Episode
Episode20. jan 202029 min.P1

Med Bente Klarlund på Bornholm

Naturen kalder

mandag 20. jan 202029 min.P1

Om denne episode

Læge og professor Bente Klarlund er kendt for sit fokus på, hvordan vi kan gå os til sundhed. I "Naturen kalder" viser hun sit yndlingssted frem, en sti langs Helligdomsklipperne på Bornholms nordlige kyst. Her møder hun amatørarkæolog Klaus Thorsen, der åbner døren til en ekstra dimension i naturen. Han fortæller om den lokale dyrkelse af de underjordiske, et magisk folk, som værner om den vilde natur.

Tilrettelægger: Diana Bach.

(Sendt første gang 20. januar).

Om serien

Naturen kalder

35 episoderP1

Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske.

Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden.

I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt.

DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.

RSS

Alle episoder i serien

Episodemandag 28. dec 202030 min.

Naturen kan give os ro og balance. Men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. 2020 har budt på både og i Naturen kalder, hvor vi har været vidt omkring i den danske natur, i selskab med kendte danskere, der har vist deres yndlingssteder frem. I denne sidste udgave af programmet sætter vi oplevelserne i perspektiv, med hjælp fra Martin Keller, naturnørd af bedste skuffe, som mange garanteret husker fra børneprogrammet Naturpatruljen. I dag arbejder han som verdensmålskonsulent i Københavns Kommune.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Diana Bach, Anders Aamand, Johanne Foersom, Sara Marie Røjkjær Knudsen, Simone Kamp, Rikke Stokholm Johannesen, Mette Willumsen.

Episodemandag 21. dec 202029 min.

Lisbeth Østergaard er influencer og tidligere både tv- og radiovært, og så vinterbader hun hver uge i klubben 'Det kolde gys' på Amager.

Sammen med forsker Susanna Søberg bliver Lisbeth klogere på, om vinterbadning gør hende sundere. Og så hopper de begge en tur i det iskolde vand.

Tilrettelægger: Rikke Stokholm.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 14. dec 202029 min.

Esben Dalgaard Andersen er skuespiller, og så er han helt vild med juletræer. Faktisk overvejer han, om han skal have et kælegrantræ i haven, som han kan bruge år efter år. Han har nemlig hørt, at juletræer i potter er klimavenlige og moderne.

Med hjælp fra direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening Claus Jerram Christensen bliver Esben i programmet bl.a. klogere på bæredygtigheden i juletræsdyrkning, og hvorfor det kun er 2% af alle danske juletræer, der er økologiske.

Tilrettelægger: Rikke Stokholm.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 7. dec 202030 min.

Imran Rashid er læge, foredragsholder, forfatter, debattør mm. Som modvægt til en tætpakket hverdag søger han ro i byens grønne områder, især Frederiksberg Have, som han bor tæt på. Naturen, også den i byen, er nemlig en god kilde til selvforglemmelse, og det er godt for vores mentale sundhed, mener Rashid. I Naturen kalder bliver han med hjælp fra landskabsarkitekt Susanne Renée Grunkin klogere på bl.a. havens historie og på opgaven med at skabe flere grønne frirum i byerne.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 30. nov 202029 min.

Sanger Thøger Dixgaard er fra Aarhus, født og opvokset i den nordlige bydel Skejby og nærmest jævnaldrende med Mollerup Skov, som blev plantet, da Thøger var lille. Dér tilbragte han mange timer som barn og ung, bl.a. på shelterpladsen. I Naturen kalder vender han tilbage for at dyrke en interesse, som han her i coronatiden har opdaget, at han er god til - nemlig at lave mad over bål. Men han vil gerne have tips til at gøre det mere enkelt.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 23. nov 202029 min.

Emma Holten er født, opvokset og bosat i København. Naturen i hendes liv er derfor bynatur. Størst tilknytning har hun til området ved Søerne, hvor synet af Fugleøen i Sortedams Sø havde en magisk tiltrækning på hende som barn. Emma Holten fik dengang at vide, at der er fuglearter, der kun eksisterer på Fugleøen. I 'Naturen kalder' møder hun fugleekspert Sebastian Klein for at få opklaret mysteriet og blive klogere på nogle af dyrene ved Søerne: Skarv, ænder og rotter.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 16. nov 202029 min.

