Brinkmann, Anja Dalgaard-Nielsen og Peter Øvig Knudsen.

  7. Serie35 episoder

    Booster er et program for iværksættere og alle andre, der forfølger en drøm. Hver uge tager to erfarne iværksættere, kreative Trine Hansen og driftige Mads Peter Veiby imod en iværksætter, som får sparring og et konstruktivt puf i ryggen.

  8. Det var med temmelig stor bekymring, at Alberte Clement Meldal modtog beskeden om, at netop hun skulle lave en serie om menneskets forhold til naturen. For hun har for længst mistet troen på, at mennesket overlever de naturforandringer, som det har sat i gang. Naturen kommer til at grille eller oversvømme os. Den kommer til at udslette os. Totalt. Det er det, hun frygter. Så hvor findes der håb? Jo, Alberte har ringet til en ven. Det er bioetiker Mickey Gjerris. I 8 episoder undersøger de sammen, hvordan man gennem forundring og ansvarlighed over for naturen kan skabe en ny fortælling om et liv, som kan føles meningsfuldt og godt midt i angsten for fremtiden.

  9. Serie5 episoder

    I 2005 blev læge Søren Ventegodt landskendt for sine behandlermetoder. Han blev udskammet og fordømt af medier og den brede offentlighed. Dækningen var hektisk, og sagen var kompleks. Her, 14 år efter, rejser journalisten Iben Maria Zeuthen op til Søren på hans gård i Blekinge for at undersøge: Hvem er egentlig manden, de kaldte Doktor Klam?

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  10. En lille gnist kan antænde en hel revolution! Det har vi for nyligt set med Sofie Lindes MeToo-tale. Det samme skete i 1970, hvor Vibeke, Signe, Inger og Drude som rødstrømper var med til at ændre betingelserne for kvinder i samfundet. Nu mødes de med nogle af de yngre stemmer, som kæmper for kvindefrigørelsen i dag. Serien undersøger gennem personlige fortællinger, hvad kvinder står på skuldrene af fra 70'ernes revolution, og hvordan oprøret tegner sig i dag. Fortæller og tilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen. I redaktionen: Silja Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Mette Willumsen.

  11. Serie5 episoder

    Tidsånd - Sommer i Møllehave. Johannes Møllehave er død, men hans stemme lever i DR's arkiv. Gennem sommeren besøger vi Møllehave.

  12. Serie34 episoder

    Radioklassikeren præsenterer guld fra radioarkiverne og dokumenterer DR's enestående betydning for danskernes fælles hukommelse.