Coronaen har ramt hårdt hos bjergbestiger og foredragsholder Lene Gammelgaard, som ikke længere kan gøre det, hun plejer: At rejse verden rundt og tale foran virksomhedsledere. Så hun er i gang med at lægge sit liv om og indrette en båd, hvor hun kan bo med sine tre børn i havnen i Karrebæksminde. Lene Gammelgaard vil gerne gøre mere for at leve op til FN's verdensmål, og i 'Naturen kalder' møder hun Birgitte Vagnholm, der leder projektet Havmiljøvogterne. De to tager på jagt efter plastikaffald ved stranden og taler om, hvordan både børn og voksne med små handlinger kan skabe en positiv forandring i verden.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Redaktion: Simone Kamp.

Episodemandag 9. nov 202029 min.

"Beautiful sight" er titlen på en sang af rockmusikeren Jacob Dinesen. Den handler om hjemve og kærligheden til det flade, sønderjyske marsklandskab, som var udsigten fra værelset i hans barndomshjem. Da han flyttede hjemmefra, gik det op for ham, hvor meget den betyder. I Naturen kalder går han tur langs marskstien, i selskab med naturvejleder Hans Tonnesen, som kan gøre ham klogere på landskabet og dyrelivet i marskområdet, som bl.a. består af en masse fugle og den sjældne fiskeart snæblen.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 2. nov 202029 min.

Det er kun få år siden, at foredragsholder og forfatter Tor Nørretranders flyttede til Samsø med sin familie. Nu bor han fast på øen og nyder udsigten til Stauns fjord, et beskyttet naturområde, der minder lidt om Vadehavet. I 'Naturen kalder' fortæller Tor Nørretranders om den årtusind lange historie, der folder sig ud ved fjorden. Og han får mere at vide om, hvordan forskellige istider har påvirket Samsø og efterladt øens natur med dramatiske forskelle fra nord til syd, når han mødes med Bjarne Manstrup fra Naturskolen på Samsø.

Tilrettelægger: Diana Bach.

(Sendt første gang 2. november 2020).

Episodemandag 26. okt 202029 min.

"Jeg har altid brugt havet til at løfte min sindsstemning". Sådan siger erhvervskvinden Stine Bosse, som bor ud til Øresund, hvor hun dagligt og året rundt bader. I "Naturen kalder" bevæger hun sig også ud på det åbne, på en gyngede og blæsende sejltur på Øresund og i selskab med biologer, der kan gøre hende klogere på dyrelivet under og over havoverfladen.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 19. okt 202029 min.

"Det er vestkysten, jeg kan mærke i blodet". Sådan siger sangerinde Laura Mo, som er vendelbo helt ind i knoglerne. Hun elsker det vilde Vesterhav, men bader næsten aldrig - for siden hun var barn, er hun blevet advaret mod kviksand og hestehuller, uden helt at vide hvad det er. Det finder hun ud af, når hun møder naturvejleder Jakob Kofoed Nielsen, som også viser hende en del af kysten, som hun aldrig før har set, og som mest af alt minder hende om et amerikansk klippelandskab.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 12. okt 202030 min.

Forfatter Ida Jessen elsker heden og har skrevet om fremsynede mennesker, der i 1700-tallet trodsede det fjendtlige landskab og slog sig ned for at opdyrke jorden. Her mødte de ulve, overfaldsmænd, vandmangel og vanvittigt vejr. Ida Jessen får selskab af meteorolog Jesper Theilgaard ved Kongenshus Hede for tale sammen om datidens klima på heden og menneskenes forsøg på at kæmpe mod elementerne.

Tilrettelægger: Diana Bach.

(Sendt første gang 12. oktober).

Episodemandag 5. okt 202029 min.

Tegner, dramatiker og forfatter Nikoline Werdelin iagttager ikke bare, hvordan vi mennesker opfører os. Hun er også dybt fascineret af naturens detaljer og det landskab, der møder hende på Vestsjællands kyst, hvor hun bor i sommerhus en stor del af året. I skrænterne langs kysten graver de små digesvaler deres huler og sætter nye generationer på vingerne. I 'Naturen kalder' kommer Nikoline Werdelin tættere på de fredede flyveres forunderlige liv sammen med biolog Knud Flensted.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Episodemandag 28. sep 202030 min.

Jazzsangerinde Sinne Eeg trækker i gummistøvlerne og låner en fiskestang, inden hun begiver sig ud i å-landskabet vest for Holstebro i denne episode af 'Naturen kalder'. Hun drømmer om at fange en havørred i Råsted Lilleå, ikke langt fra hvor hun voksede op. Biolog og fiskekonsulent Kaare Ebert kender havørredens hemmeligheder og hjælper Sinne Eeg med at blive klogere på, hvordan hun får fisken til at bide.

Tilrettelægger: Diana Bach.

Episodemandag 21. sep 202029 min.

"For mig er Svanninge Bakker først og fremmest barndommens land". Sådan siger Michael Brautsch, sognepræst på Frederiksberg, om det sydfynske landskab, hvor han legede som barn. Det kaldes også for de fynske alper og er et landskab, som også har haft stor betydning i malerkunsten. Sammen med museumsinspektør Eva Frellesvig går Michael Brautsch ud i bakkerne for at opleve nogle af de steder, hvor Fynboerne malede deres kendte landskabsmotiver. De viser blandt andet, hvor meget landskabet har forandret sig gennem tiden.

Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.

Episodemandag 14. sep 202029 min.

Da Bengt Holst var barn lavede han huler i skoven og drømte om at blive opdagelsesrejsende. Det blev i stedet til en karriere som biolog og direktør i København Zoo. Men Bengt Holst knækker stadig bark af døde træstammer for at se, hvad der gemmer sig underneden. I 'Naturen kalder' tager han til Suserup skov, hvor stammerne får lov at ligge i skovbunden til de er rådnet væk. Svampeekspert Jacob Heilmann-Clausen fortæller om livet i den urørte skov.

Tilrettelægger: Diana Bach.

I redaktionen: Rikke Stokholm.

Episodemandag 7. sep 202029 min.

'Mit dybe hjem'. Sådan kalder salmedigter og forfatter Iben Krogsdal området ved Tange Sø og Tangeværket. Det er her hendes fars slægt har boet gennem generationer. De var med til at skabe den kanal og dæmning, der for præcis 100 år siden førte til Danmarks største kunstige sø, Tange Sø. Iben Krogsdal møder Jytte Thorndal fra Energimuseet, der kan afsløre, om søen gemmer på sit eget Atlantis i form af gamle, oversvømmede bondegårde.

Tilrettelægger: Diana Bach.

I redaktionen: Rikke Stokholm.

Episodemandag 31. aug 202029 min.

Som barn var Isam B på skoleudflugt til Stevns Klint, og det gjorde et uudsletteligt indtryk på ham. I 'Naturen kalder' vender sangeren tilbage til klinten for at opleve stedet, hvor de hvide kridt-skrænter møder hav og horisont. Geolog Jesper Milán tager her Isam B med på en rejse 66 millioner år tilbage i tiden. De mange aflejringer på klinten fortæller nemlig historien om dengang en asteroide ramte Jorden og satte gang i udslettelsen af dinosaurerne.

Tilrettelægger: Diana Bach.

I redaktionen: Rikke Stokholm.

Episodemandag 24. aug 202030 min.

Der er to landskaber, der står havemand og tv-vært Søren Ryges hjerte nært. Det ene er Vadehavets vide horisonter, hvor han voksede op. Og det andet er de dramatiske bakker på Mols, hvor han slog sig ned som voksen. I 'Naturen kalder' tager Søren Ryge til nationalparken Mols Bjerge, for at blive klogere på sommerfugle, i selskab med naturformidler Morten DD Hansen. De to betragter parken fra skyggen under et stort, kroget egetræ og taler blandt andet om, hvor svært det kan være for en specialiseret sommerfugleart at overleve udviklingen i naturen.

Tilrettelægger: Diana Bach.

I redaktionen: Rikke Stokholm.

Episodemandag 17. aug 202028 min.

"Hirsholmene er et sted i naturen, som er groet på mig, og jeg nyder den forudsigelighed, man finder her," fortæller forfatter Kim Leine om den lille øgruppe ud for Frederikshavn. Han er kommet på Hirsholmene de sidste 12 somre sammen med sin familie, og i dette afsnit af 'Naturen kalder' får han besøg på øen af historiker og arkivleder ved Nordjyllands Kystmuseum, Erik Christensen, for at blive klogere på fortidens liv på øen. Engang var Hirsholmene ikke den fredelige oase, som man ser i dag. Engang var der en driftig stenbruds-virksomhed på øen med et par hundreder mand ansat, og som gjorde øen decideret lavere med al sin eksport af sten til moler, gågader og fyrtårne rundt om i Danmark.

Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen.

Foto: Sara Røjkjær Knudsen.

00:00
00:00
00:00
00:00
Ingen playliste